Televizyonun İcadı ve Tarihsel Gelişimi

Televizyonun İcadını Hazırlayan Gelişmeler ve Televizyonun İcadı

Televizyon kelimesi Yunanca “uzak” anlamına gelen tele ve Latince “görme, görüş” anlamına gelen visio kelimelerinin birleşimiyle oluşmuştur. Televizyon kelimesini ilk kez 1900 yılında Rus bilim adamı Constantin Perskyi kullanmıştır.

Televizyonun İcadını Hazırlayan Bilimsel Keşif ve Buluşlar

1884 yılında Alman Paul Nipkow, selenyumun ışığa hassasiyetini kullanarak Nipkow Diskini icat etmiştir. 1897 yılında Karl Braun katot ışını tüpünü (cathode ray tube – CRT) icat etmiştir. İlk televizyon yayınları mekanik sistem ile yapılmış; ancak daha sonra elektronik sistemlerin gelişmesiyle mekanik televizyon yayınları son bulmuştur.

Mekanik Televizyonun İcadı ve İlk Televizyon Yayınları

Hareketli görüntüyü bir alıcıdan vericiye ileterek çalışan ilk televizyon sistemini kuran İskoç John Logie Baird televizyonun mucidi kabul edilmektedir.

Elektronik Televizyonun İcadı ve Modern Televizyonun Gelişimi

İlk elektronik televizyon sistemini icat eden kişi Philo Taylor Farnsworth olarak kabul edilmektedir. Vladimir Kosma Zworykin, bu sistemi geliştirmiştir.

Dünyada Televizyon Yayıncılığının Gelişimi

1920 ve 30’lu yıllar televizyon teknolojisinde arayışlar ve denemeler ile geçmiştir. Televizyon 1950’li yıllarda dünyada hızla yayılmıştır.

İngiltere’de Televizyon Yayıncılığı

Dünyada ilk düzenli televizyon yayınları Baird’in mekanik sistemi ile 1929 yılında İngiltere’de başlamıştır.

ABD’de Televizyon Yayıncılığı

ABD’de elektronik sistemle ilk düzenli televizyon yayınları RCA firması tarafından 1939 yılında başlatılmıştır.

Avrupa'da Televizyon Yayıncılığı

Avrupa’da yarı elektronik televizyon sistemi ile düzenli yayıncılığa ilk başlayan ülke Mart 1935’te Almanya olmuştur. Sovyetler Birliği'nde ilk düzenli yayın 1939 yılında başlamıştır. Fransa’da ilk televizyon yayınları 1935 yılında mekanik televizyon sistemi başlamıştır. 1950’li yıllar Avrupa’da televizyonun hızla yayıldığı yıllar olmuştur.

Dünyada Televizyon Yayıncılığı

Dünyada televizyonun yaygınlaşması, Avrupa’da olduğu gibi 1950’li yıllarda olmuştur. Meksika ve Brezilya 1950 yılında, Japonya 1953 yılında, Çin 1958 yılında televizyon yayınlarına başlamıştır. Az gelişmiş ülkelere televizyonun girmesi ise çok daha ileriki yıllardadır. Birçok Afrika ülkesi 1980 ve 90’lı yıllarda televizyon ile tanışabilmiştir.

Türkiye’de Televizyon Yayıncılığının Gelişimi

Radyo yayınlarına gelişmiş ülkelerle hemen hemen aynı tarihte başlayan Türkiye, televizyon yayınlarına birçok ülkeden çok geç başlamıştır. Türkiye'de düzensiz ilk televizyon yayınları, 1952 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nde yapılmıştır.

TRT’nin Kuruluşu ve Türkiye’de Televizyon Yayıncılığının Başlaması

Türkiye’de ilk düzenli televizyon yayını, 1964’te kurulan TRT eliyle 31 Ocak 1968’de Ankara’da başlamıştır. 1984 yılında tamamen renkli yayına geçilmiştir. 1990’da TRT’nin televizyon kanalı sayısı altıya yükselmiştir. Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmeler neticesinde özel yayıncılık talepleri artmış ve televizyon yayıncılığında devlet tekeli fiilen 1990’da resmen 1994’te ortadan kalkmıştır.

Türkiye’de Özel Televizyonlar

Türkiye’nin ilk özel televizyonu, 1990’da yayın hayatına başlayan Star 1 olmuştur. Show Tv, Kanal 6, Kanal D, HBB Tv, Atv, Flash Tv, TGRT gibi ulusal ve birçok yerel televizyon kanalı 1990’lı yılların başında yayın hayatına geçmiştir. Bu tarihlerde yayıncılık devlet tekelinde olduğu için özel televizyonların yayın yapma hakkı bulunmamaktadır. 1994 yılında çıkarılan 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun ile özel yayıncılığa izin verilmiştir.

Televizyon Yayıncılığındaki Önemli Teknik Gelişmeler ve Günümüzde Televizyon Yayıncılığı

Geleneksel olarak televizyon yayıncılığı radyo frekansları üzerinden ya da kablo yoluyla siyah beyaz yayınların alıcılara iletilmesi üzerine kurulmuştur. Günümüzde yayınlar uydu, internet ve karasal sayısal vericiler ile de iletilebilmektedir. İnternet ve sayısal teknoloji ile isteğe bağlı yayıncılık gelişmektedir.

Televizyon Yayıncılığındaki Önemli Teknik Gelişmeler

İlk renkli televizyon yayınlarını 1954 yılında ABD’de RCA firması başlatmıştır. Uydu üzerinden ilk televizyon yayını, 1962 yılında Telstar uydusu ile yapılmıştır. Yüksek çözünürlüklü televizyon görüntüsünü (HDTV) 1979 yılında Japon NHK televizyonu oluşturmuştur. Sayısal Video Yayıncılığı, televizyon tarihindeki en büyük değişimlerden birinin yaşanmasına neden olmuştur. İnternetin gelişmesiyle ortaya çıkan İnternet Televizyonu, İnternet Protokol Tv (IPTV), Web Tv gibi yeni yayıncılık teknolojileri ve mecraları televizyon yayıncılığını etkilemiştir. Üç Boyutlu Televizyon (3D-TV) yayınları da gelişmektedir. Görüntü çözünürlüğü Ultra HD seviyesine taşınmakta, 2K, 4K, 8K gibi çok daha yüksek çözünürlüklü yayınlara geçilmektedir.

Günümüzde Televizyon Yayıncılığı

Geleneksel olarak standart çözünürlükte ve karasal vericiler ile frekanslar üzerinden yapılan yayınlar devam etmektedir. Diğer yandan yayınlar kablo, uydu, internet ve karasal sayısal vericiler ile iletilebilmektedir. İnternet ve sayısal teknoloji ile isteğe bağlı yayıncılık (VoD) gelişmektedir. Televizyon kanallarının sayısı uydu teknolojisi ve sayısal yayıncılık ile büyük bir artış göstermiştir. Türkiye’de özel sektörün yanı sıra kamu yayıncılığı da TRT eliyle devam ettirilmektedir. Süreç içinde TRT hem kanal sayısını arttırmış hem de çeşitlendirmiştir.