Radyo Programı Yapım Süreci
Radyoda Program Yapımı
Toplumsal bir gereksinim olan bilgi ve haber alma isteği radyo ile hızlı ve kolay bir şekilde mümkün olurken, halkın eğitilmesi ve bilinçlendirilmesi açısından da radyo önemli bir konumdadır. Radyo aracılığıyla hedef kitleye ulaşmanın yolu ise başarılı bir programcılık ile mümkün olmaktadır. Radyo programcılığında süreç, programda ele alınacak konuyu bulma aşamasından başlar ve yayın aşamasında son bulur.
Radyo programı hazırlarken tüm unsurlar düşünülerek bir öneri taslağı hazırlanmalıdır. Öneri taslağında programın konusu, biçimi, amacı, hedef kitlesi, süresi, dili, bütçesi gibi unsurlara yer verilmelidir.
Radyo Programı Yapım Unsurları
Bir radyo programı yapım sürecinde göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta hedef kitleye ulaşabilmek ve dinler kitleyi elde tutmayı başarabilmektir. Bu nedenle bir program hazırlarken belli başlı yapım unsurlarına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunlar programın konusu, programın biçimi, programın dili, programın süresi, programın yayın zamanı ve programın bütçesidir.
Programın Konusu: Programın konusu, hedef kitleye iletilmek istenen mesajdır.
Programın Biçimi: Radyo programının konusuna göre biçim belirlenir. Biçim ise programın sunuş tekniğidir.
Programın Dili: Radyoda program yapımının temel öğelerinden biri dildir. Radyonun kendine has bir dili ve anlatımı vardır.
Programın Süresi ve Yayın Dönemi: Bir radyo programında süre belirlenirken programın konusu, amacı ve biçimi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Konu ile süre paralel olmalıdır. Yayın zamanı ise programın yayın saati, günü, ayı,yılı ve mevsimi demektir.
Programın Bütçesi: Programda yapılacak harcamalar, yani maaş, teknik donanım, ekip, kostüm, dekor, ulaşım, konaklama, yiyecek gibi giderler için gerekli olan paradır.
Radyo Programı Yapım Aşamaları
Radyoda program yapımı, amaç, hedef kitle, yayın türü, süre ve biçime göre değişiklik göstermekle birlikte, yapım ve yayın aşamaları genel olarak aynıdır.
Radyo programı 6 aşamada gerçekleşir. Bunlar; "araştırma, öneri formu hazırlama, metin yazma, seslendirme, kurgu ve yayın" aşamalarıdır.
1.Araştırma: Programın ana hatlarının çizildiği aşamadır. Hangi konulara değinileceğine karar vermek için ilk olarak araştırma yapılmalıdır.
2. Öneri: Konunun hangi hedef kitleye, nasıl ve ne kadar sürede yapılacağına yönelik kararlar netleştirilir ve bir taslak oluşturulur, bu program taslağı detaylandırılarak bir program önerisine dönüştürülür.
3. Metin Yazma: Bu aşamada program metni, konu ve biçime uygun olarak yazıya dökülür.
4. Seslendirme: Metin haline getirilen, seslendirmeye hazır metnin radyoda ya da stüdyoda mikrofona okunması işlemidir.
5. Kurgu: Seslendirmesi yapılmış metnin müzik, efekt, röportaj, jingle gibi diğer yardımcı öğelerin bir araya getirilerek hazırlanmasıdır.
6. Yayın: Yayın aşaması, denetimden sonra yapımcının, program bandının içine tanıtım formunu ekleyerek sorumlu birime program bandını teslim ettiği aşamadır.