Radyo Stüdyosunun Temel Unsurları


1900'lü yıllarda hayatımıza giren radyo yayınları işitseldir. Dinleye kitleye hitap eden yayınlarda mesaj söz yolu ile iletildiğinden yayın boyunca sesin kalitesi çok önemlidir. Zira bu önem hedef kitlenin yayın başında kalmasıyla alakalıdır. Ses kalitesi düzgün; ele alınan konular dikkat çekici ve daha önceden özenle hazırlanmışsadinleyici bu yayınlardan tat alacaktır. Radyo yayınları için önemli olan ilk etmen sesin elektornik yolculuğudur. Mikrofon aracılığı ile elektrik enerjisine çevrilen ses daha sonra mixer yoluyla çıkış sinyaline gider.Radyo istosyonlarında bulunan antenler ile önce hava boşluğuna yayılan elektromanyetik dalgaların hava boşluğunda gerçekleştirdği gezici alıcıların bu veriyi yakalayıp modüle ederek yeniden ses olgusuna çevirmesi ve dinleyiciye ulaştırması ile son bulur.

Radyo yayınları temel olarak ses yolu ile yapıldığından doğal olarak radyo stüdyolarının da ses karşı duyarlı tasarlanması gerekmektedir. Ses yalıtımı olan dışardan gelen sesi önleyen stüdyo içinde var olan sesi de emebilen stüdyolar radyo yayınları için uygundur. Bu mekanlar için çift katmanlı bir kapıya, stüdyo içi camlı bir bölmeye ihtiyaç vardır. Buradaki camlı bölme yayının gerçekleştiği yani sunucunun programı sunduğu oda ile yayını mikserden yöneten teknisyeni birbirinden ayıran ancak aynı zamanda da birbirlerini görmelerini sağlar. Ancak unutulmamalıdır ki stüdyolar tamamen duvarla kaplanmalıdır ve bu mekanda dışarıya yönelik bir pencere bulunması söz konusu değildir

Stüdyolarda muhakkak olması gereken cihazlar mikrofon çeşitleri, mikser, dvd -cd -kaset oynatıcı, hoparlör, radyo link, radyo vericisi, hibrittir. Bu ekipmanlar kaliteli bir yayın için gerekmektedir. Yanısıra mikrofon çeşitleri de farklı program türleri için önemlidir. Yayın sırasında farklı insanlar konuk olabileceğinden birden fazla mikrofona her zaman ihtiyaç duyulur. Öyle ki bu cihazların da ayrı ayrı işlevi bulunur. Yayın sırasında her konuğun özellike de erkek ve kadın davetlilerin ses şiddetleri farklı farklı olacağından bunları eşitlemek gerekir. Bunun için mikserlerin görevi yadsınamaz. Yayına giden sesin pürüzsüz, yankısız olabilmesi için de mikrofonlar önemlidir. Unutulmamalıdır ki yayın sürecini başlatan ilk aygıt mikrofonlardır. Hedef kitleti olumlu yönde kuşatan bir yayın için öncelik sesi istenilen yönde işleyebilen mikrofonlardır. Böyle olmazsa radyo alıcı ve vericilerinin ya da stüdyoda ses sinyalini teke indiren mikrofonların hiçbir önemi yoktur.

Gelişen teknolojiye bağlı olarak kullanılan internet teknolojisinin de yayıncılık faaliyetlerini etkilediği bir gerçektir. Daha ucuz maliyetinden ötürü birçok programcının sayısal yayınları tercih etmesi sonucunda geleneksel yayın disiplini yanında yenilikçi bir yöne evrilen radyo yayınları doğmuştur. Bu yayın türünde yine ses yalıtımı tamamlanmış bir stüdyoya ihtiyaç varken analog veri oynatıcı ya da mikser gibi cihazlara gerek yoktur. Çünkü bilgisayar aracılığı ile gerçekleştirilen bu yayınlarda mikser görevini üstlenen programlar bulunur. Mikrofon ve kulaklık gerektiren bu tip yayınlara internetin bulunduğu heryerden ulaşılabilir.