Tören, Toplantı ve Konuşma Protokolü

Protokol, sosyal hayatta olduğu kadar resmi ilişkilerde ve konuşmalarda, devlet törenlerinde, toplantılarda ve diplomatik ilişkilerde uygulanan süreçler bütünü kapsamında da ele alınabilmektedir.

Protokolün amacı, kamusal ve sosyal yaşamda devlete, örgüte ve kişiye layık olduğu önemi ve değeri vermek; bireysel, örgütsel ve ulusal onuru ve saygınlığı korumaktır.

Tören Protokolü

Ulusal ve Resmi Törenler içinde Cumhuriyet Bayramı, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Zafer Bayramı törenleri bulunmaktadır.

Cumnhuriyet Bayramı törenleri Başkent içinde ve dışında olmak üzere iki şekilde kutlanır.

Başkent Ankara’da, diğer il ve ilçelerde kutlanan ulusal ve resmi bayramlar ile mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve tarihi günlerde yapılacak törenler 05 Mayıs 2012 tarihli ve 28283 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulan “Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliği ile düzenlenmiştir.

Anıtkabir'de uygulanacak tören tipleri:

a. 1 Numaralı Törenler b. 2 Numaralı Törenler c. 3 Numaralı Törenler şeklindedir. Bu törenlere, Tören Bölüğü ve Bando katılmaz.

Cenaze Törenleri; Devlet Cenaze Töreni, Ulusal Cenaze Töreni, Resmi Cenaze Töreni ve Kurumsal Cenaze Töreni olarak ayrılmaktadır.

Görevde iken veya görevden ayrıldıktan sonra vefat eden Cumhurbaşkanı için Ulusal Cenaze Töreni düzenlenir. Ulusal Cenaze Törenine, muhafız alayı tören taburu ve askeri bando katılır.

Görevde iken veya görevden ayrıldıktan sonra vefat eden Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan ile vefatları üzerine Bakanlar Kurulunca cenaze töreni düzenlenmesi kararlaştırılan kişiler için Resmi Cenaze Töreni düzenlenir.

Toplantı Protokolü

Toplantılar, kişilerin sorun çözme, bilgilendirme, istişare, eğitim, koordinasyon, gibi farklı amaçlar için bir araya gelerek yüz yüze görüştükleri organizasyonlardır.

Toplantılarda önde gelim sırası, oturma düzeni, konuşma sırası gibi protokol kurallarının uygulanmaması kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Toplantıların bitişinin ardından toplantı sırasında alınan kararlar belirlenmeli, tutanak hazırlanmalı, aksiyon planı belirlenmeli, katılımcılar arasında varsa görev dağılımları yapılmalı, toplantı sonucu ilgili birimlere rapor edilmeli ve toplantı salonu sonraki toplantılar için yeniden düzenlenmelidir.

Konuşma Protokolü

Konuşmalarda en önemli kurallardan biri %50 kuralıdır. Bu kural, siz ne kadar konuşuyorsanız karşınızdaki kişinin de o kadar konuşma yapma hakkı olduğunu ifade eder.

Kalabalık ve tanımadığınız ortamlarda din, dil, ırk, politika, para gibi konularda konuşulmaktan kaçınılmalıdır.

Bir şey isterken “lütfen” ya da “rica edebilir miyim” gibi nazik ifadeler kullanılmalı, ricamız gerçekleştikten sonra teşekkür edilmelidir.