Bayrak ve Taşıt Protokolü

Bayrak Protokolü

Bayrak protokolü, Türk Bayrağı Kanunu ve Türk Bayrağı Tüzüğü ile düzenlenmiştir. Türk bayrağının standartları, çekilmesi ve indirilmesine dair esaslar, kullanılabileceği yerler ve bayrağa saygı kuralları, yasaklar, 24 Eylül 1983 tarih ve 2893 sayılı "Türk Bayrağı Yasası" ile 17 Mart 1985 tarih ve 85/9034 sayılı "Türk Bayrağı Tüzüğü’" hükümlerinde belirtilmiştir.

Türk Bayrağı Tüzüğü’nün 8. maddesine göre bayrağın çekilmesi ve indirilmesine ilişkin esaslar belirtilmiştir.

Türk bayrağı yasası gereğince, bayrak, TBMM binası dışında, 1O Kasım günü Türkiye'de ve dış temsilciliklerimizdeki resmi ve milli binalarda Atatürk’ün anısına yarıya indirilir. Dışişleri Bakanlığı'nın görüşü alınarak yas alameti olarak bayrağın yarıya indirileceği diğer durumlar Başbakanlık tarafından ilan edilir.

Kamu kurum ve kuruluşlarında birden çok resmi dairenin bulunduğu binaya tek bayrak çekilir. Farklı alanlarda birden çok binaya yerleşmiş kamu kurum ve kuruluşlarında ise her binaya bayrak çekilir.

Yabancı ülkelerin devlet adamları ya da kamu kurumlarının başkanları ile yapılan toplantı ve törenlerde, Türk bayrağı sol arka tarafta, konuk ülkenin bayrağı sağ arka tarafta yer alır. Yabancı devlet bayrağı ile Türk bayrağı birlikte masada yer aldıklarında Türk bayrağı masanın solunda, konuk bayrağı ise sağında yer alır. Yabancı ülkelerin bayrakları ile Türk bayrağı birlikte çekildiklerinde boyları eşit olması gerekmektedir.

Makam odalarında yöneticinin oturduğunda sağına gelecek şekilde tepesinde ay yıldız olan kromajlı direğe çekilmiş Türk bayrağı, sol tarafında kromajlı direğe çekilmiş kurum tanıtıcı bayrak yer almalıdır. Kurum tanıtıcı bayrağın tepesinde ay yıldız olmamalıdır.

Bayrak çekilecek binek taşıtları, Cumhurbaşkanının, illerde valilerin, görevli bulundukları dış ülkelerde büyükelçilerin binek taşıtlarına, tepesinde ay yıldız bulunan kromajlı küçük direklere Türk bayrağı çekilir.

Bayrak, 10 Kasım'da Türkiye'de ve Türkiye Cumhuriyeti'nin dış temsilciliklerinde, resmi ve milli binalarında yarıya indirilir.

Bayrak, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk olarak veya taşıdığı manevi değeri zedeleyecek biçimde kullanılamaz; oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz; elbise ve üniforma olarak giyilemez.

Taşıt Protokolü

Taşıt protokolünün uygulandığı alanlar, kamu kurum ve kuruluşları, kurumsal ve sosyal yaşamdır. Otomobile binme, otomobile yerleşme ve otomobilden inmeye ilişkin uyulması gereken kurallar taşıt protokolünü oluşturur.

Makama tahsis edilen araç, makam otomobilidir. Makam otomobillerinde onur yeri arka sağ koltuktur. Makam sahibi olan yönetici taşıtta arka sağ koltuğa oturur. Makam sahibinin yanındaki sol koltuğa eşi, yardımcısı veya konuğu oturur.

Kuruma tahsis edilen araçlar resmi taşıttır. Resmi otomobillerde onur yeri arka sağ koltuktur.

Arabanın sahibinin kullandığı otomobillerde ve taksilerde sosyal protokol (saygı ve nezaket) kuralları uygulanır. Şahsa ai otomobillerde birinci yer ön sağ koltuktur. Ön sağ koltuğa daima hanım, yaşça büyük kişi, resmi veya sosyal statü sahibi olan kişi oturur. Ön sağ koltuğu boş bırakıp arka koltuğa oturmak araç sahibine saygısızlık olarak kabul edilir.

Yabancı devlet ve hükümet başkanlarının, bakanların ve üst düzey yöneticilerin resmi ziyaretlerinde karşılama, ülke içinde yer değiştirmede ve uğurlanmalarında belli bir konvoy düzeni içinde hareket edilir .