Proje ve Proje Türleri

Proje Yönetimi

Proje Yönetimi dersinin temel amacı, yeni nesil proje kavramının tanınması, proje kültürünün geliştirilmesi ve okul hayatı bitip çalışma hayatı başladığında rahatlıkla projelerde çalışabilecek hatta bu projelere liderlik edebilecek bireylerin yetiştirilmesidir.

Proje Nedir

Proje yönetimini anlamak için proje kavramını ve proje türleri hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Yeni bir çözüm bulma ihtiyacını doğuran sorunların oluşturduğu değişiklikler sonucunda projeler ortaya çıkmaktadır. Bu değişiklikler sonucunda ortaya çıkan proje kavramı bilinen bir bitiş tarihi olan ve özel olarak oluşturulmuş bir ekip tarafından, özgün hedefler doğrultusunda özel bir amaca ulaşmak için gerçekleştirilen geçici bir çalışma olarak tanımlanabilmektedir.

Proje Karakteristiği

Projelerin operasyonlardan farklı olmasını sağlayan temel etkenler sınırlı bir zamanda, kısıtlı bir bütçeyle ve eldeki mevcut kaynaklar kullanılarak bir kereliğine gerçekleştirilen faaliyetler olmasıdır. Operasyonların aksine projeler özgün olmasının yanı sıra fırsat yaratan değişikliklerdir. Operasyonlarda her defasında aynı çıktının elde edilmesi beklenirken projelerde elde edilen ürünü eşsiz olması hedeflenmektedir.

Proje Paydaşları

Projenin başarılı olması, proje sürecinin de aktif olarak rol alan ve projenin yürütülmesinde etkili olan yada etkilenen kişi olan paydaşlara bağlıdır. Bu süreçte proje paydaşları arasında sağlıklı iletişimin kurulması ve sürecin tanımlanması ile başarıya ulaşılması proje yöneticisinin görevidir. Proje paydaşlarının belirlenmesiyle sürecin verimli ve etkin bir şekilde tamamlanabilmesi için paydaş belirlemenin kesintisiz bir süreç olduğu dikkate alınmalıdır. Çünkü tüm süreç boyunca devam eden proje paydaşları arasındaki sıkı ilişki projenin başarısını etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Bu bağlamda projede çalışan ve ondan etkilenen insanların her birinin bağlı olduğu karmaşık bir ağın merkezinde olan proje yöneticisi, proje ekibinin görevlerini en başından net ve doğru bir şekilde tanımlamakla yükümlüdür.

Projelerin Başarı Dinamikleri

Bir projenin belirlenen zamanda, mevcut kaynaklarla ve istenilen kapsamda gerçekleşmesi o projenin başarısını belirlemektedir. Bu bağlamda proje başarısının temel hedeflerini zaman, bütçe ve kapsam oluşturmaktadır. Proje sonucunda ulaşılması hedeflenen amaç kapsamı; projenin ne kadar sürede tamamlanacağı ise zamanı ve projenin tamamlanması için gerekli olan kaynakların maliyeti ise bütçeyi tanımlamaktadır. Proje sürecinin başarıya ulaşması ise bu üç dinamiğin uygun şekilde gerçekleştirilmesiyle sağlanmaktadır ve bu dinamikler projenin kalitesini de belirlemektedir. Proje sürecinde verimin düşmemesi ve maliyetin artmaması için projenin istenen süreden uzun tutulmaması ve kapsamın olduğundan geniş tutulmaması gerekmektedir. Fakat projedeki verimin düşmemesi için kapsam genişliğinden kaçınmaya çalışırken projenin kalitesinin düşmemesine de dikkat edilmelidir.

Bir projenin başarılı olup olmadığının belirlenmesi kapsam ve maliyet kısıtları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Fakat bunun yanı sıra istenen kapsamda, istenen zamanda ve belirlenen maliyetle tamamlanan bir projenin bile başarılı sayılması mümkün değildir. Her ne kadar kağıt üzerinde her açıdan mükemmel olarak planlanmış gibi gözükse de proje sürecinde yanlış ekip üyeleriyle, zayıf iletişim ağıyla ve risk yönetimindeki eksiklikler yüzünden nitelikli projelerinde olumsuz sonuçlandığı göz önüne alınmalıdır. Başarısız projelerde olanların aksine iyi bir proje liderine sahip olan, fikir birliğinin sağlandığı, değişimin yönetilebildiği ve tüm olumsuz etmenlerin ortadan kaldırıldığı projelerde başarıya ulaşmak mümkündür.

Proje Türleri

Gerçekleştiği kurumların yapılarına göre şekillenen projeler en genel anlamda büyüklüklerine, zaman gereksinimlerine ve sahip oldukları özelliklerine göre sınıflandırılabilmektedir. Fakat projelerin kapsamı geniş olduğu için sadece bu parametreler doğrultusunda sınıflandırmak yeterli olmayacaktır. Bir projeyi verilen desteğe, yürütülüş şekline, kaynağına ve boyutuna göre de sınıflandırmakta mümkündür. Tüm bu paydaşlar ve süreç sonucunda eldeki kaynakların en verimli şekilde kullanılmasıyla tamamlanan süreç proje yönetimi olarak tanımlanmaktadır.