İlk C++ Programı (Merhaba Dünya)
Bu bölümde C++ programlamanın temel öğeleri anlatılmıştır. Bu ünitede yazılan programlar Microsoft Visual Studio 2017 Community sürümünde çalıştırılmış ve ekran çıktısı eklenmiştir. İlk program sayesinde bir karakter dizisinin ekrana ne şekilde yazdırılacağı anlatılmıştır. Dizilerin içine kaçış karakterleri eklenmesi gösterilmiş ve farklı kaçış karakterleri sıralanmıştır. Değişken, dosya, sınıf ve fonksiyon isimlerinde kullanılan deve ve paskal gösterimleri tanıtılmıştır.
Ekrana “Merhaba Dunya” yazdıran C++ programı bu ünitede çalışılmış ilk örnektir ve C++ dilinde yazılan programların temel bileşenleri bu program kullanılarak anlatılmıştır. // Ilk C++ Programi satırı bir açıklama satırıdır ve derleyici tarafından derleme sürecinde dikkate alınmaz. Başka bir deyişle programın çalışmasına herhangi bir etkide bulunmaz. Sadece programın kullanıcılarını bilgilendirmek amaçlı yazılan kısımdır.
#include satırı önişlemciye bir bilgilendirme mesajıdır. # karakteri ile başlayan satırlar C++ programı derlenmeden önce ön işlemci tarafından çalıştırılırlar. Bu örnekte verilen ve önişlemci tarafından içeriğinin eklenmesi istenen iostream başlık dosyası C++ programlarında okuma/yazma işlemleri için gereklidir.
int main() satırı her C++ programının bir parçasıdır. main anahtar kelimesinden sonra yazılan () karakterleri main'in bir fonksiyon olduğunu gösterir. C++ programları bir veya birden fazla fonksiyon içerir ve bu fonksiyonlardan birisi main olmak zorundadır. C++ programları çalışmaya main fonksiyonunun ilk satırından başlar. main anahtar kelimesinin sol tarafında yer alan int anahtar kelimesi main fonksiyonunun dönüş tipini gösterir. int tam sayıları gösteren veri tipidir. main fonksiyonu başarılı bir şekilde çalışmasını tamamladığında bir tam sayıyı geriye çevirecektir. Bir sonraki satırda yer alan sol ayraç { her fonksiyonda gereklidir ve ilgili fonksiyon gövdesinin başladığını gösterir. Karşılık gelen sağ ayraç } ise fonksiyon gövdesinin bittiğini gösterir.
cout<<"Merhaba Dunya\n"; satırı çift tırnak işaretleri arasında yer alan karakter dizisini ekrana yazdırmak için kullanılır. << operatörü akış yerleştirme operatörü olarak isimlendirilir ve operatörün sağ tarafında kalan değerler çıktı akışına eklenir. cout nesnesi ise << operatörünün sol işlenen değeridir ve varsayılan olarak ekrana bağlıdır. return 0; ifadesi programın başarılı bir şekilde sonlandığını gösterir. main fonksiyonunun dönüş tipi tam sayı olarak belirlendiği için return anahtar kelimesinden sonra 0 değeri dönüş değeri olarak kullanılmıştır.
İkinci örnek programda kullanıcıdan klavye yardımıyla değer okunması için gerekli komutlar anlatılmıştır. Ayrıca toplama ve atama işlemleri de bu program içerisinde gösterilen yeni özelliklerdir. Bellek kullanımı, üç tam sayı tanımlama işleminin de olduğu bu örnek program üzerinde gösterilmiştir. Programda sadece tam sayı değişkenler kullanılmış, diğer ilkel C++ değişken tipleri bir tablo üzerinde gösterilmiştir. Bu tabloda her bir veri tipinin bellekte kapladığı alan ve alabileceği minimum ve maksimum değerler yer almaktadır. Diğer basit aritmetik işlemler ve işlemlerdeki öncelik sıraları detaylı olarak ifade edilmiştir. Aritmetik işlemlere örnek olması amacıyla final, ara sınav ve ödev notlarını kullanarak dönem sonu notunu ağırlıklı ortalama ile hesaplayan bir C++ programı yazılmıştır.