Halkla İlişkiler ve Duyurum

Halkla İlişkiler Kavramı

Halkla ilişkiler: “Özel veya tüzel kişilerin belirtilmiş kitlelerce dürüst ve sağlam bağlar kurup geliştirerek onları olumlu inanç ve eylemlere yöneltmesi, tepkileri değerlendirerek tutumlarına yön vermesi, böylece karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler sürdürme yolundaki planlı çabaları kapsayan bir yöneticilik sanatıdır.”

Halkla ilişkiler alanında hedef kitle çok çeşitlilik göstermektedir. Bu hedef kitleler kurumun faaliyetlerinden ekonomik, fiziksel, sosyo -psikolojik olarak etkilenen çevrelerdir ve kurum için edinecekleri olumsuz tutumlar - davranışlar ciddi birer tehdit unsuru hâline gelebilir.

Halkla İlişkilerin Amaçları

Halkla ilişkiler faaliyetinin temel amaçları hedef kitlenin güvenini, ilgisini ve anlayışını kazanmaktır. Yani kurum ve kuruşlar hedef kitleleri ile etkili bir iletişim sağlamalı ve bunu sürekli kılmalıdır.

Toplumsal Açıdan İzlenen Amaçları

Kurumların kendi çıkarlarına kaynak sağlayabilmeleri için toplumun ihtiyaçlarına cevap vermeleri gerekmektedir. Varlıklarını sürdürmek isteyen kurumların bu döngüyü sürdürmeleri gerekmektedir.

İşletmeler Açısından Amaçları

İşletmenin pazarda varlığını sürdürmesi ve pazardan daha fazla pay alabilmek için üretimin yapılıp nihai tüketiciye ulaştırılmasının yanında halkla ilişkiler faaliyetlerine de ağırlık vermek zorunda olduğunu göstermektedir.

Halkla İlişkiler Türleri

Halkla ilişkiler birçok işlevi yerine getirmektedir. Halkla ilişkilerin türleri bu işlevlere bağlı olarak şekillenmiştir.

Medya ile ilişkiler

Halkla ilişkilerin temeli halkla iletişim kurmaktır. Bu iletişimin sağlanmasında medyaya fazlasıyla ihtiyaç duyulacaktır.

Kurumsal Halkla İlişkiler

İşletmenin kurumu ve kendisi ile ilgili kimlik oluşturması için yaptığı halkla ilişkiler faaliyetleri kurumsal halkla ilişkileri ifade etmektedir.

Kriz Yönetimi

Bir işletme için kriz örgütün üst düzey hedeflerini tehdit eden, işletmenin yaşamını tehlikeye sokan işletmenin hızla tepki göstermesi gereken durumlardır.

İş Görenlerle İlişkiler

İşletmelerdeki halkla ilişkiler işletme çalışanları arasındaki iletişimi güçlendirmek, işletme amaç ve hedeflerini benimsetmek, belli davranışları yerleştirmek, işletmenin saygınlığını ve kabulünü sağlamak, kalifiye çalışanlar bulmak ve çalışanların verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak amacı ile yapılmaktadır.

Finansal İlişkiler

Finansal halkla ilişkiler yatırımlarda güvenin sağlanması ve sürdürülmesi üzerine kurulan ilişkileri ifade etmektedir.

Devletle İlişkiler

Bu ilişki devletin çeşitli birimleri olan ilişki türünü ifade etmektedir.

Toplumla İlişkiler

İşletmenin içinde faaliyet gösterdiği çevreyi sürdürmek ve gelişmesini sağlamak için toplumla planlı, aktif bir şekilde ve sürekli ilgilenmesini ifade eder.

Pazarlama Amaçlı Halkla İlişkiler

Bir kurumun pazarlama hedeflerine ulaşmak için halkla ilişkilerin stratejik desteğinden yararlanmasını ifade eder.

Halkla İlişkiler Ortam ve Araçları

Halkla ilişkiler faaliyetlerinde işletmeler mesajını kamuoyuna ulaştırmak için çeşitli araçlar kullanır. Kanal olarak nitelendirdiğimiz bu araçlar, seçilen hedef kitleye göre farklılıklar göstermektedir.

Kuruluş İçi Reklamlar

Kurum içerisinde belirli bir amaç için hazırlanan dışarıya herhangi bir ödemenin olmadığı reklam türüdür.

Kamu Hizmeti Reklamcılığı

Medya tarafından ücret alınmadan kamu yararına yapılan; uyuşturucu bağımlılığı, sigaranın zararları ve AIDS’le mücadele gibi konularda bir kurumun reklam hazırlatma ve bunu da yayınlatmasıdır.

Kurumsal Reklam

Kurumsal reklamla amaçlanan; hedef kitlenin dikkatini kuruma çekmek, kurum imajı yaratmak, kuruma olan pozitif duyguları pekiştirmek ve davranışlarını bu yönde etkilemek amacıyla yapılır.

Kurum İçi Yayınlar

Bu yayınların hedef kitlesi kurum içi çalışanlar ve ortaklar gibi kurumda çalışan iç kitledir.

Tanıma Yöntemleri

Halkla ilişkiler çalışmalarında hedef kitlenin fikir ve düşüncelerini anlamak yani hedef kitleyi tanımak için kullanılan yöntemler vardır. Bunlar:

  • Danışma
  • Halkla yüz yüze ilişki
  • Anketler, kamuoyu araştırmaları
  • Medyayı izleme

Duyurum

Duyurum haber niteliği taşıyan ve medyanın kullanımına uygun bir içerikle hazırlanan bir faaliyettir.