Pazarlama İletişimi

Reklam Kavramı

Türk Dil Kurumu'nun yaptığı tanıma göre “Bir şeyi halka tanıtmak, beğendirmek ve böylece sürümünü sağlamak için denenen her yol” olarak tanımlanan reklam kelimesi geçirmiş olduğu süreç, olgunun gelişimi ve eklenen yeni boyutlara göre yeni anlamlar kazanmıştır. Bugün birçok kişi tarafından modern reklamcılığın babası olarak kabul görmüş olan Albert Lasker, 20. yüzyılın başlarında reklamı basılı ortamda vaat taşıyan bir tür satıcılık olarak gördüğünü ifade etmiştir.

Reklam Türleri

Belirlenmiş olan bazı kriterlere göre reklamın değişik türleri bulunmaktadır. Reklam çeşitleri genel olarak şu şekilde sınıflandırılabilir:

Reklam yapanlar açısından reklamlar

Reklam yapanlar açısından reklam üç ana grupta incelenmektedir. Bunlar üretici işletme reklamları, aracı işletme reklamları ve hizmet işletmesi reklamlarıdır.

Hedef Pazar açısından reklamlar

Bu reklam türünde reklamı yapanlar nihai tüketicileri ve ürünü onlara ulaştıran dağıtıcıları hedeflemektedir.

Amaç açısından reklamlar

Amaç bakımından reklamlar, birincil talep yaratmayı amaçlayan ve seçici talep yaratmayı hedefleyen reklamlar olmak üzere iki grupta incelenmektedir.

Açık yapılıp yapılmaması açısından (ürün yerleştirme) reklamlar

Bu bakımdan reklamlar açık, gizli ve infomersiyal (infomercial) olmak üzere üç başlıkta incelenmektedir.

Taşıdığı mesaj bakımından reklamlar

Reklamlar verdiği mesaj bakımından iki şekilde sınıflandırılmaktadır. Bunlar ürün reklamları ve kurumsal reklamlardır.

Kullanılan mesajın dayanağı açısından reklamlar

Dayanak açısından reklamlar olgusal ve duygusal olmak üzere sınıflandırılmıştır.

Zaman kriterine göre reklamlar

Bu reklam türünde yapılan reklamların yapımında amaç ürün veya hizmetle alakalı bilgi veren ve satın aldırmaya yönelik reklamlardır.

Ödeme açısından reklamlar

Ortaklaşa ve bireysel reklamlar olarak iki şekilde sınıflandırılmıştır.

Coğrafi kapsam açısından reklamlar

Coğrafi alana göre yapılan reklamlar 3 kategoride sınıflandırılmaktadır. Bu ayrımın yapılmasındaki kriter reklamın hedef kitlesidir.

Reklamın Amaçları

Pazarlama iletişiminin oldukça eski bir karar ve eylemi olan alanı olan reklamcılık bazı amaçları gerçekleştirmek için ortaya çıkmıştır. Reklam; hedeflenen tüketici kitlesi üzerinde belirli bir etki oluşturmak, ürün veya hizmetle ilgili bilgi vermek, hedeflenen kitlenin tüketim alışkanlıklarını değiştirmek, çeşitli ürün ve hizmetlere yönelik hatırlatma, kıyaslama ve beğeniyi tetikleyerek satın alma isteğinin uyanmasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

Reklamın satış amacı

Reklamın en temel amacı olan satış amacı iki şekilde gerçekleştirilmeye çalışılır. Belirlenecek bir yaklaşımla reklam tüketicileri bir malı veya hizmeti hemen satın almaya yönlendirebileceği gibi, üretici işletme imajını güçlendirerek veya reklamı yapılan ürün kategorisine yönelik talep yaratarak uzun vadede satışların artışını sağlayabilir.

Reklamın temel amacı kar elde etmektir. İşletmelerin varlıklarını sürdürebilmesi için üretmiş oldukları mal ve hizmetleri hedef kitlelerine ulaştırmalı ve belirli satış oranlarını yakalamaları gerekmektedir.

Reklamın iletişim amacı

Reklam üretici ile tüketici arasında iletişim kurarak, ürün ve hizmet hakkında hedef kitleye bilgi vermek, hedef kitlenin algı ve tutumlarını etkileyerek firmaların amaçladıkları satın alma davranışının gerçekleşmesine ve varlıklarını sürdürmelerine yardımcı olmaktadır.

Reklamın en temel amaçlarından biri de iletişim kurmaktır. Reklamın amacı kişisel satış, halkla ilişkiler, satış geliştirme gibi diğer tutundurma karması elemanları ile işbirliği içerisinde hizmetler, ürünler ve fikirler hakkında gerçeklerin ve imajların iletilmesidir. İletişim süreci karmaşık bir süreçtir ve reklamın başarısı mesajın doğru bir şekilde doğru hedef kitleye yönelik hazırlanması ve iletilmesinde yatmaktadır.