Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Tehlikeli Maddeler ve Etkileri

Nükleer silahlar atom çekirdeklerinde parçalanma (fizyon) veya birleşme (füzyon) sonucunda meydana çıkan yüksek enerjidir. Bu enerji nükleer santraller veya nükleer araştırma merkezleri gibi ortamlar kontrollü yapılmazsa gözleri kör eden ışık, insanları, eşyaları yakan bir sıcaklık, korkunç bir gürültü, yapıları yerle bir eden sesten hızlı şok dalgası, her şeyi uçuran kasırga gibi etkilere sahip nükleer bombalara dönüşür.

Tehlikeli Kimyasal Maddeler ve Etkileri

Patlayıcı, oksitleyici, çok kolay alevlenir, alevlenir, toksik, zararlı, aşındırıcı, tahriş edici, alerjik, kanserojen, mutajen, üreme için toksik ve çevre için tehlikeli özelliklerden bir veya daha fazlasına içeren maddelerin tamamı tehlikeli kimyasal m addeler olarak tanımlanmaktadır.

Çok Zehirli Madde (T+)

Ağızdan alındığında ya da vücut tarafından emilimi sonucunda biyolojik sistemlerde hasar oluşturan veya ölüme neden olan maddelere zehir denir.

Toksik Madde(T)

Ağızdan alınması, solunması, deri tarafından emiliminde akut veya kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelere toksik maddeler denir.

Üreme İçin Toksik Madde

Solunum yoluyla akciğere alındığında, deriye temasında, ağızdan alındığında erkek ve dişilerin üreme kapasitelerinin azalmasına neden olan veya doğacak çocuğu etkileyerek kalıtımsal olmayan etkilere sebep olan bu oluşumunu hızlandıran maddelere üreme için toksik maddeler denir.

Kanserojen Madde

Solunduğunda, cilde temas ettiğinde, ağızdan alındığında kanser oluşumuna neden olan veya oluşumunu hızlandıran maddelere kanserojen madde denir.

Mutajen Madde

Solunum yoluyla alındığında, deriye temasında, ağızdan alındığında kalıtımsal genetik hasarlara sebep olan veya oluşumunu hızlandıran maddelere mutajen maddeler denir.

Tahriş Edici Madde (Xi)

Mukoza veya cilt ile direkt temasında deride lokal kızarmaların olması, derinin siyahımsı kabuk bağlaması veya ödem oluşumuna neden olabilen maddelere tahriş edici maddeler denir.

Zararlı Madde (Xn)

Cilde temas ettiğinde, solunum yoluyla akciğere çekildiğinde, ağızdan alındığında sağlık üzerinde akut, kronik hasarlara veya ölüme neden olan maddelere zararlı maddeler denir.

Alerjik Madde

Solunduğunda veya deriye temasında aşırı derecede hassasiyet meydana getiren daha sonra tekrar maruz kalındığında karakteristik olarak olumsuz etkilerin oluşmasına neden olan maddelere alerjik maddeler denir.

Kimyasal Savaş Ajanları

Tahriş edici, öldürücü, sis etkisi oluşturma, yangın meydana getirme gibi özelliklere sahip katı, sıvı, gaz veya aerosol hâlindeki kimyasal maddeler ile yapılan savaşa, kimyasal savaş denir.

Kimyasal Savaş Ajanlarının çeşitleri:

1. Sinir Ajanları

Sıvı ve gaz hâllerinde bulunabilen, renksiz ve kokusuz maddeler oldukları için algılanmaları çok güç maddelerdir.

2.Yakıcı Ajanlar (Vezikanlar)

Kabarcık gazları olarak da bilinen yakıcı ajanlar, vücutta özellikle cilt, solunum organları, sindirim sistemi ve gözleri etkiler.

3.Boğucu Gazlar

Solunum yollarını tahrip ederek akciğerde ödem oluşması ile oksijen yetersizliğine bağlı ölümlere neden olur.

4. Kargaşa Kontrol Gazları

Kargaşa ortamını kontrol altına almak için geçici etkisi olan gazlardır.

5. Kan Zehirleyici Gazlar

Hücrelerde kandaki oksijenin kullanımına engel olarak dokular arasındaki O2ve CO2geçişlerini engelleyen gazlara kan zehirleyici gazlar denir.

6. Uyuşturucu Gazlar

Merkezî sinir sistemine etki ederek canlıyı saf dışı bırakan gazlara uyuşturucu gazlar denir. Kısa süreli zihinsel ve fizyolojik bozukluklara neden olur.

7. Bitki Öldürücü Ajanlar

Bitkilerin ölümüne veya bitkinin gelişimini, çoğalmasını engelleyen maddelere bitki öldürücü maddeler denir.

Tehlikeli Biyolojik Maddeler ve Etkileri

Biyolojik Savaş

Biyolojik savaş, canlı mikroorganizma ya da toksinlerinin askerî veya sivil yapılar üzerinde ağır hastalıklar ya da ölümleri hedef alarak kullanılması olarak tanımlanır.

Biyolojik Ajanlar

Tüm mikroorganizmalar ve ürettikleri toksinler biyoterörizm veya biyolojik savaş amaçlı kullanılma potansiyeline sahip biyolojik silahlardır.

Viral biyolojik ajanlar (silahlar)

Geçmiş yıllarda birçok topluluğun yok olmasına neden olan çiçek hastalığı salgını, vücutta döküntü şeklinde kendini gösteren, bulaşıcı, ölüm oranı oldukça yüksek olan bir virüs hastalığıdır.

Toksinler

Mikroorganizmaların salgıladığı zehirli maddelere toksin denir.

Radyasyon Işınları

Radyoaktif atom, çekirdeğinde meydana gelen parçalanma sonucu yeni bir atoma dönüşürken çevresine alfa ( α), beta ( β), gama (Ɣ) gibi çeşitli ışımalar yaparak parçalanırlar.