Tehlikeli Maddelerin Sınıflandırılması
Tehlikeli bir madde insanlara, yaşayan diğer organizmalara, varlıklara ya da çevreye zarar verebilen herhangi bir katı, sıvı ya da gazdır. Tehlikeli maddeler radyoaktif, parlayıcı, patlayıcı, zehirli, çürütücü (korozif), biyolojik, oksidan, boğucu, patojen, alerjen maddeler olabilir.
Çevremizde Yaygın Olarak Kullanılan Tehlikeli Maddeler
Günlük hayatta ev, iş yerleri ve okullarda tehlikeli maddeler ile iç içe yaşamaktayız. Fakat bu kimyasal maddeler kullanma talimatlarına uygun bir şekilde kullanılır ve depolanması güvenli bir şekilde yapılırsa güvenli maddeler olarak kabul edilebilirler.
Evlerde Kullanılan Tehlikeli Maddeler
Evlerde kullanılan tehlikeli maddeler şunlardır:
- Beyazlatıcı ve sıvı temizleyiciler
- Boru temizleyiciler
- Boyalar
- Fırın temizleyicileri
- Mobilya cilaları
- Güve ilaçları
- Pencere temizleyicileri
- Temizlik maddeler ile toz temizleyiciler
- Tuvalet temizleyicileri
- Antibakteriyel sabunlar
- Amonyak
- Antifriz
- Fare zehirleri
- Kuru temizleyiciler
- Oda spreyleri
Tehlikeli Maddelerin Sınıflarına Ayrılması
The UN Model Regulations tehlikeli maddenin tehlike derecesine ve doğasına bağlı olarak tehlikeli maddeler için sınıflandırma kullanmaktadır. Bu sınıflandırma alt sınıfları da bulunan 9 başlıktan oluşmaktadır. Bunlar;
- Patlayıcılar
- Gazlar
- Yanıcı sıvılar
- Yanıcı katılar
- Oksitleyici maddeler ve Organik Peroksitler
- Toksik (zehirli) ve bulaşıcı maddeler
- Radyoaktif maddeler
- Korozif (aşındırıcı) maddeler
- Muhtelif tehlikeli maddeler ve ürünlerdir.
Etiketleme ve Zararlılık İfadeleri
Zararlılık işaretleri (Piktogramlar)
Zararlılık işaretleri, Sınıflandırma, Etiketleme ve Ambalajlama (CLP/SEA) Yönetmeliği’ne uygun olarak eski tehlike işaretlerine eşdeğer yeni piktogramlar hazırlanmıştır.
Yeni yönetmeliğe göre zararlı madde veya karışımlar satan üretici, tedarikçi veya alt dağıtıcılar müşterilerine Güvenlik Bilgi Formu (MSDS) sunmak zorundadır. Yeni yönetmeliğe (SAE) göre maddeler için geçiş süreci 01/06/2015 karışımlar için 01/06/2016’dır.
Tehlikeli Maddelerin Zararlılık İfadeleri
Küresel Uyumlaştırma Sistemi (GHS = Globally Harmonized System of Classification and Labelling of Chemicals ) Birleşmiş Milletler tarafından, tehlikeli kimyasalların benzer şekillerde sınıflandırılması ve etiketlenmesi için geliştirilmiş bir sistemdir. 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren yalnızca GHS sistemi kullanılacaktır.