Genel Muhasebe II

Özel Mahsup Fişi: İşletmelerde dönem içinde zaman zaman her ay için zaman zaman ise her gün için tekrar eden muhasebe işlemleri gerçekleşmektedir. Örneğin, işletmenin kiralamış olduğu bir ofis için her ay düzenli olarak ödediği kira gideri, ödenen fatura veya aidatlar, işletmenin kiraya vermiş olduğu mülkleri için tahsil ettiği kira gelirleri gibi birçok işlem sürekli olarak tekrar etmektedir. Şüphesiz kullanıcı bu işlemler için gerçekleştiği her seferde yeni bir muhasebe fişi düzenleyebilir. Ancak, zaman tasarrufu sağlamak ve olası hataların önüne geçmek için söz konusu işlemler özel mahsup fişleri tanımlanarak çok daha hızlı şekilde de gerçekleştirilebilir. Özel mahsup fişlerinin kullanılabilmesi için öncelikle tanımlama işleminin yapılması gerekmektedir.

Özel Mahsup Fişi Tanımlama: Özel mahsup fişi tanımlama işlemi iki aşamada gerçekleşir. İlk olarak özel mahsup kod tanıtımı yapılır. İkinci aşamada ise özel mahsup fişi tanıtım işlemi gerçekleştirilir.

Özel Mahsup Kod Tanıtım İşlemi: Bu işlem için sırasıyla Genel Muhasebe/Parametreler ve Tanımlamalar/Özel Mahsup Tanıtım İşlemleri/Özel Mahsup Kod Tanıtımı seçilerek Özel Mahsup Tanıtım Kartı görüntülenir.

Özel Mahsup Fişi Tanıtım İşlemi: Bu işlem için sırasıyla Genel Muhasebe/Parametreler ve Tanımlamalar/Özel Mahsup Tanıtım İşlemleri/Özel Mahsup Fişi Tanıtımı seçilerek Özel Mahsup Fişi Tanıtımı Kartı görüntülenir.

Özel Mahsup Fişi Düzenleme: Özel mahsup fişi düzenleme işlemi için sırasıyla Genel Muhasebe/Muhasebe Fişleri/Özel Mahsup Fişi seçeneği tıklanarak Özel Mahsup Fişi Kartı görüntülenir. Özel mahsup fişi kartındaki en önemli saha Mahsup Kodu alanıdır.

Dövizli İşlemler: Muhasebenin temel kavramlarından “Parayla Ölçülme Kavramı” doğrultusunda tüm muhasebe işlemleri ulusal para cinsi olan Türk Lirası üzerinden muhasebe kayıtlarına yansıtılmak zorundadır. Dolayısıyla, döviz üzerinden yapılan işlemlerin güncel döviz kurları üzerinden Türk Lirasına çevrilerek kayıt altına alınması, döviz kurunda gerçekleşen değişimler sonucunda ortaya çıkacak olan kambiyo kar ya da zararlarının da hesaplanarak kayıt altına alınması gerekmektedir. Tüm bu işlemler muhasebe modülü üzerinden gerçekleştirilebilir.

Döviz Kurlarının Güncellenmesi: Dövizli işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için programın döviz kurlarını otomatik olarak güncellemesi gerekmektedir.

Dövizli Hesap Kartı Oluşturma: Döviz işlemlerinin yürütülmesinde kolaylık sağlanması için döviz ile ilgili hesaplar tanımlanırken orijinal döviz cinsinin belirtilmesi gerekmektedir.

Döviz Satın Alma İşlemleri: İşletmeler döviz alım satım işlemlerini 100 KASA hesabının alt hesaplarında takip ederler. Satın alınan döviz Türk Lirası karşılığı üzerinden ilgili döviz alt hesabına borç kaydedilirken, TL Kasasına alacak kaydedilir.

Döviz Satış İşlemleri: İşletmeler satın almış oldukları dövizleri ihtiyaçları doğrultusunda yeniden Türk Lirasına çevirebilir yani dövizlerini satabilirler. Satılan döviz alış kurundan daha yüksek bir tutarla satılmışsa aradaki fark Kambiyo Karı; alış kuruna göre daha düşük bir kurdan satılmışsa aradaki fark Kambiyo Zararı olarak kaydedilir. İşlemin dövizli muhasebe fişi aracılığı ile kaydedilebilmesi için sırasıyla Genel Muhasebe/Muhasebe Fişleri/Dövizli Muhasebe Fişi seçilerek Dövizli Muhasebe Fişi Kartı açılır.

Dönem Sonu İşlemleri: Dönem sonlarında yapılması gereken KDV mahsubu ve beyannamesi işlemleri, gelir ve gider hesaplarının yansıtma hesapları aracılığı ile kapatılması işlemleri ve yeni döneme devir işlemleri dönem sonu yapılacak olan işlemler olarak ifade edilebilir.

Dönem Sonu İşlemleri: Dönem sonlarında yapılması gereken KDV mahsubu ve beyannamesi işlemleri, gelir ve gider hesaplarının yansıtma hesapları aracılığı ile kapatılması işlemleri ve yeni döneme devir işlemleri dönem sonu yapılacak olan işlemler olarak ifade edilebilir.

KDV Mahsubu ve Beyannamesi İşlemleri: Dönem sonu KDV mahsup işlemi yapılarak beyanname düzenlenmeden önce programa bazı muhasebe kodlarının tanıtılması gerekmektedir. Muhasebe kodlarının tanımlanması işlemi Firma Tanıtım Kartı penceresinde yer alan “Mali yıl vergi hesap kodları” butonu kullanılarak açılan Vergi muhasebe kodları penceresinden yapılır.

Dönemsel İşlem Fişi: Dönem sonu işlemleri muhasebe işlemleri içerisinde özel öneme sahip olan kayıtlardandır. Dönem sonu işlemleri kapsamında; maliyet hesaplarının yansıtılması, gelir/gider hesaplarının kar/zarar hesabına devredilmesi, vergi karşılıklarının ayrılması, dönem net karı/zararının sonuç hesaplarına aktarılması işlemleri yapılmaktadır. Tüm bu işlemler Genel Muhasebe/Muhasebe Fişleri/Dönemsel İşlem Fişi seçeneği ile ulaşılan Dönemsel İşlem Fişi aracılığı ile yapılır.

Yevmiye Defteri: İşletmede meydana gelen mali nitelikteki olayların günlük olarak kayıt altına alındığı ve maddeler halinde gösterildiği defterdir. Sırasıyla Genel Muhasebe/Defterler/Yevmiye Defteri seçimleri yapılarak yevmiye defteri dökümü ekranına geçilebilir.

Büyük Defter (Defter -i Kebir): Yevmiye defteri aracılığı ile kayıt altına alınan mali nitelikteki işlemlerin sınıflandırılması için kullanılan defterdir. Her bir hesaba ilişkin detay bilgilerin takibi büyük defter aracılığı ile yapılır. Sırasıyla Genel Muhasebe/Defterler/Büyük Defter Standart Dökümü seçimleri yapılarak büyük defter dökümüne esas Parametreler ekranına geçilebilir.

Mizanlar: Muhasebe modülü aracılığı ile kaydedilen mali nitelikteki işlemlerde kullanılan hesapların tamamının belirli bir tarih itibarıyla borç/alacak toplamları ile bakiyelerini görüntülemek üzere kullanılan raporlardır. Bilindiği üzere, dönem içi işlemleri tamamlandıktan sonra envanter işlemlerinde kullanmak üzere Genel Geçici Mizan; envanter ve dönem sonu işlemleri tamamlandıktan sonra ise Kesin Mizan düzenlenir. Sırasıyla Genel Muhasebe/Mizanlar/Genel Mizan seçenekleri seçilerek mizan parametreleri penceresi açılır.

Bilanço: Bir işletmenin belli bir tarihteki varlıklarını ve bu varlıkların sağlandığı kaynakları gösteren tablosuna bilanço denir. İşletmeler genellikle bilançoları dönem başlarında ve dönem sonlarında oluştururlar. Sırasıyla Genel Muhasebe/Bilanço Mali Tablolar ve Finansal Analiz/İşletme Özet Bilançosu/Özet Bilanço seçilerek bilanço parametreleri penceresi açılır.İşletmenin gelir tablosu da aynı menüden İşletme Özet Gelir Tablosu seçeneği kullanılarak oluşturulabilir.