Genel Muhasebe I

Genel muhasebe modülü: işletmelerin muhasebe kayıtlarının ve raporlarının manuel olarak bilgisayarda takip edilmesine imkan tanıyan bir program modülüdür. Programda hesap planı oluşturulur, hesap planında ihtiyaç duyulan alt hesaplar açılır, mali nitelikteki işlemlerin takibi amacıyla muhasebe fişleri oluşturulur ve fişlere kaydedilen bu işlemlerden hareketle yevmiye defteri, defter -i kebir, mizan, bilanço, gelir tablosu gibi sonuç raporları üretilir.

Hesap planı: Herhangi bir firma için muhasebe ile ilgili işlemleri kaydetmeye başlamadan önce ilk yapılması gereken işlem hesap planı tanımlamasının yapılmasıdır. Hesap planı sadece Tek Düzen Hesap Planında yer alan ana hesapları içerecek şekilde tanımlanabileceği gibi Mikro Fly programı tarafından birçok alt hesabın da yer alacağı şekilde tasarlanan hesap planı olarak da açılabilir.

Muhasebe fişleri: Muhasebe işlemlerini kayıt altına almak için fiş kullanılan işletmelerde muhasebe kayıtları mahsup fişi, tahsil fişi ve tediye fişi olmak üzere 3 farklı fiş kullanılarak muhasebeleştirilmektedir. Ayrıca, firma kuruluşlarında ya da mevcut firmanın yeni dönem açılışında açılış fişi ile firmanın dönem sonu kapanış işlemlerinin tamamlanmasından sonra da kapanış fişi düzenlenir.

Açılış fişi: Firmanın ilk kez kurulması ya da yeni bir hesap döneminin başlangıcı esnasında düzenlenen muhasebe fişidir. Açılış/kuruluş bilançosundaki hesaplar kullanılarak düzenlenir.

Mahsup fişi: Mali nitelikteki işlemlerin birçoğunun kayıt altına alınmasını sağlayan muhasebe fişidir. Kasaya para giriş çıkışının olmadığı, bir başka ifade ile kasa hesabının borçlu ya da alacaklı olarak kullanılmadığı veya kullanılmakla birlikte kasa hesabının yanında borçlu ya da alacaklı başka hesaplarında kullanılmasının gerektiği türden işlemler mahsup fişi aracılığı ile kayıt altına alınır.

Kasa tahsil fişi: Kasaya para girişinin olduğu bir başka ifade ile kasa hesabının borçlu olarak çalıştığı işlemlerde kullanılan muhasebe fişidir. Tahsil fişinin kullanılabilmesi için kasa hesabının tek borçlu hesap olması gerekmektedir.

Kasa tediye fişi: Kasadan para çıkışının olduğu bir başka ifade ile kasa hesabının alacaklı olarak çalıştığı işlemlerde kullanılan muhasebe fişidir. Tediye fişinin kullanılabilmesi için kasa hesabının tek alacaklı hesap olması gerekmektedir.

Muhasebe fişinde otomatik KDV hesaplama işlemleri: Muhasebe fişlerinde KDV söz konusu olduğu kayıtlarda KDV tutarının otomatik olarak hesaplaması yapılabilir. Bilindiği üzere alış ya da satış faturaları KDV dâhil ya da KDV hariç olarak düzenlenebilmektedir. Her iki durumda da muhasebe fişlerinde bilgi girişi yapılırken KDV tutarları otomatik olarak hesaplatılarak fiş kaydı yapılabilir. Ancak, bu işlemin yapılabilmesi için KDV hesaplarına ilişkin Mali Yıl Vergi Hesap Kodları tanımlamalarının yapılmış olması gerekir.

KDV hariç tutarlarda KDV’nin otomatik hesaplatılması: Firmalar mal veya hizmet alış satışlarını KDV hariç olarak yapıyorlarsa muhasebe fişinde KDV tutarının mal veya hizmet tutarından ayrı olarak hesaplanması ve kaydedilmesi gerekir. Bu işlem manuel olarak yapılabileceği gibi fiş kontrolünün yapılması ve olası hataların önüne geçilmesi için otomatik olarak da yapılabilir. KDV tutarının otomatik olarak hesaplanabilmesi için Shift+F2 tuş kombinasyonu kullanılır.

KDV dâhil tutarlarda KDV’nin otomatik hesaplatılması: Firmalar mal veya hizmet alış satışlarını KDV dâhil olarak yapıyorlarsa muhasebe fişinde KDV dâhil mal veya hizmet tutarının içinden KDV tutarının ayrıştırılması ve kaydedilmesi gerekir. Bu işlem manuel olarak yapılabileceği gibi fiş kontrolünün yapılması ve olası hataların önüne geçilmesi için otomatik olarak da yapılabilir. KDV tutarının otomatik olarak hesaplanabilmesi için Shift+F1 tuş kombinasyonu kullanılır.

Muhasebe fişinde değişiklik işlemleri: Kayıt altına alınmış olan muhasebe fişlerinde hatalı ya da eksik bir işlemin yapılarak kayıt tamamlanmış olsa dahi yevmiye defteri onay işlemi yapılmadan önce her türlü değişiklik ya da düzeltme işlemi gerçekleştirilebilir. Değişiklik işlemi Standart Muhasebe Fişi ekranından yapılabileceği gibi Genel Muhasebe menüsü altında bulunan Muhasebe Fişleri Yönetimi seçeneği üzerinden de yapılabilir.

Muhasebe fişlerinin silinmesi: Kullanıcı hatalı yapılan bir muhasebe fişini sistemden tamamen kaldırabilir. Bu işlem için yevmiye onayı işleminin yapılmamış olması gerekir. Fiş silme işlemi de değişiklik işleminde olduğu gibi Standart Muhasebe Fişi penceresinden yapılabileceği gibi Muhasebe Fişleri Yönetimi seçeneği kullanılarak da gerçekleştirilebilir.