Entegre Ticari Uygulamalar (Stok, Cari, Kasa)

Bu bölümde entegre ticari uygulamalardan kastedilen ön muhasebe işlemlerine yer verilecektir. Ön muhasebe işlemleri kapsamında ise bu bölüm içinde stoklar, cari ve kasa yönetimine yer verilecektir.

Stok Yönetimi

Bu modül, stok hareketlerinin ve mevcutlarının bilgisayarda takip edilmesine imkan tanıyan bir program modülüdür. Programda stok kartları tanımlanır, bu kartlarla ilgili stok giriş/çıkış fişleri düzenlenir ve bu hareketlerden doğan sonuç raporları türetilir.

İşletmelerde stok olarak üretim ya da ticari işletme olma durumlarına göre; ilk madde ve malzemeler, hammaddeler, ara mamuller, yarı mamuller, mamuller, ticari mallar ve diğer stoklar gibi unsurlar sayılabilir.

Kartlar ve Reçeteler

Kartlar ve reçeteler sadece stok yönetiminde değil hizmet ve masraf yönetimi, satın alma ve tedarikçi yönetimi, satış ve müşteri yönetimi, finans yönetimi gibi birçok farklı bölümde yer alan bir alt menüdür. Genel olarak kartlar ve reçeteler kısmında ait olunan bölüme ait tanımlamalar yapılmaktadır. Örneğin stok yönetiminde ilgili stokların tanımlanması, satın alma ve tedarikçi yönetiminde carilerin tanımlanması, finans yönetiminde banka ve kasa tanımlamaları yapılmaktadır. Burada dikkat edilecek husus kartlar ve reçeteler kısmında herhangi bir hareket işlemi yapılmaması sadece hareketlerin yer alacağı varlıkların tanımlandığıdır.

Stok Kartı Üzerinde Değişiklik Yapma, Silme

Sisteme daha önce kaydedilmiş bir stok kartına ait bilgilere ulaşıp, üzerinde işlem yapmak için stok tanıtım kartına giriş yapılır. Burada stok kodu alanında "F10" tuşuna basılarak ya da soru işareti “?” tıklanarak gelecek ekrandan değişiklik yapılmak istenen stok seçimi yapılır. İlgili değişiklikler yapıldıktan sonra “Sakla” tuşu ile kayıt işlemi gerçekleştirilir. Burada dikkat edilecek diğer bir husus “Stok Kodu” kısmında değişiklik yapılamamaktadır. Şayet ilgili stok kartı iptal edilecekse yine silinmek istenen stok kartı seçilerek “Sil” tuşu ile silme işlemi gerçekleştirilir.

Föyler

Föyler alt menüsü mikro programında birçok modül altında yer alan bir alandır. Bu kısımda ait olduğu menüye ilişkin hareket kartlarının izlenmesi gerçekleştirilir. Stoklar modülünde föyler alanına girildiğinde stoklara ilişkin hareket kartlarının görülmesi mümkündür. Ayrıca ilgili föydeki hareket tıklandığında işlemin yapıldığı ana modüle (fatura, irsaliye, tahsilat makbuzu vb.) giriş de yapılması mümkündür.

Stok hareket föyü

Stoklara ilişkin hareket kartlarının izlendiği föydür.

Cari Yönetimi

Cari yönetiminde, işletmelerin ticari ilişkileri olduğu diğer işletmeler, müşteriler ve satıcılar ile ilgili borç/alacak takibatları yapılır.

Satıcı Cari Kartı Düzenleme

Satıcılara ait cari kartlara tanımlama girişi yapmak için sırasıyla;

Satın alma ve Tedarikçi Yönetimi/Kartlar/Cari Hesap Tanıtım Kartı tıklanır.

Müşterilere Ait Alıcı Cari Kartı Düzenleme

Alıcılara ait cari kartlara tanımlama girişi yapmak için sırasıyla;

Satış ve Müşteri Yönetimi/Kartlar/Cari Hesap Tanıtım Kartı tıklanır

Cari Kartı Üzerinde Değişiklik Yapma, Silme

Sisteme daha önce kaydedilmiş bir cari kartına ait bilgilere ulaşıp, üzerinde işlem yapmak için cari hesap tanıtım kartına giriş yapılır. Burada cari kodu alanında "F10" tuşuna basılarak yada soru işareti “?” tıklanarak gelecek ekrandan değişiklik yapılmak istenen cari seçimi yapılır. İlgili değişiklikler yapıldıktan sonra “Sakla” tuşu ile kayıt işlemi gerçekleştirilir. Burada dikkat edilecek diğer bir husus “Cari Kodu” kısmında değişiklik yapılamamaktadır. Şayet ilgili cari cart iptal edilecekse yine silinmek istenen cari kart seçilerek “Sil” tuşu ile silme işlemi gerçekleştirilir.

Kasa Yönetimi

Mikro programında finansal hareketlerin kaynağı olan nakit, çek ve senetler için ayrı ayrı kasalar tanımlanmakta, tanımlı olan bu kasalar muhasebe hesaplarına bağlanmaktadır. Yapılan her türlü hareket, ilgili kasa seçilerek sadece o kasaya işlenir. Kasa ile ilgili işlemlerin yürütülmesi için finans yönetimi modülüne giriş yapılır. Bu noktada kasa ile ilgili yapılması gereken ilk işlem kasa kartlarının tanımlanmasıdır ve bir işletmede birden fazla kasa kartı tanımlanması mümkündür (Nakit Kasası, çek kasası vb.).