Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP)

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP);bir üretim, dağıtım veya hizmet sunumunda siparişlerin alınması, hazırlanması, gönderilmesi ve muhasebesine kadar tüm süreçlerin entegre bir şekilde etkili bir şekilde planlanması ve kontrolü için geliştirilen sistemdir.

ERP’nin tarihsel gelişimine bakıldığında, ERP sisteminin temeli 1960 yılına dayanmaktadır. Bu yıllarda Malzeme İhtiyaç Planlaması (MRP) sistemleri ERP sistemin ortaya çıkış notası olarak değerlendirmektedir. 1980'li yıllarda MRP II adı verilen yeni üretim kaynakları planlaması yazılım sistemleri geliştirilmiştir. 1980'lerin sonunda ve 1990'ların başında gelindiğinde ERP sistemleri ortaya çıkmıştır 2000′li yıllara gelindiğinde ise mevcut ERP sistemlerine işletmelerin ve müşterilerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde daha kapsamlı sistemler eklenmiştir.

ERP’nin özelikler temel ve teknik özellikler şeklinde iki başlık altında incelenebilir.

ERP sisteminin avantajları; stratejik, operasyonel, yönetsel, BT altyapısı ve örgütsel olmak üzere beş başlık altında ele alınmaktadır.

ERP sisteminin dezavantajları ise eğitim, entegrasyon ve test ve ERP sonrası depresyon olmak üzere dört başlı altında ele alınmaktadır.

ERP modülleri: Satış ve dağıtım yönetimi, envanter yönetimi, üretim planlama ve kontrol yönetimi, finans yönetimi, müşteri ilişkileri yönetimi, proje yönetimi, satın alma yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, insan kaynakları yönetimi, kalite yönetimi.

Satış ve dağıtım yönetimi: Müşterinin verdiği siparişlerin üretiminden müşteriye ulaşıncaya kadarki geçen süreci ifade etmektedir.

Envanter yönetimi: işletmenin satın aldığı bir malzemenin stokuna girmesinden, üretim departmanına gönderilinceye kadarki aşamaları ve üretilen her bir ürünün ise müşteriye ulaştırılıncaya kadarki süreçleri içermektedir.

Üretim planlama ve kontrol yönetimi: Üretilecek olan mamulün istenilen kalitede, miktarda ve zamanda minimum maliyetle üretiminin gerçekleşebilmesi amacıyla elde bulunan kaynaklarının planlanması, üretimin gerçekleştirilmesi, kontrol edilmesi ve geliştirilmesini sağlayan süreç olarak tanımlanmaktadır.

Finans yönetimi: En basit şekliyle, bir işletmenin varlık ve kaynaklarının hedeflenen düzeye ulaşmasına ve beraberinde kazancına odaklanan bir yönetim sürecidir.

Müşteri ilişkileri yönetimi: Bir işletmenin müşterileri ile olan ilişkilerini yönetmek ve müşteri sadakatini yüksek seviyede tutmak için kullanılan bir yönetim yaklaşımıdır.

Proje yönetimi: ERP sistemlerindeki proje yönetim modülü, projenin planlanması, bütçelenmesi ve yönetilmesi gibi tüm aşamaları kapsar.

Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) Satın alma faaliyeti işletme içinden gelen talep doğrultusunda gerekli mal veya hizmetin alımı için uygun bir tedarikçinin belirlenip o tedarikçiden mal veya hizmeti alıncaya kadarki süreci kapsar.

Tedarik zinciri yönetimi: Hammaddenin temininden üretilen son ürünün müşteriye ulaştırılmasına kadarki süreçte yer alan tüm üretici ve dağıtıcıların oluşturduğu ağa denir.

İnsan kaynakları yönetimi: İşletmenin insan kaynakları ihtiyacını değerlendirilerek, çalışanların işe kabul edilmelerinden kariyer planlamasına eğitim süreçlerinden en iyi verimin alınacağı çalışma ortamının sağlanmasına kadar tüm modern insan kaynakları yaklaşımlarının uygulandığı süreçtir.

Kalite yönetimi: Üretilen ürünlerin belirlenen kalite standartlarını sağlayıp sağlamadığının kontrol edildiği, işletmenin tüm kalite kontrol kayıtlarının saklandığı ve kalite verileri ile ortaya çıkan sonuçların karşılaştırıldığı bileşendir.

İşletmeler ERP’ ye birbirinden uzak departmanlar arasındaki koordinasyonu sağlaması, verilere daha hızlı ve tam ulaşılabilme imkânı sunması, piyasadaki tehditlere ve fırsatlara daha hızlı tepki vermeye olanak sağlaması, işleri beli bir otomasyon üzerinden yürütülmesi, iş süreçleri arasında koordinasyon sağlaması, maliyetleri azaltması gibi gerekçelerden dolayı ihtiyaç duymaktadırlar

ERP sistemi bileşenleri sayesinde, gereksinim duyulan bilgilere muhasebe bilgi sistemi üzerinden birkaç işlem yapmak koşuluyla ulaşmak mümkündür. Bu durum da karar alıcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır.

Günümüzde ise işletmelerde imkanların gelişmesi neticesinde bilgisayar destekli programlarla ve bütünleşik veri tabanı aracılığıyla eş zamanlı biçimde entegre bilgi sunan ERP sistemleri kullanılmaktadır. Söz konusu sistemler ve beraberinde kullanılmakta olan çeşitli paket yazılımları da göz önünde bulundurulduğunda, muhasebe bilgi sisteminde i işlem sürelerinin kısalması ön muhasebe, kaydetme, vergisel işlemler gibi rutin faaliyetleri otomatik gerçekleştirme olanağı tanıyarak zaman, maliyet ve işgücü tasarrufu sağlamaktadır.