Muhasebe Modülü

Muhasebe modülü: işletmelerin muhasebe kayıtlarının bilgisayarda takip edilmesine imkân tanıyan bir program modülüdür. Programda hesap planı tanımlanır, bu hesaplarla ilgili muhasebe fişleri düzenlenir ve bu hareketlerden doğan defter, mizan, bilanço, kar/zarar gibi sonuç raporları türetilir.

Muhasebe modülünün menü seçenekleri hesap planı, muhasebe fişi, raporlar, servis, kısayol ve hakkında şeklinde sekmelerden oluşmaktadır.

Hesap Planı: Hesap planı işlemleri için sırasıyla Muhasebe Modülü/Hesap Planı sekmesi tıklanır. Bu bölümde, kullanılan muhasebe hesapları sisteme kaydedilir, gerekli değişiklik ve iptal işlemleri yapılır, sınıf/grup bilgileri düzenlenir, hesap planının dökümü alınır. Hesap planı menüsü; yeni hesap, eski hesap, sınıf/grup tanımları, hesap listesi, toplu hesap kart yazdırma ve toplu hesap kart girişi şeklinde altı alt bölümden oluşmaktadır.

Yeni Hesap: Hesap planını oluşturacak hesaplar bu bölümden sisteme kaydedilir. Yeni hesap seçeneğine giriş için sırasıyla Muhasebe Modülü/Hesap Planı/Yeni Hesap sekmesi tıklanır. Hesap planı tanımlama ekranı üst başlık bilgileri Genel Bilgiler ve Diğer Bilgiler olamak üzere 2 sekmeden oluşmaktadır .

Genel Bilgiler: Hesap planına eklenecek yeni hesaba ilişkin genel bilgilerin tanımlandığı ekrandır.

Diğer Bilgiler: Bu sayfada fiş girişi sırasında kullanıcıya kolaylık sağlamak için kullanılacak hesap kodları ve diğer parametreler belirlenir.

Eski Hesap: Sisteme daha önce kaydedilmiş bir hesaba ait bilgilere ulaşıp, üzerinde işlem yapmak için bu bölüm kullanılır. Eski hesap seçeneğine giriş için sırasıyla Muhasebe Modülü/Hesap Planı/Eski Hesap sekmesi tıklanır.

Muhasebe Fişi: Muhasebe işlemlerini kayıt altına almak için fiş kullanılan işletmelerde muhasebe kayıtları mahsup fişi, tahsil fişi ve tediye fişi olmak üzere 3 farklı fiş kullanılarak muhasebeleştirilmektedir. Mahsup fişi, kasa hesabını ilgilendirmeyen başka bir ifade ile tamamı nakit olmayan işlemler için düzenlenen fiştir. Tahsil fişi, işletmenin kasasına giren paraların nerelerden, hangi nedenlerle alındığını ve hangi hesaplara alacak kaydedileceğini gösteren fiştir. Tediye fişi, İşletmenin kasasından çıkan paraların hangi nedenlerle ödendiğini ve hangi hesaplara borç kaydedileceğini gösteren fiştir. Muhasebe fişi işlemleri için sırasıyla Muhasebe Modülü/Muhasebe Fişi sekmesi tıklanır.

Yeni Fiş: Yeni bir muhasebe fiş girişi yapılması gerektiğinde kullanılacak seçenektir. Yeni fiş işlemleri için sırasıyla Muhasebe Modülü/Muhasebe Fişi/Yeni Fiş tıklanır.

Yeni fiş giriş ekranındaki fiş üst başlık bilgileri Fiş Bilgileri, Düzenleme, Döviz Bilgileri, Bağlantılar ve Belgeler olmak üzere 5 sekmeden oluşmaktadır.

Fiş Bilgileri: Muhasebe fişi ile ilgili temel bilgilerin girildiği ekrandır.

Düzenleme: Fişi düzenleyen, kontrol eden ve onaylayan kullanıcı bilgilerinin girildiği ekrandır.

Döviz Bilgileri: Dövizli bir işlem söz konusu olduğunda Türk Lirası olarak düzenlenen muhasebe fişinin döviz karşılıklarının hesaplanması ve sonraki raporlama süreçlerinde rapor olarak alınabilmesi için gerekli bilgilerin girildiği ekrandır.

Bağlantılar: Fişle ilgili kullanıcı seviye kodu, işyeri kodu, masraf merkezi gibi bilgiler ile fiş bir transfer yöntemiyle oluşturulmuşsa transfere ilişkin bilgilerin girildiği ekrandır.

Belgeler: Bu bölümde varsa fişle ilgili ilave belgelerin eklenir.

Eski Fiş: Daha önce kaydedilmiş olan muhasebe fişleri ile ilgili bir değişiklik yapılması gerektiğinde kullanılacak menü seçeneğidir. Sırasıyla Muhasebe Modülü/Muhasebe Fişi/Eski Fiş tıklanır.

Fiş Listesi (Özet): Sisteme daha önce kaydedilmiş fişlerin özet listesini alabilmek için bu bölüm kullanılır. Sırasıyla Muhasebe Modülü/Muhasebe Fişi/Fiş Listesi (Özet) tıklanır.

Fiş Listesi (Detay): Detaylı fiş listesi görüntülenmek istendiğinde kullanılacak menü seçeneğidir. Sırasıyla Muhasebe Modülü/Muhasebe Fişi/Fiş Listesi Detay tıklanır.

Silinen Fişlerin Geri Alınması

Muhasebe fişleri iptal edildiğinde, ana tablolardan silinmekle beraber ayrı bir tabloya yedeği alınmaktadır. Sırasıyla Muhasebe Modülü/Muhasebe Fişi/ Silinen Fişlerin Geri Alınması tıklanır.

Raporlar: Bu bölümden muhasebe sistemi ile ilgili çok detaylı ve esnek rapor ve listeler alınır. Sırasıyla Muhasebe Modülü/Raporlar tıklanır.

Servis: Bu bölümden muhasebe sistemi ile ilgili muhtelif tanımlamalar ve bakım işlemleri yapılır. Sırasıyla Muhasebe Modülü/Servis tıklanır.