Özel Güvenlik Şirketi İzni ve Özel Güvenlik Komisyonu

Özel Güvenlik hizmetleri kapsamındaki hizmetlerin ve alarm kurma vb. teknik işlemlerin yürütülmesinde idareden izin alma zorunluluğu karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada istisna olarak kamu kuruluşları bünyesinde kurulan özel güvenlik biriminin, bizzat ilgili kurum un teşkilat yasasında düzenlenmiş olmasını belirtebiliriz. Bunun dışında özel güvenlik hizmetlerine yönelik çalışmaların tamamı için özel güvenlik izninin alınması gerekmektedir.

Özel Güvenlik Şirketi İzni

Özel güvenlik şirketi izni an a başlığı altında inceleyecek olduğumuz konular; özel güvenlik şirketi tüzel kişiliğinin taşıması gerek en koşullar, özel güvenlik şirketi ve eğitim merkezi kurucu ve yöneticilerin in taşıması gereken koşullar ile izin başvurusu ve istek koşulu şeklinde somutlaşmaktadır.

Özel Güvenlik Şirketi Tüzel Kişiliğinin Taşıması Gereken Koşullar

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 5. maddesi uyarınca, şirketlerin özel güvenlik alanında faaliyette bulunması İçişleri Bakanlığının iznine tabidir. Faaliyet izni verilebilmesi için şirket hisselerinin nama yazılı olması ve faaliyet alanının münhasıran koruma ve güvenlik hizmeti olması zorunludur.

Türk Ticaret Kanunu Bakımından Koşullar: Burada dikkat çekici husus, kanunun özel güvenlik şirketlerinin nama yazılı hisselerle kurulmasını öngörmesidir. Dolayısıyla “nama yazılı hisse senedi”nin ancak sermaye şirketleri bakımından söz konusu olabilmesi sebebiyle, şahıs şirketleri şeklinde bir özel güvenlik şirke ti kurulamayacaktır. Bu anlamda senetlerin “nama” yazılarak ortak olunabileceği her türlü özel güvenlik şirketinin kurulması mümkündür.

Türk Borçlar Kanunu bakımından koşullar: Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 10. maddesi uyarınca, “özel güvenlik şirketlerinin kişi ve kuruluşlara sağlayacakları koruma ve güvenlik hizmetleri için yazılı sözleşme düzenlenir.

Bildirime İlişkin Koşullar: Gerek 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 5. maddesinde öngörülen gerekse Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 10. maddesi uyarınca karşımıza çıkan şirketlerin çeşitli hususları valiliğe bildirim yükümlülüğü söz konusu olmaktadır.

Mütekabiliyet Koşulu: Öncelikle belirtmek gerekir ki, özel güvenlik şirketleri ve alarm merkezleri mütekabiliyet esasına göre yabancılar tarafından da kurulabilirler.

Alarm Merkezi Kurmak İçin Gerekli Koşullar: Bir önceki ünitede değinmiş olduğumuz, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik’in 4. maddesinde “alarm merkezi”,” konut, iş yeri ve tesislerin güvenliğini sağlamak amacıyla, teknik donanım kullanarak bunları izleyen işletmeler” şeklinde tanımlanmaktadır.

Koruma ve Güvenlik Planlarını Hazırlama ve Bildirme: Özel güvenlik birimleri ve şirketleri güvenlik hizmeti verecekleri tesis ve alanlara ilişkin koruma ve güvenlik planları hazırlamak zorundadırlar. Ayrıca bu planların bir örneğini otuz gün içinde valiliğe ulaştırmak durumundadırlar. İlgili güvenlik planını alan valilik, bu planı gereği yapılmak üzere polis ya da jandarmaya göndermektedir.

Özel Güvenlik Şirketi ve Eğitim Merkezi Kurucu ve Yöneticilerinin (ve Temsilcilerinin) Taşıması Gereken Koşullar

Özel güvenlik şirketi ve eğitim merkezi kurucu ve yöneticilerinin kanunen taşıması gereken koşullar, 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri ne Dair Kanun'un 5. maddesinin üçüncü fıkrasında zikredilmiştir.

İzin Başvurusu ve İstek Koşulu

Özel güvenlik şirketleri, faaliyetlerine başlayabilmek için gerekli olan izni alabilmek amacıyla, İçişleri Bakanlığı’na hazırlamış oldukları belgeler eşliğinde başvuru yapmaktadırlar. Söz konusu belgelerin teslimi neticesinde Bakanlıkça inceleme safhası başlamış olmaktadır. Bir sonraki aşamada “bilgi ve belgelerin incelenmesinden sonra Kanunda öngörülen şartları taşıdığı anlaşılan şirketlerin kurucu ve yöneticileri hakkında güvenlik soruşturması” yaptırılacaktır.

Özel Güvenlik Hizmetlerinin İzin Mercii

Özel Güvenlik Komisyonu

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un 4. maddesine göre; “Özel güvenlik komisyonu, bu kanunda belirtilen özel güvenlikle ilgili kararları almak üzere valinin gör evlendireceği bir vali yardımcısının başkanlığında, il emniyet müdürlüğü, il jandarma komutanlığı, ticaret odası başkanlığı, sanayi odası başkanlığı temsilcisinden oluşur. Sanayi odasının bulunmadığı illerde komisyona ticaret ve sanayi odası başkanlığının temsilcisi katılır. Özel güvenlik izni verilmesi ya da bu uygulamanın kaldırılması için baş vuran kişi ya da kuruluşun temsilcisi ilgili komisyon toplantısına üye olarak katılır.”

Komisyonun Görev ve Yetki Alanı Dışında Olan Hâller

5188 sayılı kanunun 3. maddesinde, “Toplantı, konser, sahne gösterileri ve benzeri etkinliklerde; para veya değerli eşya nakli gibi geçici veya acil hâllerde, komisyon kararı aranmaksızın, valilik tarafından özel güvenlik izni verilebilir.” hükmü ile özel güvenlik komisyonu kararı aranmaksızın doğrudan valilikçe izin verilebilecek istisnai hâller belirtilmiştir.

Faaliyet İzninin Sona Erdirilmesi

5188 sayılı kanunun 3. maddesinde, “geçici hâller dışındaki özel güvenlik uygulamasının, en az bir ay önce başvurulması şartıyla komisyon un kararı ve valinin onayı ile” sona erdirilebileceği öngörülmüştür. İçişleri Bakanlığı 2005/42 sayılı Genelgesi'nde, kurum ve kuruluşça sona erdirme talebine karşı, yetkili mercilerin bu karara direnme yönünde bir tutum geliştiremeyeceği ifade edilmiştir.