Devlet, Güvenlik, Kamu Düz eni ve Kolluk Kavramları
Bu kavramlar özelinde birbirinden oldukça farklı, hatta zaman z aman birbirleriyle çelişen tanımlamalarla karşılaşmak dahi mümkündür . Dolayısıyla bu tanımlardan herhangi biri üzerinde net bir uzlaşmaya varılan aldığını söylemek yanlış olmayacaktır.
Devlet ve Unsurları
Devlet kavramının kökenleri çok eskiye dayandırılmaktadır . Bununla birlikte, devletin ilk ne zaman ortaya çıktığı konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır. Devlet, insanlık tarihinin belli aşamalarında ortaya çıkmıştır ve bu aşamalar içinde şekillenmiştir. Tarihin değişik dönemlerinde devletin tanımlanmasında farklılıkların olması da devletin tarihsel bir gerçeklik olmasından kaynaklanmaktadır.
Devletin Unsurları
Yukarıdaki çerçeve tanımından da anlaşılacağı üzere devletin üç unsuru olduğu genel kabul görmektedir. Bunlar, ülke (toprak), millet ( insan topluluğu) ve egemenliktir. Ancak Türk Genel Kamu Hukuku Doktrini’nde, "üç öge kuramı” olarak adlandırılan bu klasik yaklaşıma dördüncü bir unsur olarak "kişilik (devletin hukuk i kişiliği)” unsurunun ilave edildiği gözlenmektedir.
Güvenlik Kavramı
Güvenlik, etimolojik köken olarak Latincedeki “securitas” kelim esinden türemiştir. Bu kavramı kısaca; tehdit, tehlike ve korkulardan u zak olma şeklinde ifade etmek mümkündür. Tehdit bazlı yaklaşımdan hareketle güvenlik, "insanlara ve eşyaya zarar getiren hadiselerin ve hadise ihtimallerinin yokluğu” şeklinde tanımlanmaktadır.
Güvenliğin Unsurları
Güvenlik kavramının tıpkı devlet kavramında olduğu gibi bir takı m unsurları bulunmaktadır. Buna göre güvenliğin temel unsurları; tehlikenin olmaması, tehlikenin olmaması durumuna duyulan bireysel inanç ve huzur ol arak karşımıza çıkmaktadır. Bu husus aynı zamanda, objektif güvenlik ‐ subjektif güvenlik ayrımının da temelini oluşturmaktadır.
Güvenlik - Devlet İlişkisi
Devletin en önemli görevlerinden birisi güvenliği sağlamaktır. Fakat güvenliği sağlamak adına kişilerin özgürlüklerine "gereğinden fazla müdahale" de devletin varlık amacına aykırıdır. Demokratik devlette güvenlik , insan haklarını korumayı ve kamu düzenini sağlamayı birlikte gerektirir.
Kamu Düzeni Kavramı
Kamu düzeni” ise bütün toplumu ilgilendiren düzen ya da tertip anlamına gelmektedir. Bir tanımlamaya gör e kamu düzeni; "bir memlekette kamu hizmetlerinin iyi yapılmasını, devletin güvenlik ve asayişini fertler arasındaki ilişkilerde huzur ve ahlak kaidelerini sağlamaya yarayan kurum ve kuralların hepsidir.
Klasik Unsurlar
Klasik anlamıyla kamu düzeni, toplumun "maddi ve dış düzeni” olarak tanımlanmaktadır. Klasik anlayışa göre, toplumun maddi ve dış düzeni olan kamu düzeni; “dirlik ve esenlik (kamu huzuru)”, “güvenlik” ve “ kamu sağlığı” unsurlarından oluşmaktadır.
Modern Unsurlar
Klasik anlayış, kamu düzeninin içeriğini yalnızca yukarıda sayılan üç unsurla sınırlandırırken; modern anlayış bu üç unsur dışında, kamu düzeninin tanımında "genel ahlak”, "kamusal estetik”, "insan onuru” ve "bireylerin kendilerine karşı korunması” gibi yeni unsurlara da yer vermektedir.
Kolluk Kavramı
"Kolluk” sözcüğü kelime anlamı olarak, güvenliği sağlamakla görevli polis veya jandarma anlamına gelmektedir. Buna göre kolluk sözcüğünün hem idari etkinliği hem de bu etkinliği yürüten görevlileri ifade etmekte kullanılan bir kavramdır.
Adli Kolluk
"Adli kolluk”, bir suç işlenmesi suretiyle kamu düzeni bozulduktan sonra harekete geçerek suçluları ve delilleri aramak, ortaya çıkarmak , yakalamak ve yargı organına teslim etmek görevini üstlenmektedir.
İdari Kolluk
İdari kolluk, maddi düzeni bozacak hareketleri önlemek, toplum içerisinde intizam ve nizamı (düzeni) sağlamak amacını gütmektedir. İdari kolluk, yasaların suç saydığı eylemlerin işlenmesinden önce kamu düzenini tehdit eden eylemlerin ortaya çıkması hâlinde harekete geçerek etkili önlemler alır.
Genel İdari Kolluk: Genel idari kolluk, genel emniyet ve asayişi, kamu düzenini, genel ahlâkı ve huzuru sağlayan ve koruyan ve diğer kanunların verdiği görevleri yapan kuruluşlardan oluşur. Genel kolluk hizmetlerini yerine getiren bu kuruluşlar, gör ev alanlarının içeriği itibarıyla aynı fakat coğrafi olarak farklı olan polis, jandarma ve sahil güvenliktir .
Özel İdari Kolluk : Emniyet Teşkilatı Kanunu’nun bu tanımı uyarınca, jandarma ve polis olmayan her kolluk, özel idari kolluk olarak kabul edilmektedir.
Gönüllü Kolluk: Gönüllü olarak güvenlik hizmeti yapan veya güvenlik kuvvetlerine yardımcı olan kişi ve kuruluşları ifade eder. Türkiye’de uygulamada yer bulan fahri trafik müfettişliği, fahri av müfettişliği, gönüllü köy koruculuğu ve sivil savunmada görevlendirilenler “gönüllü kolluk” olarak değerlendirilmektedir.