Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Akademik Gelişim Etkinliği
Temel akademik beceriler ilk okuma-yazma becerilerinden ve matematik becerilerinden oluşmaktadır.
İlk okuma yazma öğretiminin genel amacı, çocuğa yaşamı boyunca kullanacağı okuma ve yazmanın temel becerilerini kazandırmaktır. Okuma-yazma öğretiminde günümüze kadar çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Bunlar harf yöntemi, hece yöntemi, sözcük yöntemi, karma yöntem, çözümleme yöntemi vb.dir.
Matematikteki beceri ve kavramlar, sıkı bir aşamalılık gösterdiği için temel beceri ve işlemler kazandırılmadan, bir üst beceri ve işlemlerin kazandırılmasına çalışılmamalıdır. Matematik öğretiminde öğrencinin performansı dikkate alınarak öğretimin yapılması, öğrencinin başarısızlığa uğramasını önleyecek ve öğretimin daha sonraki basamaklarında başarılı olmasını sağlayacaktır.
Yanlışsız öğretim; uyaran ya da hedef davranışla ilgili araç-gereçlerin programlanarak sunulmasıdır. Bu programlamayla, bireyin üzerinde çalışılan davranışa ilişkin doğru tepkide bulunması amaçlanır.
İlk olarak öğretilecek olan beceri ya da kavramın analizi yapılarak ölçüt bağımlı ölçü aracı hazırlanır. Ölçüt bağımlı ölçü aracı uygulanmadan önce çocuğun öğretimi yapılacak beceri ya da kavrama ilişkin ön koşul oluşturan davranışları gerçekleştirip gerçekleştirmediğine bakılır. Çocuk bu davranışları gerçekleştiriyorsa performans belirlenmesine başlanır.
Özel gereksinimli bir çocuğun performansı belirlendikten sonra, bir plan hazırlanması gerekir. Bu palanın içerisinde uzun dönemli ve kısa dönemli amaçlar da bulunmaktadır.
Öğretim için kavramların ve becerilerin analizleri geliştirildikten ve performans düzeyi belirlendikten sonra uygulamacı bu beceriyi nasıl öğreteceğine karar verir.
Kullanılacak olan materyal öğrencinin dikkatini çekebilmeli, öğrenci için kullanılan materyal keyif vermeli, öğrencinin tutması ve hareket ettirebilmesi için uygun olmalı ve öğrenci açısından güvenli olmalıdır.
Çocuğun uygun olan davranışlarını artırmak için, uygun olan davranışın hemen ardından verilen ve çocuğun hoşuna giden yiyecek, oyuncak, güzel söz ve etkinlik gibi ödüllere pekiştireç denilmektedir.
Pekiştireçler bireyin yaşına, gelişim ve kişilik özelliklerine ilgilerine göre farklılıklar gösterebilir. Bu nedenle eğitim programı hazırlarken birey için en uygun pekiştirecin belirlenmesi gerekir. Çocuk doğal ortamlarda gözlenerek hoşlanıp hoşlanmadığı şeyler kaydedilmelidir. Doğrudan çocuğun kendisinden bilgi alınabilir. Sevdiği etkinlik, yiyecek içecek listesi oluşturulabilir. Aileyle görüşülerek çocuğun istediği pekiştireçler belirlenebilir.
Performans alımına başlamadan önce, öğrenciye hangi konu üzerinde çalışılacağı genel olarak açıklanmalıdır (renkle ilgili bir çalışma, vücudumuzla ilgili bir çalışma vb.). Çalışma sırasında, öğrencinin uyması gereken kurallar betimlenmeli, çalışma sonunda ne yapacağı açıklanmalıdır. Bu kurallara uyduğu takdirde, “... kazanacaksın.” diyerek verilecek pekiştireç öğrenciye söylenmelidir. Küçük öğrenciler için pekiştireç, öğrenciye gösterilmeli ve ortamdan kaldırılmalıdır.
Performans alımında kullanılacak araçlar, çoğunlukla öğretmenin kullandığı eli tarafında, masanın yanındaki daha alçak bir masada, sehpa ya da kutu içinde, bildirim sıralarına uygun olarak yerleştirilmiş olmalıdır. Çalışmaya başlamadan önce, araçlar öğrenciye gösterilmeli ve incelemesine fırsat verilmelidir.
Kavram ile İlgili Ölçüt Bağımlı Ölçü Aracı: Kavram ile ilgili performans düzeyi belirlenirken analizlerden yararlanılarak hazırlanan her bildirim için yer alan sorular, öğrenciye sorularak doğru ve yanlış tepkiler, ilgili basamağın karşısına, kayıt sütununda “+” veya “-” sembolleriyle kaydedilir.