Bireyselleştirilmiş Öğretim Programı Hazırlanması
BÖP, BEP geliştirme biriminde alınan kararlar doğrultusunda, özel gereksinimli öğrenci için ilgili ders öğretmenlerinin kendi derslerine ait olarak hazırladıkları öğretim programlarıdır. BÖP'ler öğrencinin ulaştırılması istenen amaçları kazanması için yapması gerekenleri ayrıntılı, belirgin ve açıkça ifade eden planlardır.
BÖP uzun dönemli amaca ulaştıracak kısa dönemli amacın nasıl işleneceği, kullanılan yöntem teknik, araç gereç, ölçüt, süre ve değerlendirme süreçleri ayrıntılı bir biçimde içerir. BÖP de BEP gibi belli bilgilerin sistemli olarak sıralandığı yazılı bir dokümandır. BÖP içerisinde öğrenci ile ilgili bilgiler (adı, sınıfı, okulu vb.), öğrencinin performans düzeyi, uzun dönemli amaç, kısa dönemli amaç, öğretimsel hedef ve öğretim süreci (yer, araç-gereç, yöntem, süre, işleniş ve değerlendirme) başlıklarında bilgi ve düzenlemeler yer alır.
Öğretimsel Hedefleri belirlemek için öğrencinin ilgili kısa dönemli hedef için var olan performans düzeyinin belirlenmesi gerekmektedir. Ölçüt bağımlı ölçü araçları, öğrencinin bir programla ilişkili olarak neler yapabildiğinin anlaşılması için bireysel performans düzeyini belirlemede kullanılan araçlardır.
Beceri ile ilgili performans düzeyi alımı tekli ya da çoklu fırsata göre belirlenebilir. Ortam düzenlenip performans alımına geçildiğinde beceriyle ilgili ana yönerge verilir. Tekli fırsata göre performans alımında çocuğun bağımsız olarak gerçekleştirdiği ve ya gerçekleştiremediği (yaptı/yapmadı, +/- vb.) basamaklar kaydedilir. Öğretmen bu süreçte hiçbir yardım veya ipucu sunmaz. Çoklu fırsat yönteminde ise öğrenciye ana yönerge sunulduktan sonra öğrencinin yardımsız yaptığı basamaklar için ölçüt bağımlı ölçü aracında "bağımsız" olarak kaydedilir. Çocuk bir beceri basamağını bağımsız olarak yapamaz ya da hatalı yaparsa durdurulur ve o beceri basamağıyla ilgili yardım sunulur. Özel eğitim alanında yardımlar genellikle sözel ipucu, model olma ya da fiziksel yardım şeklinde sunulmaktadır.
ÖBT uygulamasının sonucunda öğrencinin ilgili bilgi ya da beceri düzeyinde hangi basamakları bağımsız olarak gerçekleştirdiği, hangilerinde ise sınırlılığa sahip olduğu belirlenir. Öğrencinin yapabildikleri öğrenci için giriş davranışı olarak kabul edilir. ÖBT ile giriş davranışları belirlendikten sonra, öğretimsel hedeflerin yazılmasına geçilir. Öğretimsel hedefler, davranışsal amaç şeklinde yazılmalıdır.
Öğretim sürecinin yazımı, öğretimde yapılacakların ayrıntılı olarak ifade edilmesini içermelidir. Öğretim süreci yazılırken, öğretimin nerede yapılacağı, kullanılacak araç, araç-gereçler, öğretimde kullanılan yöntemler/teknikler, süre, dersin işlenişi ve değerlendirmenin nasıl yapılacağı açıkça belirtilmelidir.
Eğitim ortamında öğrencilerin eğitimlerinin planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesinden sorumlu kişi öğretmendir. Ancak yardımcı eğitimci tüm bu süreçlerde öğretmene önceden belirlenmiş bir plan dâhilinde yardımcı olabilir. Böylece ön hazırlık süreçlerinde, araç-gereç hazırlama ve temin etmede, grubu ya da çocuğu ekinliğe hazırlamakta, öğretim sürecinde ve değerlendirmede öğretmen zamanını ve enerjisini çok daha verimli kullanabilecektir.
Yardımcı eğitimci tüm bu süreçlerde öğretmene önceden belirlenmiş bir plan dâhilinde yardımcı olabilir. Böylece ön hazırlık süreçlerinde, araç-gereç hazırlama ve temin etmede, grubu ya da çocuğu ekinliğe hazırlamakta, öğretim sürecinde ve değerlendirmede öğretmen zamanını ve enerjisini çok daha verimli kullanabilecektir.