Fiziksel Büyüme ve Gelişme
Temel Kavramlar
Büyüme, Olgunlaşma, Hazırbulunuşluk ve Gelişim
Büyüme ve Gelişmenin İlkeleri
- Büyüme ve gelişme bir süreçtir.
- Büyüme ve gelişme sürecinde belirli bir yön ve sıra düzeni vardır.
- Vücut bölümlerinin büyüme ve gelişmesi merkezden uçlara (proximodistal) doğrudur.
- Büyüme ve gelişme sürecinde organların ve sistemlerin büyüme ve gelişmelerinde farklılık vardır.
- Büyüme gelişme sürecinde çocuklar arasında bireysel farklılıklar vardır.
Yüzyılın eğilimi; bugün dünyada hemen hemen her toplumda çocukların büyüme -gelişme ve olgunlaşma yaşının çok daha erkene kaydığı gözlenmektedir.
Büyüme ve Gelişmeyi Etkileyen Faktörler
- Kalıtım ve genetik faktörler
- Cinsiyet
- Hormonal durum
- Sağlık durumu
- Beslenme
- Kültür
- Aile
- Çocuk yetiştirme felsefeleri
Fiziksel Gelişmeyi Etkileyen Bireysel Faktörler
Büyüme ve gelişmeyi etkileyen faktörlerle birlikte doğrudan fiziksel gelişmeyi etkileyen bireysel faktörler de bulunmaktadır. Bunlar; vücut yapısı, iskelet yapısı, kasların gelişimi, eklem esnekliği ve aeorobik kapasitedir.
Oyun Çocukluğu Döneminde Fiziksel Büyüme ve Gelişmenin Önemi
Oyun çocukluğu dönemi, çocuğun ve ailenin yaşamında benzersiz değişikliklerin geliştiği hızlı bir dönemi yansıtır. Oyun çocukluğu döneminde, çocukların fiziksel ve nörolojik büyüme -gelişmesi, sağlık ve iyi oluş açısından uzun süreli etkileri olan hassasiyete sahiptir. Bu dönemde gelişim çok hızlı olduğundan dolayı fiziksel büyüme ve gelişme açısından neyin uygun olduğunu bilmek birçok çocukluk probleminin belirlemek için ön koşuldur.
Fiziksel Büyüme Değerlendirme ve İzlem
Sağlık Bakanlığı’nca uygulanan izlem sıklığına göre 1 -3 yaş arasındaki çocuklar 6 ayda bir izlenmelidir. Çocukların büyümesinin değerlendirilmesinde yaşa ve cinsiyete göre ağırlık, boy, baş çevresi, göğüs çevresi ölçümleri sık kullanılan antropometrik ölçümlerdir.
Vücut ağırlığı
Yaşına göre çocukların ortalama vücut ağırlığı bazı formüllerle kabaca hesaplanabilir: 1 -6 yaşta: kg=yaş(yıl) ×2+8
Boy uzunluğu
Oyun çocukluğu döneminde yaklaşık boy uzunluğunu kabaca hesaplamada “yaşx5+80” formülü kullanılır.
Baş çevresi
Baş çevresi doğumdan başlayarak 3 yaşına kadar rutin ölçülür.
Göğüs ve karın çevresi
Göğüs ve karın çevresi rutin ölçümlerden değildir.
Vücut bölümlerinin birbirine oranı
Gövde ve ekstremite büyümesinin birbirine uyumlu olup olmadığını değerlendirmek için baş-pubis uzunluğu, pubis ayak uzunluğu, oturma yüksekliği ve kulaç uzunluğu gibi ölçümler kullanılır..
Ölçümlerin Değerlendirilmesi ve İzlem
- Yaşa göre ağırlık
- Yaşa göre boy uzunluğu
- Orta kol çevresi
- Vücut kitle indeksi (Body mass index, BMI)
Fiziksel Gelişim Değerlendirme ve İzlem
Sistemlerin ve Organların Gelişimi
- Dolaşım sistemi
- Beyin ve sinir sistemi
- Solunum sistemi
- Sindirim sistemi
- Boşaltım sistemi
- Kemik Gelişimi
- Diş Gelişimi
Fiziksel Gelişimin Diğer Gelişim Alanlarıyla İlişkisi
Bütün gelişim alanlarının başlangıcı fiziksel gelişimdir. Fiziksel gelişim, çocukların sosyal, duygusal, bilişsel ve dil gelişimlerini doğrudan etkiler. Fiziksel yönden iyi gelişmiş, aktif, oyun oynayan bir çocuk ise hareketli olduğundan dolayı büyük ve küçük kaslarını çalıştırır, dolaşımını hızlandırır. Diğer bir ifadeyle fiziksel ve motor gelişim karşılıklı olarak birbirlerini destekler.
Bilişsel gelişim için algılama, keşfetme ve inceleme gerekir. Fiziksel yönden iyi gelişmiş bir çocuğun bilişsel gelişiminin de olumlu yönde etkileneceği açıktır. Problem çözmeyi, kendini ifade etmeyi, akranlarıyla ve yetişkinlerle iş birliği kurmayı, yeteneklerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeyi, düşüncelerini bir noktada toplamayı ve yaratıcı çözümler üretmeyi de öğreneceklerdir. Tüm bunlarla birlikte, çocukların fiziksel olarak sağlıklı, güçlü, sağlam, dayanıklı, kuvvetli bireyler olmaları da sağlanacaktır.
Oyun Çocukluğunda Fiziksel Gelişimin Desteklenmesi
Oyun çağında çocukların fiziksel gelişimlerinin desteklenmesi oldukça önemlidir. Bu dönemde çocukların bebeklikte olduğu gibi sağlıklı bakım, sevgi ve güven gibi ihtiyaçları bulunmaktadır. Fiziksel güç isteyen oyunlar ile oynamak, dolaşım, solunum, sindirim ve boşaltım sistemleri ile kasların düzenli çalışmasını sağlar Fiziksel gelişimi destekleyici etkinlikler çocuğa en üst düzeyde yarar sağlayabilir. Bu etkinliklerde gerekli olan araç gereçlerin bilinçli olarak hazırlanması gerekir.