Otel İşletmelerinin Tanımı, Sınıflandırılması ve Kuruluş Yeri Seçimi
Turizm sektörü “Turistlerin ikamet ettikleri yerlerden ayrılarak tekrar aynı yere dönünceye kadar geçen süre içerisindeki seyahatleri sırasında gereksinim duydukları ulaştırma, konaklama, yeme – içme, eğlence ve diğer ihtiyaçlarını karşıladıkları faaliyet alanlarının tümüdür” şeklinde tanımlanabilir.
İnsanların yapmış oldukları seyahatleri esnasında ortaya çıkan konaklama, yeme – içme ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile faaliyette bulunan farklı niteliklere sahip ticari nitelikte konaklama işletmelerinin doğmasına neden olmuştur.
Konaklama işletmelerinde sunulan hizmetlerin kendine has özellikleri olan stoklanamaz ve zamana duyarlı oluşları,üretilen mal ve hizmetler emek gücüne bağımlı olması ve kuruluş aşamasında özellikle sermaye yoğun özellikler taşıması ayrı bir önem arz etmektedir.
Otel işletmeleri konuklara öncelikli olarak konaklama daha sonra yeme-içme ve eğlenme hizmeti sağlayan kar amaçlı tesislerdir. Bu nedenle otel işletmelerinin kurulduğu yer son derce önemlidir. Kuruluş yeri seçilirken otel işletmelerinin özellikleri incelenmeli ve bir çok unsur analiz edilerek en az maliyetle en çok verimin sağlanacağı yerler tercih edilmelidir. Eğer otel işletmesi yanlış bir yere kurulur ise ( yeterli doluluğu sağlayamaz, personel bulamaz, hammadde temininde zorlanır) işletme daha açılmadan verimliliğini kaybetmiş demektir.. Bu nedenle otel işletmeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olunmalı ve özelliklede kuruluş yeri seçimine son derece önem verilmelidir.
Otellerin kuruluş yeri seçiminde, kuruluş yerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yayınlanan yatırım politikasında yer alan özelliklere uygun olmalıdır. Ayrıca otelin belirlenecek olan kuruluş yeri otelin kısa, orta ve uzun vadeli amaçlarına uygun olmalı, alternatif kuruluş yerleri arasında otelin amaçlarına uygunluk bakımından en uygun olanı değerlendirilmeli, kuruluş yerleri hem finansal hem de finansal olmayan kriterler bakımından değerlendirilmeli, bütün alternatifler için olası riskler de hesaplanmalı, kuruluş yeri için karar verilirken maliyet ve diğer verileri temin etmek için etkili bir yönetim sistemini oluşturulmasına özen gösterilmelidir.
Oteller; 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu çerçevesinde çıkarılan ve 18.06.2005 tarih ve 25849 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğe’ göre ( 2005/8948 Sayılı Bakanlar Kurulu kararı -Ankara, Mayıs 10, 2005 ), oteller ‘bir, iki, üç, dört, beş yıldızlı oteller olarak sınıflandırılmışlardır. İşletmecilik açısında da konaklama tesisleri motel, pansiyon, oberj, tatil köyü, özel işletme belgeli, hostel vb. şekilde sınıflamalarda mevcuttur. Ayrıca temel özellikler dikkate alınarak ,konaklama amacına, bulundukları yere, faaliyet sürelerine, büyüklüklerine, sunulan hizmet çeşidine, mülkiyet durumuna, uygulanan fiyat düzeyine, pansiyon ( plan ) durumuna, hukuki özelliklerine , hizmet sunulan müşterilerin tiplerine ve müşterilerin kalış sürelerine göre sınıflama yapmakta mümkündür.
Bu nedenle bu bölümde otel işletmelerinin tanımı, sınıflandırılması ve kuruluş yeri seçimi hakkında bilgiler verilmiştir.
yapmış oldukları seyahatleri esnasında ortaya çıkan konaklama, yeme – içme ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile faaliyette bulunan farklı niteliklere sahip ticari nitelikte konaklama işletmelerinin doğmasına neden olmuştur. Konaklama işletmelerinde ise en önemli grubu oteller oluşturmaktadır.
Otel işletmeleri konuklara öncelikli olarak konaklama daha sonra yeme-içme ve eğlenme hizmeti sağlayan kar amaçlı tesislerdir. Bu nedenle otel işletmelerinin kurulduğu yer son derce önemlidir. Kuruluş yeri seçilirken otel işletmelerinin özellikleri incelenmeli ve bir çok unsur analiz edilerek en az maliyetle en çok verimin sağlanacağı yerler tercih edilmelidir. Eğer otel işletmesi yanlış bir yere kurulur ise ( yeterli doluluğu sağlayamaz, personel bulamaz, hammadde temininde zorlanır) işletme daha açılmadan verimliliğini kaybetmiş demektir.. Bu nedenle otel işletmeleri hakkında yeterli bilgiye sahip olunmalı ve özelliklede kuruluş yeri seçimine son derece önem verilmelidir. Bu nedenle bu bölümde otel işletmelerinin tanımı, sınıflandırılması ve kuruluş yeri seçimi hakkında bilgiler verilmiştir.