Okuma Parçaları 3

Okuma Parçası 1

Rü'yâ Ağacı

"Rü'yâ Ağacı" isimli parça Mehmet Emin Yurdakul'a ait "Mustafa KemâlBirinci Kısım: Zafer" adlı eserden alınmıştır. Mehmet Emin Yurdakul bu eserinde, Rü'yâ Ağacı, Doğduğum İlahi, Ilgaz Dağları, Siperlerde, Vur Dedim, Dağlılar, Fransa'ya, Zehirli Otlar, Ne Zamana Kadar, Kral George'a isimli yazılarla Aydın Kızları, Onların Hikayesi, Yurtlarına Karşı, Vur, Mustafa Kemâl/Zafer isimli şiirlere yer vermektedir. Rü'yâ Ağacı konulu yazıda rüyasında gördüğü ulu bir ağaçtan bahsedilmekte, betimleme yöntemi ile Osmanlı Devleti ve Türkiye Türklüğü tasvir edilmektedir. Osmanlı Devleti ve Türkiye Türklüğünün son asırlarda özellikle içinde bulunduğu durum ulu ağacın dilinden anlatılmaktadır. Bu ulu ağaca tarihi geçmişinden bahsettirilmekte ve yapılmasını talep ettiği bazı istekleri dile getirilmektedir. Burada verilen parçanın devamı ve diğer parçalara ilgili eserden bakabilirsiniz.

Okuma Parçası 2

Tûrân Devleti

"Tûrân Devleti" isimli parça Ömer Seyfeddin'e ait "Yarınki Tûrân Devleti" adlı eserden alınmıştır. Türk edebiyatının önemli simalarından olan Ömer Seyfeddin metinlerinde milli düşünceleri ön plana çıkarmaktadır. 1914'te basılan bu eserinde de milletlerin birbirleri niçin harp ettiklerine, o günlerde çıkan ve Osmanlı Devleti'nin de içinde yer aldığı Birinci Dünya Savaşı'ndaki muharebenin sebebine değinilmektedir. Milletlerin mefkureleri ve Türklerin mefkureleri üzerinde durmaktadır. Tûrân Devleti kısmında da Osmanlı Devleti'nin Üçlü İtilaf Devletlerine karşı giriştiği bu mücadelenin bir mefkure savaşı olduğuna işaret edilmektedir. Üçlü İtilaf Devletlerinin esareti altında bulunun Türk ve İslam beldelerinin kurtarılacakları ve özgürlüklerine kavuşturulacakları söylenilmektedir. Bunun sonucunda hakiki ve büyük bir Türk ve Müslüman Tûrân devleti kurulacağı hedefi ortaya konulmaktadır.

Okuma Parçası 3

Vatanını Sev

"Vatanını Sev" isimli parça Ahmet Refik Altınay'a ait "Tarih Okuyorum" adlı eserden alınmıştır. Türk tarih yazıcılığının önemli şahsiyetlerinden olan Ahmet Refik Altınay tarih alanında çok çeşitli eserler vermiştir. Bu eserinde de, "Milletimiz, Vatanımız" girişiyle beraber dört halife ve İslam tarihindeki bazı önemli kişileri tanıtmıştır. Sonra Türk tarihindeki bazı hakanlar ve sultanları anlatmıştır. Ardından da Ertuğrul Gazî ile Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey ve diğer sultanlar, önemli sadrazamlar, Kırım Savaşı, 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları hakkında bilgi vermiştir. Son olarak da "Vatanını Sev" başlığı altında altı madde halinde vatanın niçin kutsal olduğu, vatan için neler yapılabileceği, gerekli hallerde zorluklara karşı göğüs gerilmesi gerektiği, onun nasıl yükseltilip yüceltileceği üzerinde durmuştur. Bunlar vatanın niçin sevilmesi gerektiği hususunda birtakım öğüt niteliğinde bilgilerdir.

Okuma Parçası 4

Anadolu'nun Meb'ûslarına

"Anadolu'nun Meb'ûslarına" isimli parça Ahmed Şerif'e ait "Anadolu'da Tanin" adlı eserden alınmıştır. Ahmed Şerif bu eserinde, II. Meşrutiyet döneminde gittiği elliden fazla kasaba ve kente ait detaylı bilgiler vermektedir. Verdiği bilgilerle Anadolu'da gördüklerini, dikkatini çeken şeyleri ve bunlar hakkında düşündüklerini dile getirmektedir. Burada özellikle mebuslara hitaben Anadolu’da dolaştığı üç dört aylık süre zarfında gördüklerini anlatmaktadır. Anadolu’da memurların, idarecilerin durumlarına değinmektedir.

Okuma Parçası 5

9 Eylül 338

"9 Eylül 338" isimli parça düşman işgalinden kurtuluşunun dördüncü yıldönümü münasebetiyle Akgün tarafından yazılan "İzmir'in Kurtarılışı 9 Eylül 338" adlı eserden alınmıştır. İzmir 15 Mayıs 1919'da Yunanlılar tarafından işgal edildikten sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti orduları 26 Ağustos 1922'de başlayan Büyük Taarruz Harekatı neticesinde 30 Ağustos'ta Yunan ordusunu kesin bir mağlubiyete uğratmıştır. Ardından da ileri harekatla 9 Eylül 1922'de İzmir'i kurtarmıştır. Bu eserde de Türk ordularının ileri harekatı ve Akdeniz hedefine doğru yürümeleri, 8-9 Eylül 1922 gece yarısından sonra yaşananlar, Yunan ordusunun İzmir'den çekilmesi, İzmir'deki durum, Türk ordularının İzmir'e girişleri konuları anlatılmaktadır. Bunun yarattığı sevince değinilmektedir. Parçada da bu olayın kısa bir anı yer almaktadır. Parçanın devamı için ilgili esere bakabilirsiniz.

Okuma Parçası 6

Reis-i Cumhur Hazretleri'nin Nutukları

"Reis-i Cumhur Hazretleri'nin Nutukları" isimli parça "Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemâl Paşa Hazretlerinin Sonbahar Seyahatleri" adlı eserden alınmıştır. Gazi Mustafa Kemâl Paşa 29 Ağustos 1924'te başlayıp 18 Ekim 1924'te sonlanacak yurt gezilerine çıkmıştı. Bu eser Mustafa Kemâl Paşa'nın sonbahar seyahatlerini konu edinmektedir. Gazî Mustafa Kemâl Paşa bu gezisinde aslında Akdeniz ve Karadeniz kıyılarını dolaşmayı düşünüyordu. Deniz yolu ile Trabzon'a geldiğinde buradaki çalışmalarını yürütürken Erzurum'da bir deprem meydana geldiğini duyunca gezi planını değiştirmiş ve Erzurum'a gelmiştir. Erzurum'da depremin meydana geldiği kasaba ve köylerde incelemeler yapmış halkın sorunlarını dinleyerek ihtiyaçlarının giderilmesine çalışmıştır. Ziyareti esnasında kendisine hitaben yapılan bir konuşmaya karşılık da bu konuşmayı yapmıştır. Seyahatin diğer kısımlarına ilgili eserden bakabilirsiniz.