Kavimler Göçü ve Cermen Kavimleri Etkisinde Roma İmparatorluğu

Kavimler Göçü ile başlayan yer değiştirme hareketlerinde pek çok kavim bulundukları yeri terk eder ve Roma İmparatorluğu'nun topraklarına girerek yerleşir. Bu kavimler Romalılar tarafından "barbar" olarak nitelendirilir. Uzun dönem devam eden barbar akınları, Avrupa'nın tarihini şekillendirir. Bu kavimler Batı Roma İmparatorluğu'na pek çok alanda ciddi etkilerde bulunurlar, onun çöküşüne yol açarlar ve nihayetinde onun topraklarına yerleşerek kendi krallıklarını kurarlar .

Kavimler Göçü

IV. yüzyılın ikinci yarısında Hunların yurtlarını terk ederek batıya doğru ilerlemeleriyle başlayıp önlerine kattıkları kavimleri itmeleriyle devam eden ve çeşitli kavimlerin birbirlerinin yerlerini almalarıyla sonuçlanan göç hareketlerine “Kavimler Göçü” denir .

Kavimler Göçü'nün Sebepleri: Kavimler Göçü'nü başlatan Hunların Orta Asya'yı niçin terk ettikleri tam olarak bilinmemektedir. Onların bozkırlarda tutunamayarak batıya göç ettikleri varsayılabilir.

Kavimler Göçü'nün Başlaması: Kavimler Göçü, Hunların 372 yılında Volga Havzası'nı terk ederek Kuzey Kafkasya'daki Alanlara hücum etmesiyle başlar. Alanlar yenilir ve Hunlara tâbi olurlar. Hun -Alan birlikleri daha batıdaki Gotlara saldırır ve onları mağlup ederek yerlerinden eder. Bu şekilde pek çok kavim göç etmeye başlar ve birbirlerinin yerlerini alır. Hunlar daha sonra Vizigotları da mağlup ederek 376'da Don, Dinyeper ve Dinyester havalisine girerler.

Cermen Kavimleri

Kökenleri tartışmalı olan Cermen kavimleri genel itibariyle İskandinavya'dan aşağı Tuna havalisine kadar olan bölgede ikamet etmişlerdir. Bu kavimlerden özellikle Gotlar, Vandallar, Süevler, Lombardlar, Franklar, Anglo -Saksonlar ve Burgondlar imparatorluğun çöküşünde önemli rol oynarlar. Çoğu pagan inancına mensup olan bu kavimler imparatorluk topraklarına dahil olduktan sonra Aryanizm mezhebini kabul ederler.

Cermen Kavimlerinin Roma İmparatorluğu'na Etkileri

Cermen kavimleri Roma İmparatorluğu'nun topraklarına girerek ona siyasi, askeri, sosyal ve ekonomik alanlarda ciddi etkilerde bulunur. V. yüzyılın başlarından itibaren hızlı bir şekilde imparatorluğun pek çok kısmını işgal ederler ve kendi krallıklarını kurmaya başlarlar.

Siyasi ve Askeri Etkiler: Cermen kavimlerinin siyasi ve askeri etkileri, imparatorluğun batı kanadının çöküşündeki birincil unsur olarak görülebilir. Erken dönemde Cermenler ordunun ekseriyetini oluşturmaya başlarlar ve hatta önemli siyasi makamları elde ederler. Cermenlerin siyasi ve askeri etkilerini üç yüzyılda incelemek mümkündür.

IV. Yüzyıl: İstilaların Başlaması: 370'li yılların ortalarında Hun baskısına dayanamayan Vizigotlar imparatorluk topraklarına sığınmak zorunda kalır. İmparator Valens onları Moesia ve Trakya'ya yerleştirir. Vizigotlar kısa süre sonra isyan ederler ve 9 Ağustos 378'de Hadrianopolis Savaşı'nda imparatorluğu mağlup ederler. Theodosius döneminde Gotlarla anlaşma yapılır ve imparatorluk topraklarına yerleştirilirler. 395'te Theodosius, imparatorluğu oğulları arasında paylaşarak ölür ve Roma İmparatorluğu kesin olarak iki kısma ayrılmış olur.

V. Yüzyıl: Batı Roma İmparatorluğu'nun Yıkılışı ve Cermen Krallıklarının Kuruluşu: V. yüzyılda Cermenler imparatorluğun batı kanadına yönelirler. 406'da Vandallar, Alanlar, Süevler ve Burgondlar başta olmak üzere pek çok barbar kavim Ren Nehri'ni geçerek Galya'yı yağmalayıp İspanya'ya ulaşırlar ve İspanya'ya yerleşirler. Vizigotlar 410'da Alaric önderliğinde Roma şehrini yağmalarlar. Ancak Vizigotlar 416'da imparatorlukla anlaşma yaparlar ve 418'de Toulouse merkezli Vizigot Krallığı kurulur. Vandallar 429'da Geiserich önderliğinde Kuzey Afrika'ya geçerler ve 439'da Kartaca'yı ele geçirirler. Hunlar Attila önderliğinde batıya yönelirler, ancak istediklerini elde edemezler. Attila 453'te ölür ve Avrupa Hun İmparatorluğu dağılır. Bu dönemde Batı Roma İmparatorluğu'nda karışık bir süreç başlar. 455'te Vandallar Roma şehrini yağmalarlar. 475'te Vizigotlar tam bağımsızlıklarını ilan ederler. Nihayetinde 476'da Cermen lider Odoaker, Batı Roma İmparatoru Romulus Augustulus'u sürgüne gönderir ve Batı Roma İmparatorluğu son bulur. Odoaker 493'e kadar İtalya'da hüküm sürer. Bu dönemde Doğu Roma İmparatoru Zenon, Ostrogot kralı Büyük Theodoric'i Odoaker üstüne gönderir. Theodoric, Odoaker'i bertaraf eder ve 493'te İtalya'ya Ostrogotlar hâkim olurlar.

VI. Yüzyıl: Doğu Roma İmparatorluğu'nun Faaliyetleri: Batı Roma İmparatorluğu'nun çökmesiyle onun topraklarında Cermen krallıklar hüküm sürmeye başlar. İmparator I. Iustinianus döneminde bu bölgeler tekrar imparatorluğa katılmak istenir. 534'te Vandallar ve 552'de Ostrogotlar mağlup edilir. 554'te Vizigotlar üzerine yürünür ve Kurtuba ile Malaga ele geçirilir. Ancak bu fetih hareketleri kısa ömürlü olur. I. Iusinianus 565'te ölür ve imparatorluk batı politikasını terk etmek zorunda kalır. 568'de İtalya bu kez Lombardların eline geçer. 572'de Vizigotlar İspanya'ya tekrar hâkim olurlar.

Sosyal ve Ekonomik Etkiler: Cermenler imparatorluk topraklarına girdiklerinde nüfus olarak azınlıktadırlar. Ancak Roma toplumu içinde eriyip gitmezler. Cermenlerin erken dönemde Aryanizm'i benimsemeleri onlara "sapkın" gözüyle bakılmasına yol açar. Bu sebeple Romalılarla uzun süre kaynaşmazlar. Daha 370'li yılların başında imparatorluk tarafından Romalı - Cermen evliliklerinin idamla cezalandırılacağını belirten bir yasa yürürlüğe koyulur. Cermen yasalarında da iki taraf arasındaki evlilikler yasaklanır. Ancak özellikle de Cermenlerin Katolikliği kabul etmelerinden sonra iki taraf arasındaki ilişkiler gelişir. Zaman içerisinde tarafların kaynaşmasıyla günümüzde Avrupa'da yaşayan milletler oluşur. Cermenler şehir hayatında da sorunlara yol açarlar. Bazı önemli şehirler istilalara karşı koyamaz ve düşer. Cermenlerin ekonomiye etkileri de ciddi boyuttadır. İmparatorluğa saldırmalarını önlemek için onlara haraç ödenir. Vergi toplama işlerini ciddi oranda aksatırlar. Kuzey Afrika'nın elden çıkması ekonomiye yansır. Cermenler imparatorluğa mali sıkıntılar yaşatsa da imparatorluğun çöküşünden sonra ekonomik ve ticari gelişimi sürdürmeye çalışırlar.