Olay Yönetimi Nedir? Ulusal ve Uluslararası Düzeyde Olay Yönetimi
Olay yönetimi; beklenen veya beklenmedik doğal veya insan kaynaklı afet ve acil durumlarda; olayın türüne, niteliğine göre afet ve acil durumların bertaraf edilmesinde ve zararların giderilmesinde çalışacak ilgili kurumların koordine edilmesi, ekiplerin oluşturulması ve yönetilmesidir.
Acil durum eylem planı , olay yönetiminin seviyesine göre uluslararası, ulusal ve bölgesel olabilir.
Afet ve Acil Durum Danışma Kurulu; afet ve acil durumlardan korunmak, afet ve acil durum risklerini azaltmak, afet ve acil durum sonrası yapılacak faaliyetler hakkında öneriler sunmak, politikaları ve öncelikleri belirlemek amacıyla kurulmuştur. Kurul, 1 Başkan 14 üyeden oluşan kuruldur.
OCHA: Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA); Birleşmiş Milletler çatısı altında görev yapan OCHA, olası acil durumlar için hazırlıklılara yardımcı olur.
TAMP; Türkiye'de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahale için görev alacak kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri kapsar. Entegre planlama yaklaşımı ve modüler yapısıyla afet sırasındaki operasyon risklerini en aza indirecek bir sistemdir.
Ekipler; olay yönetiminde operasyonda yer alacak ekipler; AFAD il müdürlükleri müdahale ekipleri, AFAD arama kurtarma birlik müdürlükleri ekipleri, UMKE, itfaiye ekipleri, kara kuvvetleri komutanlığı arama ve kurtarma ekipleri, jandarma komando arama kurtarma tabur komutanlığı, gönüllü arama ve kurtarma ekipleridir
OSOCC Saha Operasyon Koordinasyon Merkezi; UNDAC’ın görevini yerine getirebilmesi için sahada kurduğu koordinasyon merkezidir. UNDAC ekibi, bu merkezden görevlerini yürütür. Afet gören ülkeye gelen ilk ekip tarafından kurulur.
RDC Varış Ayrılış Merkezi; genellikle afetten etkilenen ülkenin havaalanları veya sınır kapılarında kurulur. UNDAC ekibinin görevini yerine getirebilmesi için afet veya acil durumdan etkilenen ülkeye giriş ve çıkış noktalarında kurulan bir koordinasyon merkezidir
Yerel Yetkili (LEMA); afete maruz kalmış ülkede arama ve kurtarma çalışmaları için gelen ekiplerinin muhatap olduğu yerel makamdır.
Uluslararası Arama Kurtarma Danışma Grubu (INSARAG); üye ülkelerin resmî afet müdahale kurumları ile arama kurtarma çalışmalarında yer alan sivil toplum kuruluşları ağıdır.
USAR; kentsel arama ve kurtarma ekiplerine verilen genel isimdir. USAR ekipleri, 3 seviyede yer alır; Hafif USAR ekibi, orta usar ekibi ve ağır usar ekibi.
Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP); Türkiye'de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahale için görev alacak kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri kapsar.
Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri (AADYM); afet ve acil durum hizmetlerini yürütmek üzere 7 gün 24 Saat hizmet veren birim.
Kriz; bir mekanizmanın mevcut konumunu ve geleceğini etkileyen hiç beklenmeyen bir anda ortaya çıkan ve genelde önlem alınmakta geç kalınan olumsuz bir durumdur.
Risk; bir olayın belirli koşul ve ortamlarda doğurabileceği can, mal, ekonomik ve çevresel gibi değerlerin kaybının gerçekleşme olasılığıdır.