Okul Öncesi Eğitimde Araç Gereç Yapma

Okul Öncesi Eğitimde Araç Gereç Yapmanın Önemi

Okul öncesi eğitimde araç gereç yapımı ve kullanımı, eğitim-öğretim ortamını etkili bir hâle getirerek, çocukların öngörülen hedeflere kolaylıkla ulaşmalarını sağlayarak, programın başarıya ulaşmasında önemli bir rol oynadığından öğretimde en yeni ve amaca hizmet eden araç gereçlere yer verilmelidir.

Okul Öncesi Eğitimde Araç Gereçleri Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Okul öncesi eğitimde yapılacak araç gereç güvenli olmalıdır.

Araç gereç yapımında kullanılacak malzemelerin çocuğa zarar verecek nitelikte olmamasına dikkat edilmelidir. Kesici, yanıcı, patlayıcı malzemeler kullanılmamalıdır.

Yapılacak araç gereçler dersin hedef ve amacına, çocuğun gelişimsel özelliğine uygun olmalıdır.

Araç Gereç Yapımında Etkileşim Ortamlarına Göre Dikkate Alınması Gereken Nitelikler

Eğitimciler araç gereçlerin yapım çalışmalarında, çocukların gelişimsel özelliklerini ve ihtiyaçlarını göz önüne alarak onlara uygun araç gereçler yaptırmalıdır. Çocukların araç gereç yapımını etkileyen faktörler: Aile, çevre, gidilen okul, sınıf ve öğretmendir.

Araç gerecin yapıldığı malzemeler sağlam olup tek bir çocuk grubu tarafından değil, uzun yıllar birçok çocuk grubu tarafından kullanılmalıdır.

Araç Gereci Kullanacak Öğretmende Bulunması Gereken Özellikler

Araç gereç yapımında olduğu gibi araç gereci uygulamada da en önemli görev öğretmenlere düşmektedir. Araç gereci uygulayacak öğretmenlerin bireysel yeterlilik, konu yeterliliği ve öğretme yeterliliği özelliklerine sahip olması gerekmektedir.

Araç gereçlerin hem normal gelişim gösteren çocuklar hem de özel gereksinimli çocuklar için etkili olması, gelişim düzeylerine, gereksinimin türüne ve derecesine uygun olması açısından sunumuna dikkat etmek gerekmektedir.

Araç gerece dayalı olarak yapılan eğitim öğretim, çocukların güdülenme düzeylerini artırır, öğrenmeyi somutlaştırır, öğretme ve öğrenme sürecine çeşitlilik ve değişiklik katar ve öğrenilecek konular üzerinde daha etkili alıştırma ve pratik yapmayı sağlar.

Okul Öncesi Eğitimde Yapılabilecek Araç Gereç Çeşitleri ve Örnekleri

Okul öncesi sınıflarında her tür araç gereç çocukların eğitimi için yapılabilir ve kullanılabilir. Her bir çocuk kendi ilgi ve gereksinimine göre araç gereçleri farklı biçimde yapabileceği ve kullanabileceği gibi özellikle grup hâlindeki etkinliklerde belirli amaçlar doğrultusunda ve bir eğitimci rehberliğinde araç gereçlerin yapımı ve kullanımı çocukların gelişimlerini desteklemektedir

Okul öncesi dönemde araç gereç yapımında kullanılabilecek malzemeler: Pul ve boncuklar, çeşitli kalemler, boyalar, kuru gıdalar ve doğal araç gereçler ve bu malzemelerden yapılabilecek araç gereçler arasında; kuklalar, dolgu oyuncaklar, yapbozlar, kavram kartları, maskeler, oyun hamurları ve parmak boyaları yer alır.

Okul öncesi dönemde kullanılan iki boyutlu araç gereçler, soyut kavramları daha somut bir hâle dönüştürebilirler ve sözel bilgilerin somutlaştırılmasına yardım ederler.

Okul öncesi eğitimde kullanılan üç boyutlu araç gereçler, öğretim ortamında bulunan çocukların görüp dokunabildiği araç gereçlerdir.

Araç gereçler çocukların doğal yeteneklerini ortaya çıkararak gelişimlerine ve eğitimlerine destek olmaktadır. Nitelikli araç gereçlerle donatılmış uyarıcı çevrenin çocukların dünyasını zenginleştirdiği ve gelişimine olumlu yansımaları olduğu görülmektedir. Ancak araç gereçlerin, çocuğun gelişimindeki katkısının niteliğini araç gereçlerin uygun bir şekilde yapımı ve çocuğa etkin bir şekilde sunumu ile sağlanmaktadır.

Sonuç olarak okul öncesi dönemde öğretme ve öğrenme sürecinde çocukların seviyesine, içeriğe ve öğrenme ortamına uygun hazır araç gereçler bulunmadığında hedeflenen konu ya da kavrama yönelik araç gereç yapılması gerekebilir. Okul öncesi dönemde çocukların gelişimini en üst düzeyde desteklemek, onların yeteneklerini ve yaratıcılıklarını ortaya koymalarını sağlamak için farklı araç gereçlerin yapımı ve kullanımı çok önemlidir.