Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Oyun Zamanı Etkinlikleri

Okul öncesi eğitim kurumlarında uygulanan oyun zamanı etkinlikleri öğrenme merkezlerinde oyun şeklinde olabildiği gibi açık havada oyun, yürüyüş ve alan gezisi şeklinde de uygulanabilmektedir. Bu merkezlerin yanında öğretmenin bazı önemli durumlara (belirli gün ve haftalar gibi) çocukların dikkatini çekmek için oluşturduğu geçici merkezler de olabilir.

Oyun Zamanı Etkinliklerinin Tanımı ve Önemi

Oyun zamanı etkinlikleri, daha çok öğrenme merkezlerinde oyun ve açık havada oyun etkinliklerinden oluşmaktadır. Oyun zamanı etkinlikleri çocuğun yaratıcılığını geliştirme, kendisini ifade etmesini sağlama, yardımlaşma, paylaşma, iş birliği, problem çözme, başladığı işi bitirme konusunda kararlı olma, sorumluluk alma ve aldığı sorumluluğu yerine getirme, olaylar arasında neden-sonuç ilişkisi kurma ve kas becerilerini geliştirme açısından önemlidir.

Öğrenme Merkezlerinde Oyunun Çocukların Gelişimine Olan Etkileri

Öğrenme merkezlerinde oynanan oyunlar sayesinde çocuklar duygularını yansıtarak kendilerini ifade eder. Çocuklar arkadaşları ile etkileşime girerek paylaşma, yardımlaşma, iş birliği gibi sosyal davranışları kazanırlar. Çocukların birbirleriyle etkileşimi sonucu dil becerileri gelişir, başkalarını anlama ve kendilerini başkalarına anlatma yetenekleri artar.

Açık Havada Oyunun Çocukların Gelişimine Olan Etkileri

Açık hava etkinlikleri çocuğun fiziksel, motor, bilişsel, dil, sosyal, duygusal gelişimine ve öz bakım becerilerine katkıda bulunur. Açık havada oyun etkinlikleri çocukların fiziksel ve motor yeterliliklerinin, algısal motor gelişimlerinin ve hareket becerilerinin yani yer değiştirme, nesne kontrolü ve denge becerilerinin geliştirilmesini içeren etkinliklerdir.

Öğrenme Merkezlerinde Oyun

Oyun zamanı etkinlikleri, öğrenme merkezlerinde oyun olarak adlandırılmıştır. Bu merkezler; dramatik oyun merkezi, blok merkezi, kitap merkezi, fen merkezi, müzik merkezi, sanat merkezi, geçici merkezler ve açık havada oyundur.

Dramatik oyun merkezi çocukların hayal güçlerini diledikleri gibi kullandıkları, duygularını doğal bir şekilde dile getirdikleri, düşüncelerini kendilerini ifade ederek paylaştıkları oyun merkezidir.

Blok merkezi çocukların yaşadıkları ortamlarda yer alan farklı boyut, şekil ve renkteki figürleri ve bunlar arasındaki ilişkileri fark etmesine ve farklı figürler kullanarak yapı-inşa oyunları aracılığıyla yaratıcılıklarını kullanmasına olanak tanıyan bir merkezdir.

Çocukların okuma-yazma etkinliklerine ve kitaplara karşı olumlu tutumlar geliştirmesini sağlamak, dil ve iletişim becerilerini desteklemek, çocukları kitaba alıştırmak ve kitabı sevdirmek için okul öncesi eğitim kurumlarında kitap merkezi bulunmalıdır.

Fen merkezi çocukların merak duygusu ve öğrenme arzusunu uyarmayı ve çocukların yaşadıkları dünya hakkında yeni şeyler öğrenmelerini desteklemeyi amaçlar.

Müzik merkezi, çocukların müzik ile ilgili bilgi ve becerilerini destekleyerek deneyim kazanmalarını sağlayan etkinliklerin yapıldığı bir öğrenme merkezidir.

Sanat merkezi, çocukların geçmiş deneyimleri ve öğrendiklerini temel alarak yeni fikirler ve özgün ürünler ortaya koymalarına olanak tanımayı amaçlayan bir merkezdir.

Okul öncesi eğitim kurumlarında planlanan konularla ilgili gerçekleşmesi düşünülen amaçlar ve kazanımlara yönelik geçici merkezler düzenlenebilir. Okul öncesi eğitim kurumları çocuklar için "oyun yerleri" olarak düşünülmeli ve okulların açık alanları, açık hava oyun alanları niteliğinde düzenlenmelidir.