Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Program Uygulamaları

Okul öncesi dönem okul ve ailenin birlikte eş güdümlü yol alması gereken bir süreçtir. Bu süreçte okulun ve ailenn karşılıklı iletişime geçmesi ve ailenin çocuğu hakkında bilgilenmesi daha bilinçli hareket etmesini sağlar. Daha bilinçli yetiştirilen çocuklar daha sağlıklı nesiller demektir. Diğer yönden okul öncesi eğitimin bireylerin tüm yaşamı üzerinde yaptığı olumlu etki sayesinde, bu eğitimden faydalanarak okula ve hayata daha iyi bir başlangıç yapan bireylerin topluma ekonomik ve sosyal kalkınmada da okul öncesi eğitimin doğrudan izlerini görmek mümkündür.

2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı'nda güncellenen Okul Öncesi Eğitim Programı, çocukların gelişim düzeylerine ve özelliklerine dayanan ve bu anlamda, bütün gelişim alanlarının geliştirilmesini esas alan “gelişimsel” bir programdır. Yaklaşım olarak “sarmal” özellik gösteren bu program, model olarak “eklektik”tir. Programda, “kazanım” ve “gösterge”ler temel alınmıştır.

Programda çocukların gelişim özellikleri yaş gruplarına göre, kazanım ve göstergeler ise bütün olarak ele alınmıştır.

Program çocuk merkezli, esnek, sarmal, eklektik, dengeli ve oyun temellidir. Keşfederek öğrenme öncelikli olduğu programda yaratıcılığın geliştirilmesi ön plandadır. Program, günlük yaşam deneyimlerinin ve yakın çevre olanaklarının eğitim amaçlı kullanılmasını teşvik eder, kültürel ve evrensel değerleri dikkate alır. Temalar/konular amaç değil araçtır. Öğrenme merkezleri, aile eğitimi ve katılımı, rehberlik hizmetleri önemlidir. Özel gereksinimli çocuklar için uyarlamalara yer vermektedir. Değerlendirme süreci çok yönlüdür.

Programda, öğretmenin eğitimini aylık dönemler hâlinde planlaması önerilmektedir. Aylık plan, bir öğretmenin çalıştığı çocuk grubunun gelişimini desteklemek için etkinlik oluşturmak üzere alacağı kazanım ve göstergeleri, kavramları, alan gezilerini, özel gün ve haftalar ile aile katılımı ve değerlendirme süreçlerini içeren bir çalışma planıdır. Öğretmenin o ay için alması gereken kazanımları, ilgili göstergeleri ve kavramları belirleyebilmesi için, çocukları rutin olarak gözlemlemesi ve gözlemlediği gelişim özelliklerini “Gelişim Gözlem Formu”na kaydetmesi gerekmektedir.Günlük eğitim akışı ise öğretmenin o gün yapacağı çalışmalara düzenli bir şekilde yer verdiği çerçeve bir plandır. Güne başlama zamanı, oyun zamanı, etkinlik zamanı ve günü değerlendirme zamanı ile beslenme ve dinlenme zamanı gibi rutin etkinlikleri içerir.

Değerlendirme sürecinin çok yönlü olduğu programda, çocukların, programın ve öğretmenin kendini değerlendirmesi esastır.

Eğitimcilerin uyguladıkları programı farklı yöntemler kullanarak değerlendirmeleri gerekmektedir.

Okul öncesi eğitim, özelliği gereği yalnız kurumda değil, aynı zamanda ailede de gerçekleştirilebilecek bir eğitimdir. Okul öncesi eğitimde aile içi eğitimin kalitesi okul öncesi kurumlarda verilen eğitimle desteklendiği zaman, çocuğun gelişimi açısından çok olumlu sonuçlara götürebilir. Bu nedenle ailenin çocuk gelişimi hakkında bilgilendirilmesi, çocuğun gelişim düzeyine uygun eğitim yaklaşımları konusunda bilinçlendirilmesi son derece önemlidir.

Bu yönü ile okul öncesi eğitiminin en önemi toplumsal yararlarından biri aileler açısındandır. Çocuklara kalıcı ve olumlu davranışlar kazandırabilmek ancak okulda verilen eğitimin evde de devam etmesi ile mümkün olabilir. Bu nedenle okul öncesi eğitim aileleri eğitimin içine almakta ve onlarla koordineli çalışmaktadır.