Etkili Bir Sunu Hazırlamak 2

Bu ünitede Microsoft Office PowerPoint programının gücünü kullanarak etkili sunumlar oluşturabilmek için göz önünde bulundurulması gereken noktalar vurgulanmıştır.

Giriş

PowerPoint taşıdığı özelliklerle; az çabayla önemli bilgiler sunmak ve vurgulamak istediğiniz mesaja odaklanmak için zamandan tasarruf sağlayan etkili bir araçtır. Bu bölümde PowerPoint ile etkili sunumlar oluşturmak için göz önünde bulundurulması gereken noktalar alt başlıklarla açıklanmıştır. PowerPoint Sunusu Geliştirmeden Önce; Sunum amacını, hedef kitleyi, sunum taslağını ve sunumu gerçekleştireceğiniz ortamın özelliklerini analiz ediniz. PowerPoint Sunusu Geliştirirken; Bir PowerPoint sunusu geliştirirken sunuyu bir hikâye yazıyor gibi düşünerek giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşmasına özen gösteriniz.

PowerPoint Görsel Tasarım Unsurları

Bir PowerPoint sunusu hazırlarken mesaja odaklanmayı sağlamak için göz önünde bulundurmanız gereken görsel tasarım unsurları alt başlıklarla özetlenmiştir.

Şekil –Zemin İlişkisi

Sunularda vurgulanmak istenen şeklin daha iyi algılanması için dikkat çekilmek istenen öğe diğer öğelerden farklı özelliklerde sunulmalıdır (daha büyük boyutta, daha parlak ve canlı renkte vs.)

Alan

Çizgilerin kesişim noktaları ile ortaya çıkan dört nokta ilgi merkezinde sunulan öğeler daha çok dikkat çekmektedir.

Renk

Renk düzeni bir sunuda yer alan görsel öğeleri algılamada önemli bir etki oluşturduğundan renk çemberine göre dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Birbirini tamamlayan renkler yan yana geldiklerinde birbirinin etkisini artırır(Kırmızı –yeşil).

Benzer -uyumlu renkler aynı anda kullanılırsa birbirinin gücünü kırar (mavi - yeşil, mavi -mor).

Bilgileri ayırt etmede zıtlık yaratmak için farklı renkler kullanılabilir (açık renk üzerine koyu renk, koyu renk üzerine açık renk). Bu durum okunabilirliği artırır.

Yazı (Stil, Boyut, Renk)

Maximum dört yazı stili, yazı ve zemin rengi zıt, 6X6 kuralı olmalıdır (6 satır X 6 kelime).

Okunabilirliği yüksek düz yazı stilleri kullanılmalıdır. Serifli fontlar (Örn:Times New Roman) yerine dikkat çekici Serifsiz -Sans Serif fontlar (Örn: Arial, Verdana gibi) tercih edilmelidir.

Koyu, eğik, altı çizgili yazılar ayırt edici bilgiler için kullanılmalı ve Sürekli büyük harf kullanılmamalı, slayt içeriği iki yana yaslanmamalı, sola hizalanmalı,1,5 satır aralığı olmalıdır.

Başlıklar 36 -44 nk, alt başlıklar 28 -32 nk, standart yazı boyutu 20 -28 nk olmalıdır.

Sıra önemli olmadıkça numaralandırma kullanılmamalı, madde işareti kullanmalıdır.

Etkili Bir Sunu Hazırlamak 2 16 Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Özet (devamı)

Görseller (Şekil, SmartArt, Resim, Tablo, Grafik)

Görseller bir öğeyi vurgulamak, içeriği açıklamak veya duygusal tepkiler oluşturmak için kullanılmalı, iletilmek istenen mesajla ve içerikle ilişkili olmalıdır.

Ayrıntının önemli olmadığı yerlerde basit şekiller kullanmak akılda kalıcılığı artırır.

SmartArt, tablo, grafikten içeriğe en uygunu seçilmeli, nesneler kendilerini anlatabilmelidir.

Gerçek foto yerine karikatür, çizim, harita, diyagram ya da grafik kullanılarak öğrencinin odaklanılacak ana konudan uzaklaşması önlenebilir.

Boyut ve Doku

Boyut önemi vurguladığından bir nesnenin boyutunun doğru algılanabilmesi için tanıdık bir başka nesneyle karşılaştırılarak sunulabilir (büyük, orta, küçük, hafif, ağır vs. duygusu oluşturur). Farklı nesneler bir arada gösterilirken asıl boyutlarına göre oranlanmalıdır. İki boyutlu nesnelere, üçüncü boyut katarak gerçeklik hissi vermek için doku özelliği kullanılabilir (çim veya ağaç hissi).

Bütünlük ve Denge

Öğeler arası ilişkileri ortaya çıkarmak için yazı ve görseller slaytta bir bütünlük içinde yer almalıdır. Ok, çizgi, işaret, çerçeve, renk, şekil gibi görsel araçlar ve içeriğin dikey veya yatay eksenin her iki tarafına da eşit dağıtılarak denge sağlama bütünlük algısını artırır.

Yakınlık ve Hizalama

Birbirine yakın öğeler birbiri ile ilişkili, uzak öğeler ise ilişkisiz olarak algılandığından ilişkili olan yazı ve görseller aynı slaytta olmalı, birbirine yakın mesafede sunulmalıdır. Düzenli bilgiler düzensiz bilgilere göre daha kolay öğrenilip hatırlandığından slayt içindeki dikey ve yatay hizalama önemlidir.

Genel Kurallar

Sunum Mesajı, Akışı ve Başlığı

Sunumun ana mesajı olmalı, diğer tüm içerikler bu ana mesajı desteklemeli, sunum akışında anında detaya girmemeli, basitten karmaşığa, genelden özele doğru içeriği sıralamalısınız.

Sunumu hedef kitleye uygun tasarlayınız (çocuklar için canlı renk, büyük yazı, görsel).

Dikkat çekmek için slogan, atasözü, soru, karikatür vs. ile sunuma başlayabilirsiniz.

Başlıklar açık ve anlaşılır ifadelerden oluşmalı, her slayt tek konu ve başlık içermelidir.

Slaytlar arası hareketi kolaylaştırmak, sunumun neresinde olduğunuzu görmek için alt başlıklara köprü ekleyiniz, slaytlara numara veriniz.

Bir seferde sunulması zor olan nesne/yazının belli sıralarda gelmesi için animasyon ekleyebilirsiniz. Ayrıca slayt geçişleri çok fazla dikkat dağıtıcı ve tutarsız olmamalıdır.

Sunum yapan kişi, kurum ve konu başlığı ile ilgili bilgiler için Alt bilgi -Üst bilgi ekleyiniz.

Sunum İçeriği, Yazı ve Görseller

Kısa, açık ve anlaşılır cümleler, mümkünse anahtar kelimeler kullanınız.

2-3m uzaklıktan görülebilecek şekilde yazı ve görsel boyutunu ayarlayınız.

Birbiriyle ilgili yazı ve görselleri aynı slaytta veriniz. Basit, anlaşılır görseller kullanınız.

Slaytta zemin rengini mat, yazı ve görsel rengini parlak okunabilir olmasına özen gösteriniz.

Ses efektlerini sadece gerekli gördüğünüz ve dikkat çekmek istediğiniz yerlerde kullanınız.