Etkili Bir Sunu Hazırlamak 1 - PowerPoint’i Keşfetmek
Bu ünitede Etkili sunular hazırlamak için kullanılan Microsoft Office PowerPoint programının dikkat çeken özellikleri tanıtılmıştır.
Giriş
Powerpoint; bir konu hakkında bilgi vermek veya bir ürünü tanıtmak gibi durumlarda kullanılan sunu hazırlama ve düzenleme yazılımıdır. “Slayt” adı verilen sayfalara metin, fotoğraf, şekil, tablo, grafik, ses ve video gibi nesneleri ekleyerek düzenli bir anlatım biçimi oluşturulabilirsiniz. Bu nesnelere animasyon ve slaytlara geçiş efekti ekleyebilirsiniz. PowerPoint 2013 kullanımının anlatıldığı bu bölümde Microsoft Office yazılımları temel kullanım becerisine sahip olduğunuz varsayılmış ve anlatım içerisinde komutlara ulaşma yolunu göstermek için büyüktür (>) işareti kullanılmıştır.
(Başlangıç>Uygulamalar>Microsoft Office PowerPoint) Programı çalıştırdığınızda ekrana PowerPoint arayüzünde boş bir sunu sayfası olan slayt gelecektir. Arayüzde sekmeler, gruplar ve komutlar bulunmaktadır. İstediğiniz slaytın içeriğini ve tasarımını komutları kullanarak düzenleyebilir, slayt sırasını değiştirebilir, hatırlatıcı konuşma notları bekleyebilirsiniz. Ayrıca sunuyu başlatmak için Slayt Gösterisi düğmesini veya klavyeden F5 tuşunu, gösteriyi bitirmek için klavyeden ESC tuşunu kullanabilirsiniz.
Sunuyu Özelleştirme
Kayıtlı Sunuyu Açma: (Dosya>Aç>Bilgisayar>Gözat>Aç veya klavyeden CTRL+O) Önceden hazırlanmış bir PowerPoint sunusunu açabilirsiniz.
Yeni Slayt Ekleme: (Giriş>Yeni Slayt veya klavyeden CTRL+M) Sununuza yeni bir slayt ekleyebilirsiniz.
Slayt Düzeni: (Giriş>Düzen) İçerik veya başlık slaytı seçeneklerinden istediğinizi ekleyebilirsiniz. Böylece sunuya ekleyeceğiniz metin, grafik gibi öğeleri slayt üzerinde yerleştireceğiniz yeri belirleyebilirsiniz.
Slayt Seçme, Taşıma, Kopyalama ve Silme: Seçili slaytı çoğaltmak için CTRL+C ve CTRL+V tuşlarını kullanabilirsiniz. Silmek istediğiniz slaytı seçtikten sonra klavyeden DELETE tuşuna basarak silebilirsiniz.
Slayt Tasarımı: (Tasarım>Temalar) Hazır şablonlardan sunu için uygun olanı seçebilirsiniz. (Tasarım>Çeşitlemeler>Renkler) Renk düzenini ve yazı tiplerinden istediğinizi seçerek tüm slaytlardaki renklerin ve yazıların aynı stilde olmasını sağlayabilirsiniz. (Tasarım>Arka Planı Biçimlendir) Slaytların arka plan rengini, dokusunu, değiştirebilir, arka plana herhangi bir resim ekleyebilirsiniz.
Slayt Görünümü: (Görünüm>Cetvel, Görünüm>Kılavuz Çizgisi) Cetvel ve kılavuz çizgilerini kullanarak sunuya eklediğiniz öğeleri kolaylıkla hizalayabilirsiniz. ( Görünüm>Asıl Slayt) T üm slaytlarda bulunmasını istediğiniz biçimlendirme ve tasarım özelliklerini belirlemek için kullanabilirsiniz. ( Ekle>Üstbilgi, Ekle>Altbilgi, Ekle>Sayfa Numarası) Sunu başlığı, sunu yapan kişi veya kurum adı gibi bilgiler genellikle slaytlara üstbilgi veya altbilgi olarak eklenir. Ayrıca slaytlara numara da ekleyebilirsiniz.
Slayta Nesne Ekleme
Metin Kutusu Ekleme: (Ekle>Metin Kutusu) Metin kutusu kullanarak slayta yazı ekleyebilirsiniz. ( Giriş>Yazı Tipi) Metin kutusu içindeki yazının biçimsel özelliklerini değiştirebilirsiniz. ( Biçim>Şekil Stilleri) Seçtiğiniz metin kutusunun ve yazının kenarlık kalınlığını, çizgi stilini, dolgu rengi ve efektini değiştirebilirsiniz. ( Giriş>Paragraf) Dikkat çekilecek noktaları vurgulamak için madde işareti ve numaralandırma ekleyebilirsiniz. ENTER tuşuna her bastığınızda yeni bir madde oluşturabilirsiniz.
Şekil ve Resim Ekleme: (Ekle>Şekiller) Şekiller menüsünden istediğiniz şekli seçip oluşturabilirsiniz. Şekli seçtiğinizde kenarlarında beliren beyaz ve sarı yuvarlak tutamaçlarla şekli büyütüp küçültebilir, taşıyıp döndürebilirsiniz. Bu tutamaçların kullanımı diğer nesneler için de geçerli olduğundan tekrar belirtilmeyecektir. (Ekle>Resimler/Çevrimiçi Resimler) Bilgisayarınızdaki veya internetteki resimlerden istediğinizi ekleyebilir ve düzenleyebilirsiniz.
SmartArt Ekleme: (Ekle>SmartArt) Sunuda bir işlem sırasını, döngüyü, hiyerarşiyi, ilişkiyi göstermek için kullanabilirsiniz.
Tablo Ekleme: (Ekle>Tablo) Sunu içeriğindeki istatistiksel veriler için satır ve sütün sayısını belirterek tablo ekleyebilir, istediğiniz hücreye tıklayarak yazı yazabilirsiniz.
Grafik Ekleme: (Ekle>Grafik) PowerPoint oluşturacağınız grafiğin amacına göre çizgi, sütun, pasta, çubuk grafiği gibi farklı seçenekler sunmaktadır. Seçtiğiniz grafik türüne göre beliren excel dosyasına grafikte olmasını istediğiniz bilgileri girebilirsiniz.
Ses ve Video Ekleme: (Ekle>Ses) Anında ses kaydı yapabileceğiniz kayıtlı fon müziğini veya daha sesi de ekleyebilir, ses araçları menüsünden sesin belli bir bölümünü kesebilir, çalma süresini belirleyebilirsiniz. (Ekle>Video) K ayıtlı olan bir videoyu eklemek için ses eklemeyle aynı süreçleri takip edebiliriniz. İnternetteki bir videoyu eklemek için ise çevrimiçi video seçeneğini seçip web sitesini belirleyip video adını aratabilir ve istediğiniz videoyu ekleyebilirsiniz.
Küprü ve Eylem Düğmesi Ekleme: (Ekle>Köprü) Slaytlar arası hızlı geçiş yapmak, ilgili bölüme, dosyaya, başka bir slayta ya da web sayfalarına bağlantı oluşturmak için kelime, resim, şekle Köprü ekleyebilir, köprüye tıkladığınızda ilgili bağlantıya ulaşabilirsiniz. (Ekle>Şekiller>Eylem Düğmeleri) , Benzer işlemleri eylem düğmelerini (ileri, geri, uyarı, yardım vs.) kullanarak da yapabilirsiniz.
Animasyon ve Geçiş Efekti Ekleme
Nesneye Animasyon Ekleme: (Animasyonlar>Animasyon Ekle) Dikkat çekmek için slayttaki nesnelerin (metin, şekil, resim, grafik vs.) ekrana gelişi animasyonlarla hareketlendirilebilir, animasyon efektlerinden istediğinizi seçebilir, animasyonların sırasını değiştirebilir, zamanlamasını ayarlayabilirsiniz.
Slayta Geçiş Efekti Ekleme: (Geçişler>Bu Slayta Geçiş) Başka slayta geçildiğinin kolay algılanması için slayt geçiş efektlerini kullanabilir, slayt geçiş sesi ekleyebilir, slaytların geçiş zamanını belirleyebilirsiniz.
Sunuyu Kaydetme ve Yazdırma
Sunuyu Kaydetme: (Dosya>Farklı Kaydet veya klavyeden CTRL+S tuşları) Sunu dosyasını .ppt, .pdf, .gif gibi farkı dosya uzantılarıyla kaydetmek için kayıt yerini belirlemeniz ve dosya adını yazmanız kaydettiğiniz dosyaya daha sonra kolayca ulaşabilmeniz için önemlidir.
Sunuyu Yazdırma: (Dosya> Yazdır veya klavyeden CTRL+P tuşları) Sunuyu yazdırarak kâğıda çıktı alabilir, yazdırma ayarlarından hangi slaytları yazdıracağınızı, bir sayfada kaç slaytın görüneceğini, kaç kopya çıkarmak istediğinizi belirleyebilirsiniz.