Python Programlama Dilinin Temelleri
Python programlama dili birden fazla arayüz teması içeren bir progralama türüdür. Bunlardan bazıları python.org’da sunulan kendi arayüzü, Anaconda Navigator üzerinde sunulan Spyder ve PyCharm gibi lokalde sunulan arayüzlerdir. Python sadece lokalde çalışan bir programlama dili değildir. Yine Anaconda Navigator üzerinde sunulan JupyterLab veya Jupyter Notebook ise internet tabanlı olarak çalışan program kurulumu gerektirmeyen arayüzlerdir.
Anaconda Navigator üzerinden Python programlama hem görselleştirme sağladığı için hem de sadece lokal çalışmaya bağlı kalmadığı için daha avantajlıdır. Ayrıca bir diğer avantajı ise bazı kütüphaneleri içerisinde hazır olarak bulunduruyor olmasıdır.
Projenin yazım kısmı “Editor” alanıdır. Çalışmanın tüm kod satırları bu alanda yazılır. Python dosyaları “.py” uzantılı dosyalardır. Bu uzantıya sahip tüm dosyalar Editor kısmına aktarılabilir.
Projenin yardım (“Help”), değişken türlerinin ve atanan değerlerin erişildiği (“Variable Explorer”), çizilen grafiklerin veya şekillerin erişildiği (“Plots”), dışarıdan hazır olarak çekilen dosyaların incelendiği (“Files”) kısımlar yardımcı alandan erişilir.
Projenin çalıştırıldığı kısım olan “Console” alanıdır. Bu alan “Editor” alanında yazılan kodların tanımlanması, bu kodlara ait hataların alınması ve projenin nihai çıktılarının elde edilmesini sağlayan çalışma alanıdır.
Programın ilk satırı yorum satırı ile başlamaktadır. Yorum satırları # ile başlamaktadır.
Veri türü, adında anlaşılacağı üzeri verilerinin kategorileştirildiği yerdir. Değerlerinin koleksiyonunu ve bu değerler üzerinde gerçekleştirilecek olan işlemleri tanımlamaktadır.
Tırnak (‘ ’) içerisine alınan tüm veri tipleri string olarak algılanacaktır. Kullanılan yapıya göre veri tipi gibi cevapta oluşturabilir.
Bir dizedeki ters eğik çizgi ( \) onu izleyen bir veya daha fazla karakterin benzersiz şekilde ele alınması gerektiğini ifade etmektedir. Buna kaçış sırası denir. Ters eğik çizgi ( \) sonraki karakter dizisinin normal anlamından “kaçırmak” anlamına gelir.
Değişkenler adlandırılırken belirli yapılara göre gerçekleştirilmelidir. Bu yapılar programın; Okunabilirliğini, Anlaşılabilirliğini, Açıklanabilirliğini, Kıyaslanabilirliğini kolaylaştırmalıdır.
Değişken adları her zaman bir harf veya alt çizgi (_) ile başlamalıdır.
Değişken adlarının kalan kısımları sayılar, harfler ve alt çizgilerden oluşabilir.
Değişken adları büyük ve küçük harflere duyarlıdır. Yani büyük ve küçük harfle başlayan aynı adlı değişkenler farklı algılanacaktır.
Değişkenler, bir program yazılmadan ve çalıştırılmadan önce depolama yeri olarak kullanılır.
Python’da dizeleri belirtmek için tek (‘ ’ ) veya çift (“ ” ) tırnak işareti kullanılmalıdır.
Değişkenler Python’da da diğer programlama dillerinde olduğu gibi değerleri depolamak için kullanılır.