Ürün Geliştirmede Malzemenin Önemi
Ürün Geliştirme Kavramı
Günümüz koşullarında işletmeler pazardaki hızlı değişimlere ayak uydurabilmek için piyasayı yakından takip etmek zorundadır. Teknoloji ve rekabetin değişkenliği, yeni ürünlerin üretilmesini ve var olan ürünlerin geliştirilmesini zorunlu hale getirmektedir. İşletmelerdeki ürün geliştirme departmanı ve proje ekibi bu anlamda çok önemli bir yere sahip olmaya başlamıştır.
Hızla değişen teknolojiler, artan rekabet ile birlikte çok yönlü müşteri ihtiyaçları, yeni geliştirilen ürünlerin piyasaya çıkması, kullanılması ve müşteri tarafından kabul ya da reddedilmesi, ürün yaşam eğrisini daha da kısaltmaktadır. Ayrıca üretilen yeni ürünlerin bir kısmı hedef kitle tarafından benimsenmeden yok olup gitmektedir. Bu da işletmelere maddi ve manevi zarar vermekle birlikte marka kimliğini zedelemektedir.
Yeni ürün kavramı ve ürün geliştirme çalışmaları hedeflenen müşterinin nabzını çok iyi ölçerek ve piyasa araştırmaları yaparak sonuçlandırılmalıdır.
Ürün Geliştirmede Malzeme Çeşitleri
Hammadde oluşumundan, giysi üretimine, giysi üretiminden dağıtımına ve tüketimine kadar bir tedarik zinciri olarak tanımlanabilecek olan moda endüstrisi; tasarım, üretim, yönetim ve iletişim sistemleri aracılığı ile bir bütündür. Emek yoğun bir sanayi dalı olan ve sürekli gelişen moda sektörü öncelikle moda pazarına ulaşması beklenen ürünlerin üretim akışı ile şekillenmektedir. Bu sektör yapılanması, giyim endüstrisi ve tekstil endüstrisinin işbirliği ile oluşmaktadır.
Tekstil ve hazır giyim teknolojileri pek çok farklı sektör ve endüstriyel alanı ilgilendirir. Teknolojik gelişmelerle birlikte günümüzde tekstil ürünleri, giysilerin dışında hayatın her alanında kullanılmaktadır. Zamanla gelişen üretim teknikleri, farklı liflerin, doku yapılarının ve boyama tekniklerinin bulunması ile insanın konfor seviyesinin iyileşmesi sayesinde görsellik önem kazanmıştır.
Kumaşlar yapısal olarak dokuma, örme ve dokusuz yüzeyler olmak üzere üç grupta toplanmaktadır. Giyim üretiminde ana malzeme kumaşın dışında yardımcı malzemeler de kullanılmaktadır. Bunlar astar, tela, dikiş ipliği, düğme, fermuar, etiket, vatka, agraf ve benzeri yardımcı malzemeler giysiyi oluşturan öğelerdendir. Bu farklı malzemelerin bir araya gelerek kaliteli bir giysiyi oluşturmasında dikkat edilmesi gereken birçok ayrıntı vardır.
Giysi Tasarım Kimliği ve Malzeme İlişkisi
Tasarım çok geniş bir kavramdır. Her alanda yeni bir ürünün oluşturulmasındaki süreçtir.
Giysi tasarımında tasarımı oluşturan üç ana başlık vardır. Bunlar; süliet, orantı, hat/ detay / kumaş, renk, doku olarak incelenmektedir.
Giyinmenin temel amacı; giysilerin temel fonksiyonunun insan vücudunu korumasıdır. Eski çağlarda insanlar, bu temel gereksinimden dolayı vücudu yağmur, rüzgâr, soğuk, sıcak gibi tabiat olaylarından korumak amacı ile buldukları bitkilerle örtünmeye çalışmışlardır. Zaman içinde hayvan derilerini vücutlarına sararak, toplumsal yaşamın başlaması ve uygarlığın gelişimi ile giyim şekillerini de değiştirmişlerdir.
Giysiler, cinsiyete, giysi çeşidine, kullanım yerlerine göre üç ana grupta toplanmaktadır. Giysi tasarımcıları çalışmalarında doğal beden formunu tekrardan taklit edip, üzerini ikinci bir ten gibi kaplayan giysiler tasarlar ya da tümüyle örtüp gizleyen giysilerle örtünme ihtiyacını karşılar .Üçüncü bir alternatif ise kendi iç dünyalarında oluşturdukları insanın hikayesini anlatırlar.
Giysi yapısı moda tasarımının temelidir. Bu yapı hem teknik açıdan, hem de tasarım açısından birbirine bağlıdır. Tasarımcının seçerek kullandığı teknikler, birleştirme şekilleri kendisinin tarzını sergilemesidir. Bu yüzden tasarımcı; ancak teknik çözümlemeleri bilerek, uygulayarak ve giysinin kalıp yapısına, dikiş yapısına ve form yapısına hakim olarak kendi tarzını oluşturabilir.