Ürün ile İlgili Terim ve Kavramlar

Ürün Tanımı

Ürün, herhangi bir talebi karşılamak üzere üretilip ilgili pazara sunulan şeydir.

Ürünler somut, soyut ya da hem somut hem de soyut özelliklere sahip olabilirler.

Ürün Boyutu: Temel Ürün Boyutu, Gerçek Ürün Boyutu ve Genişletilmiş Boyutundan oluşur.

Ürün ile İlgili Kavramlar

AR-GE

AR-GE kısaltmasıyla kullanılan Araştırma ve Geliştirme, insana ilişkin her türlü verilerin işlendiği ve yeni ürün yaratma süreçlerinde geliştirilmesi ve insana fayda sağlaması gereken bir döngüdür.

İnovasyon

Bugün, teknik bir terim olarak dilimize ve dünya dillerine yerleşen inovasyon, sözlük anlamında da vurgulandığı gibi, yeniliğin kendisinden çok sonucunu; farklılaştırma ve değiştirmeye bağlı ekonomik ve toplumsal bir süreci ifade eder.

İşletme

İşletme kültürü, örgütsel bütünlüğü kurmak, korumak ve geliştirmek, bununla birlikte, hızla değişen iç ve dış çevre şartlarına uyumu sağlayabilecek bir takım ortak değerler olarak düşünülebilir.

Firma

Firma tanımı Türkiye yasalarına göre “iki veya daha fazla gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelerek emek veya mallarını müşterek (ortak) bir amaçla bir sözleşme ile birleştirmeleri sonucu ortaya çıkan ticari işletmedir”. Sözleri ile ifade edilmektedir.

Geliştirme

İnsan gücü ya da mekanik bir çaba ile ortaya çıkan mevcut ürünün biçimini, işlevini, maliyetini, kalitesini, fonksiyonlarını iyileştirmek, değiştirmek, farklı hale getirmek için yapılan faaliyettir.

Kapsül Üretim

Kapsül koleksiyon bazı tasarımcılar tarafından tercih edilen küçük bir koleksiyondur. Kapsül koleksiyonlar; tasarımcıların belirli zamanlarda, farklı amaçlarda ve sınırlı sayıda hazırladıkları küçük koleksiyonlar olarak tanımlanabilir.

Marka

Moda tasarım alanında marka belli bir duruş, çizgi, isim, sembol, tasarım ve renklerden biri veya birkaçının birleşiminden oluşan bir diğer firmadan ayrılmasını sağlayan isimdir.

Numune Üretim

Tasarım süreçleri tamamlanan ürünün ve üretim süreçlerinin kontrollerinin yapılabilmesi için örnek ürün üretilmesi gerekir. Bu sürece numune üretimi denir.

Organizasyon

Organizasyon, üretim ya da hizmet faaliyetlerini gerçekleştiren kurumdur. Organizasyon; firma, kuruluş, işletme gibi kavramlar ile de eşleşmektedir.

Pazar

Pazar; ürünlerin satıldığı, yer ya da mal ve hizmet değişimi için satıcı ile alıcıların karşılaştığı ve mübadelenin gerçekleştiği yer olarak tanımlanabilir.

Reklam

Reklam, tüketiciler gözünde bir markanın bilinirliğini arttırmak, söz konusu markanın imajını değiştirmek, güçlendirmek ya da yeni bir marka için istenilen yönde olumlu bir tutum oluşturmak amacı üzerinde yoğunlaşmaktadır.

Sektör

Sektör terimi, şirketlerin kendi ekonomik faaliyetlerinin, ürünlerinin veya teknolojilerinin temel olarak alındığı kategorileri tanımlamak için kullanılmaktadır.

Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilirlik daimî olma yeteneği olarak tanımlanmaktadır.

Tüketici

Satışa sunulan ürün ve hizmeti; ihtiyaç, istek, arzu ya da tatmin olmak amacıyla satın alan ya da satın alma kapasitesinde olan bir kişiye tüketici denir.

Tüketici, müşteri ismiyle de eşleştirilmektedir.

Üretim

Üretim deyince ortada bir madde alışverişi vardır. Hem toplumsal hem de teknik yoldan madde alışverişi yapmaya üretim denilir.

Üretim, üretici organizasyonlarda gerçekleşir.

Üretici

Buna göre; üretici, nihai bir ürünün, bir hammaddenin veya bir parçanın üreticisi olan ve ismini, ticari markasını veya diğer ayırt edici özelliğini ürün üzerinde belirtmek suretiyle kendisini üretici olarak takdim eden kişidir.

ÜR-GE

ÜR-GE kısaltmasıyla anılan Ürün Geliştirme yeni bir ürün ya da hizmet fikrinin ticari fayda yaratana kadar geçirdiği tüm süreçleri kapsamaktadır.

Ürün

Pazarlamada, bir ürün, bir müşterinin arzusunu veya ihtiyacını karşılamak için bir pazara sunulabilecek herhangi bir şeydir.

Ürün, yetiştirilen, yapılan ve bir yerden diğer bir yere taşınan şekillendirilmiş ticari eşyadır.

Ürün Sınıflandırılması

Ürünler çok çeşitlidir ve her türlü ürünün pazarlama stratejileri değişiklik göstermektedir.

Burada iki farklı ürün sınıflandırması anlatılmaktadır. Bunlar Dayanıklılık Esasına Göre ve Satın Alma / Kullanım Amacına Göre ürün sınıflandırmalarıdır.

Dayanıklılık esasına göre ürünler

  • Dayanıksız Ürünler,
  • Dayanıklı Ürünler,
  • Hizmetlerdir.

Satın alma/kullanım amacına göre ürünler

  • Tüketim Ürünleri,
  • Endüstriyel Ürünler.

Ürün Hayat Eğrisi

Ürün hayat eğrisi, ürünün ihtiyaç olarak ortaya çıkmasından ya da ilk fikir olarak ortaya çıkmasından başlayarak ürünün fonksiyonelliğini tamamlamasına kadar geçen tüm süreçleri kapsamaktadır.

Ürün hayat eğrisi yaygın olarak Sunuş, Büyüme, Olgunluk ve Gerileme olmak üzere dört bölümde incelenmektedir.

Yeni Ürün Kavramı

Yeni ürün ise firma için herhangi bir yenilik taşıyan üründür.

Yenilik açısından yeni ürünler; yeni ürün, yeni ürün hattı, ürün hattına ekleme, ürün hattında revizyon, yeniden konumlandırma ve düşük maliyetli ürün olmak üzere 6 temel bölüme ayrılmıştır.

Yeni Ürün Geliştirme

Yeni ürün geliştirme ve pazar sunma zor, maliyetli ve riskleri olan bir iştir ancak firmaların devamlılıkları için mecbur oldukları bir durumdur. İşletmelerin yeni ürün geliştirme sürecine odaklanmalarında farklılıklar gözlenmektedir.

  • Yeni ürün geliştirmenin sebepleri
  • Karlılığın Arttırılması
  • Tüketici İhtiyaçlarının Tatmin Edilmesi
  • Pazarın Genişletilmesi

Organizasyonel Yapı

Yeni ürün geliştirmenin en önemli başarısı işletmenin bu konudaki organizasyonel yapısının doğru kurulmasından geçmektedir. İşletmenin genel organizasyonu içinde kurulan bu birimin sürece katılan tüm departmanların eş zamanlı bir uyuma sahip olmaları gerekmektedir.