Moda ile İlgili Kavramlar

Moda

Moda en genel tanımıyla değişimi ifade etmektedir. Genellikle giyim kuşamla eş anlamlı görülmesine rağmen insana dair her alanı kapsayan bir olgudur.

Moda kelimesi yaygın olarak halk tarafından giyim alanı için kullanılmaktadır. Araba modası, ev modası, evlilik modası, diyet modası, sağlık turizmi modası gibi birçok örnek gösterilebilir.

Moda Kavramı

Moda, sosyal, kültürel, ekonomik, teknolojik değişikliklerin yanı sıra moda yaratıcılarının, sanatçıların, sosyal medya araçlarının etkileri gibi birçok faktör tarafından belirlenen, kolaylıkla değişen bir olgudur.

Moda, insanlar arasındaki iletişimi ve fikirlerin paylaşılmasını kolaylaştıran bir yol göstericidir.

Modayı Etkileyen Faktörler

  • Toplumsal Faktörler
  • Sanatsal Faktörler
  • Teknolojik Faktörler

Moda Eğilimleri

Moda eğilimlerini belirleyen unsurlar:

  • Beklenti, istek, arzuları tespit etmek,
  • Tüketicilerle yüz yüze görüşmeler,
  • İşletmelerin malzeme stok bilgileri,
  • Firmaların ekonomik durumları, tüketicilerin alım güçleri,
  • Sosyoekonomik, kültürel gelişmelerdir.

Moda eğilimlerini tespit eden şirketler arasında WGSN, NellyRodi, Promostyl, Trend Union, Peclars örnek olarak gösterilebilir.

Şirketler en az 10 yıllık bir perspektifte trendleri belirlerler. Uzun süreli moda eğilimleri olarak ifade edilen bu dönemde her sektörü içine alan değişimler, tüketicinin beklentileri ekseninde belirlenir.

Yaklaşık iki yıllık sürelerle sınırlandırılan dönem kısa süreli moda eğilimleri olarak ifade edilmektedir. Uzun süreli moda eğilimleri gibi sosyolojik, toplumsal, teknolojik konulardaki gelişmelere bağlı olarak kesin hatlarla ifade edilen kısa süreli moda eğilimleri firmalarla tasarımcılar tarafından uygulama konulmaktadır.

Marka

Mara, bir kurumun ürettiği malı -hizmeti başka bir kurumun ürettiklerinden ayırt edilmesine yarayan işarettir.

Marka firmalarla müşteriler arasında güven ilişkisinin kurulmasına büyük katkı sağlamaktadır. Bu çerçevede markayla moda ilişkisi ortaya çıkmaktadır. Moda tüketicisi de markanın imajına, kalitesine, güvenilirliğine göre çeşitli markalardan satın alma yapmaktadırlar.

Moda endüstrisinin öncü kuruluşlarından biri olan Louis Vuitton’un sandıktan valize geçen inovatif tasarımları, markasını tescil ettirmesi, deseninde kullandığı kurgu, tasarımları ve tasarımlarını sunma yöntemleri açısından moda eğilimlerine sunduğu katkılar çok büyüktür.

Dünya’daki Moda Şirketleri

Zara, New In, Woman, Man , Kids, TRF markaları altında bebek kıyafetlerinden gençlere, ayakkabıdan çantaya, aksesuardan ev tekstiline, hamile kıyafetlerinden iş kıyafetlerine, t -shirtten denime kadar çok geniş bir yelpazede çeşitli ürünler üretmektedir. İnditex Grubu çok çeşitli ürün gruplarını üretim tüm dünya pazarlarında satışa sunduğu için tüm ülkelerdeki tüketici eğilimlerini sürekli kontrol etmesi açısından moda eğilimlerine anlamlı katkılar sunmaktadır.

H & M Hennes & Mauritz AB, İsveçli uluslararası perakende giyim firmasıdır. Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren şirket; kadın, erkek, gençler, çocuklar için giyim eşyası üretmektedir. Markanın web sitelerindeki ürün sayfası bağlantıları, sosyal ziyaretçilerin potansiyel müşterilere dönüştürülmesine yardımcı olmaktadır. H&M, tüketiciyi bilinçlendirmek için birçok çalışmalarını web sayfasının da dahil olduğu dijital platformlardan paylaşmaktadır.

Türkiye’deki Moda Şirketleri

Vakko, lüks tekstil -deri ürünleri üretimi, perakende satışıyla aksesuar alanında faaliyet gösteren bir şirkettir. Şirketin ürünleri Vakko, Vakkoroma, V2K Designers, W Collection, Vakko Wedding markalarıyla tüketicileri buluşturmaktadır. Vakko, ürün tasarımlarından, ürün çeşitliliğine kadar birçok konuda öncülük etmiş önemli firmalardan biridir. Açtığı mağazasıyla Türkiye’deki mağazacılık konseptine örnek olmuştur. Kurduğu Vakko Moda Akademisi ve Vitali Hakko Kreatif Endüstriler Kütüphanesiyle akademik çalışmaları destekleyerek öncülük yapmaktadır.

Boyner, ülkemizde tekstil, konfeksiyon ve gıda dışı perakende sektörünün en önde gelen gruplarından Boyner Holding'in bir üyesidir. “Departmanlı mağaza” anlayışını Türkiye'ye getiren Boyner, bünyesinde birçok markanın, tasarımcının ürünlerini tüketiciyle buluşturması birçok kuruluşa örnek olmaktadır. Aidiyet kartı uygulamasını başlatan bir marka olarak da moda eğilimlerine anlamlı katkılar sağlamıştır.

Tüketim

Tüketimin Anlamı

İnsanlar ürünleri bir sembol olarak görürler, onların kendilerini nasıl tanımladıklarına veya nasıl hissettiklerine göre seçerler. Alışveriş yaparken duygusal olarak bağlantı kurma eğiliminde olan insanlar, ürünlerinin kendilerini nasıl tanımladığına veya nasıl hissettirdiğine öncelik verirler.

Tüketimde Cinsiyetin Önemi

Hem satın alma kararında hem de ürünle marka seçiminde cinsiyet önemli bir role sahiptir. Bazı ürünlerin satın alınmasında daha çok erkekler karar verici durumundayken, bazı ürünlerin satın alınmasında ise kadınlar söz sahibidir. Farklı cinsiyetteki tüketicilerin zevkleri, renklerle şekillere karşı gösterdikleri hassasiyet de farklı olmaktadır.

Tüketici

Tüketici TDK’na göre:

  • İsim, “Mal ve hizmetlerden yararlanan, satın alıp kullanan, tüketen kimse, müstehlik, üretici karşıtı”
  • Anayasada, “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır”.
  • Sıfat olarak mecaz anlamıyla “bitiren, mahveden.” şeklinde ifade edilmektedir.

Tüketici –Ürün İlişkisi

Tüketiciyle ürün arasındaki ilişki üç açıdan değerlendirmektedir. Bunlar; Kendini Kavrama İlgisi, Geçmişe Dönük İlgi ve Birbirine Bağlılıktır.

Kendini Kavrama İlgisi: Ürün, kullanıcının kimliğini oluşturmasına yardım etmektedir.

Geçmişe Dönük İlgi : Ürün, geçmişteki kendisiyle bir bağ sağlamaktadır.

Birbirine Bağlılık: Ürün, kullanıcının günlük kullanımının bir parçası olmaktadır.

Tüketim Sürecinde Ortaya Çıkan Konular

Tüketiciyle ürün arasındaki ilişkiyi üreticiler iki açıdan değerlendirmektedir. Bunlar ürünü satın alması beklenen tüketiciyle üreticinin ürününü tüketiciye sunması için görevlendirdiği pazarlamacı dır.

Tüketici davranışının bir süreç olduğu kabul edilmektedir., Bu süreçte;

  • “Satın Alma Öncesi Konular ”
  • “Satın Alma Konuları ”
  • “Satın Alma Sonrası Konuları ” yer almaktadır.

Bu süreçlerin tamamı tüketicinin ürüne ilişkin düşünce, duygu, arzu, tutumuna bağlı olarak hangi faktörlerden etkilendiğini tespit etmeye yöneliktir. Tespitler sadece tüketicinin bakış ölçüsünü belirlemeye yönelik değildir. Aynı durumlar pazarlamacının bakış açısıyla da değerlendirilmektedir.