Modayı Etkileyen Faktörler
Moda eğilimlerinin nelerden etkilendiği veya nasıl oluştuğunu anlamak için geçmişte yaşanılan olaylara karşı verdiği tepkileri doğru analiz etmek gerekmektedir.
Çevresini ve dünyayı iyi gözlemleyen insanlar ki özellikle tasarımcılar, eğilimleri de kolayca tahmin edebilmektedir. Çünkü “eğilimler” temelde reaksiyonlar grubudur.
Modanın temelinde var olan dinamik yapı, her türlü gelişmeye karşı hazır bir şekilde yararlanacağı kaynağı ve hitap edeceği kesimi belirlemektedir.
Global çapta, yoğun rekabet ortamının yaşandığı Hazır Giyim ve Moda Sektöründe söz sahibi olabilmenin en önemli unsurlarından biri geleceğin trendlerini önceden tahmin edebilme zorunluluğunun doğmasıdır.
Ekonomik ve Siyasi Gelişmelerin Modaya Etkisi
Modanın talep görmesindeki başlıca sebep yüksek düzey ekonomik gelişmelere bağlıdır. Ferah bir ekonomik gelişmenin beraberinde getirdiği rahat yaşam koşulları, teknolojik avantajlar, satın alama gücü ve artan statü yükselişleri modanın popülerliğini daha da artırmaktadır.
Moda ekonomik ve siyasi anlamda ele alındığında, dünyanın farklı yerlerinde yaşanan bölgesel ve iç savaşlardan beslendiği görülmektedir. Özellikle siyasi olaylara dikkat çekme, tepki gösterme, vurgu yapmanın yanı sıra yeni bir akım için yararlanacağı kaynak olarak görmüştür.
Sosyal Değişimlerin Modaya Etkisi
Günün moda anlayışını belirleyen sosyal faktörler çeşitli şekillerde ortaya çıkmaktadır. Etnik kökenlerin ön plana çıkması, kadınların statüsü, insan ya da hayvan hakları, sosyal ve fiziksel değişkenler, anlık iletişim, savaşlar, felaketler ve krizler verilecek örnekler arasında yer almaktadır.
Teknolojik Gelişmelerin Modaya Etkisi
Hazır giyim ve moda sektörünün hem tarihi gelişimi hem de günümüz durumu incelendiğinde en büyük payın teknolojiye yapılan yatırımların yer aldığı görülmektedir.
Teknolojik gelişme, yeni ürünlerin tasarımlarını belirlerken sektörde kullanılan makine ve teçhizatın ihtiyaca göre yenilenmesi mevcut üretim metotlarının geliştirilmesini sağlamaktadır.
Sanat Akımlarının Modaya Etkisi
Moda tasarımcılarının, sanattan, özellikle ressam ve heykeltıraşların yapıtlarından, renk ve çizgilerinden oldukça fazla etkilendikleri bilinen bir gerçektir.
Belirli dönemler de gündeme gelen sanat akımları ve bu akımların başında gelen popüler sanatçılar moda için her zaman yönlendirici olmuşlardır.
Moda ve sanat üçlü bir ilişkiye; yapıt, yaratıcı ve izleyici ilişkisine başvurarak estetik bir hazzın oluşmasını sağlamaktadır.
İdol Kişilerin Modaya Etkisi
Müzik sanatçıları, sinema -film oyuncuları, moda sunumu yapan modeller gibi popüler kişiler modanın liderleri olarak hem modayı yönlendirmişler hem de yaygınlaşmasında aracı olmuşlardır.
Modaya yenilik getiren tasarımcılar, kraliyet aileleri, siyasetçi kişilikler, popüler zenginler ve ünlüler her zaman modanın besleyicileri ve destekleyicileri olmuşlardır.
Müzik veya sinema oyuncusu kadar popüler olan diğer bir gurup ise siyaset veya politikada aktif görev alan kişiler veya eşleridir. Bu kişilerde aktif oldukları dönemlerde moda idolleri olmuşlardır.
Cinsiyetin Modaya Etkisi
Moda tarihi sürecinde, kadınların estetik ve güzellik kaygısından yararlanarak erkeklerden daha çok kadınlara yönelik tasarımlar oluşturmuştur.
İdeal kadın ölçülerine göre hazırlanan moda, aynı zamanda kadınları belirli kalıplara sokmaya çalışmıştır.
20. yüzyılda liberal meslekler kadınlara açılmaya başlamıştır. Kadınların kamu veya özel alanlarda çalışmasının yaygınlaşması, kadın hak ve özgürlüklerinin gündem oluşturması, modanın cinsiyetçiliğe olan bakış açısını her seferinde vurguladığı görülmektedir.
Günümüze gelindiğinde moda endüstrisinin nitelendirdiği başlıca kavramlardan olan, ‘kadın giyim’ ve ‘erkek giyim’ ayrımı birçok tasarımcı tarafından sorgulanmaya başlanmıştır.
Nötr cinsiyetli giyim adı verilen yeni konsept ile belirli bir cinsiyeti hedef almayan tasarımlar ortaya çıkmaktadır.