Vitrin
Vitrin Kavramı
TDK’ye göre vitrinin tanımı; ”1 -Bir dükkân veya mağazanın dışarıdan camla ayrılan ve mal sergilemek için kullanılan yeri, sergen. 2 -İçine konan şeylerin görünmesi için yapılmış camlı dolap” şeklindedir (https://sozluk.gov.tr/). Tüketiciler vitrinleri çeşitli amaçlarla kullanabilirler. Marka veya mağaza hakkında spesifik bilgiler edinebilirler. Ayrıca, mağazalar genellikle vitrinlerinde özel promosyonlar ve indirimlerle ilgili bilgiler yer alır. Tüketiciler, mağaza vitrinlerini boş zamanlarını değerlendirmek için eğlenceli ve kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacak bir aktivite olarak kullanabilirler. Sadece vitrinlerdeki görüntüler tarafından etkilendikleri için merak duyarak mağazalara girebilirler.
Vitrinin Önemi
Vitrinler bir mağaza için gerçekten önemli bir unsurdur. Çünkü vitrinler, görsel sunumlarıyla bir hikâye anlatırlar. Dikkat çekerler ve izleyeninin marka ile duygusal bir bağ kurmasını sağlarlar. Tema doğrultusunda, malzeme, ışık ve ses kullanarak etkileyici bir görünüm sunarlar ve bu, marka kişiliğinin müşteriler tarafından tanınmasına da katkıda bulunur.
Vitrinin Tarihçesi
Vitrin tasarımı, mağazaların müşterileri içeriye çekmelerini sağlamak için öncü bir yöntemdir. Özellikle Fransa'da ortaya çıkan bu uygulama, ilk olarak büyük mağazalar tarafından kullanılmıştır. Bu tür mağazalar, çeşitli ürün yelpazesi ve geniş vitrin alanıyla öne çıkarak, müşterileri çekmeyi amaçlamışlardır. Ancak, bu tür mağazalar sadece Paris gibi büyük şehirlerde yaygınlaşabilmiştir. Bu tür bir mağaza kurma fikrini ilk ortaya atan Aristide Boucicaut’tur. Gordon Selfridge, Londra'da vitrin kavramının tanıtılmasına öncülük eden kişilerden biridir. Alışveriş deneyimini yaşam ve yaratıcılıkla birleştiren Selfridge, ayrıca görsel mağazacılık dünyasında bir devrim yaratmıştır. 1920'ler ve 1930'lar, sanatsal bir bakış açısının yaygınlaştığı dönemlerdir ve bu dönemde, yaratıcı vitrinlerin evrimi başlar. 1930'larda, vitrin tasarımı için sanatçılarla iş birliği yapılmaya başlanmıştır. Teknolojinin gelişimi ile birlikte, 1980’lerden 2000’lere vitrin tasarımları farklı bir evrim geçirmiştir.
Vitrin Tasarımı
Vitrinin arkasındaki itici güç ne olursa olsun, vitrin planlanırken dikkate alınması gereken bir dizi husus vardır. Vitrin oluşturulmasına ilişkin ilk adım tema ve konseptin belirlenmesidir.
Vitrin Tasarlama Aşamaları
Eskiz Çizimler
Belirlenen temaya göre, bir vitrin tasarlamanın ilk aşaması, düşünülen düzenlemenin ilk taslağını çıkarmaktır.
Vitrin Dekorunda Yer Alacak Aksesuarların Belirlenmesi
Yerleştirme planlanmasına başlamadan önce temaya göre ürün seçimi yapılmalı ve vitrin dekorunda kullanılacak aksesuarlar belirlenmelidir.
Vitrin Tasarımında; Tasarım Öğeleri ve Tasarım İlkeleri
Etkili bir vitrin tasarımı, sekiz temel tasarım ilkesi olan vurgu/odak noktası, denge, ritim/tekrar, yön, oran/orantı, kontrast/zıtlık, birlik/kompozisyon ve renk ilkelerine atıfta bulunarak elde edilebilir.
Vurgu/Odak noktası: Her ne kadar büyüklüğü farklı olsa da her vitrinin göz önünde dikkat çekebilmesi için odak noktasına sahip olması gerekir.
Denge: Vitrin tasarımcısı, ürünlerin estetik olarak nasıl dengeleyeceğini bilmelidir. Ritim ve Tekrar: Öğeler bir tempoyu takip eder ve organize bir şekilde hareket eder, böylece devamlılık hissi yaratılır.
Yön: Vitrin tasarımında hareket eden bir yanılsama oluşması amaçlanır.
Oran/ Orantı: Gerçek boyutlarından daha büyük öğelerin kullanımı ilgi çekici bir yöntemdir.
Kontrast: Kontrast oluşması için, koyu ve açık renkli ürünler veya pürüzsüz ve pürüzlü yüzeyler birbirleriyle kullanılabilir.
Birlik/Kompozisyon: Ürünlerin estetik bir şekilde düzenlenmesine "kompozisyon" denir. Yaygın olarak kullanılan iki tarz vardır: Üçgen (kapalı/Piramidal) ve açık (devamlılık) kompozisyon. Açık kompozisyon, ürünleri düzenlemenin bir başka yoludur.
Renk: Tasarımcılar, seçtikleri renklerin hem ürünlerle uyumlu olmasını hem de temaya hizmet etmesini sağlamalıdır. Özel günler veya kampanyalar için renklerin seçiminde de takip edilen trendler ve konseptler dikkate alınmalıdır.
Vitrin Tasarımını Etkileyen Diğer Unsurlar
Vitrin tasarımı, düzenlenmek istenen mekanın ve yerleştirilen ürünlerin orantısını, odak noktası olarak sunulacak alanın aydınlatmasını ve kullanılacak formlarını dikkatli bir şekilde incelemeden gerçekleştirilmemelidir.
Işık ve Aydınlatma: Tüm vitrini ortam ışığıyla aydınlatmak ve ardından mankenin yüzü gibi belirli odak noktalarını vurgulamak için daha küçük ışın genişliğine sahip ışıkların kullanılması son derece önemlidir.
Grafikler: Birçok vitrin tasarımcısı tabelaları yalnızca bir mesaj vermek için değil, aynı zamanda vitrin dekorunun bir parçası olarak da kullanılır. Vitrin
Tabelaları: Vitrin tabelaları son yıllarda önemli ölçüde gelişmiştir. Önceleri el yazısıyla yapılmış duvardan sarkan tabelaların yerini, genellikle pencere camına yapıştırılmış kesilmiş harfler veya ışıklı yazılar almıştır.
Etiket: Açıklayıcı etiketler müşteriyi fiyatlar, ürünlerin konumu veya indirimler hakkında bilgilendirmek için kullanılır.
Vitrin Değiştirme Sıklığı
Vitrinin hangi sıklıkta değiştirileceği, bulunduğu yerin yoğunluğuna ve markanın stratejisine bağlıdır. Bazı mağazalar vitrinlerini ayda bir bile değiştirebilirler.
Vitrin Çeşitleri
Mağaza vitrinlerinin sekiz çeşidi vardır. Bunlar; Açık, Kapalı, Yarı kapalı, Yükseltilmiş, Köşe, ada, Gölgeli, Dijital vitrinler.
Vitrin Tasarımcısı
Vitrin tasarımcıları, vitrin ve mağaza içi vitrinlerin oluşumunda sorumlu olan kişilerdir. Bir vitrin tasarımcısının; Marka/mağaza kimliği, Hedef kitle, Grafik tasarım, Moda tasarım, Moda satışı, Mağaza yönetimi gibi konulara hakim olması gerekir. Ama asıl olan tasarımcının; Estetik bakı açısına, "Hayal gücüne", Araştırmacı kimliğine ve "Yaratıcılığa" sahip olmasıdır.
Yaratıcı Vitrin Tasarım Örnekleri
Mağazacılık sektöründe günümüzde önemli bir yere sahip olan vitrin tasarımları, hayal gücünün sınırlarını zorlamaktadır.
Markaların Bina Tasarım Örnekleri
Markaların sadece vitrin tasarımlarıyla değil aynı zamanda bina tasarımlarıyla da farklılık yarattıkları gözlenmektedir.
Mağaza İçi Görsel Tasarım
Mağazanın tasarımında, ürün gruplarının doğru şekilde yerleştirilmesi önemlidir. Ancak aynı zamanda, güçlü ürün kategorileri veya önemli markaların da ideal olarak öne çıkarılmış ana konumlara yerleştirilmesi gerekir. Bu markalar ve ürünler, müşterinin mağazanın, departmanın veya alanın ne sattığı konusunda farkındalık kazanmasına yardımcı olacaktır.