Web Sayfası
Temel Kavramlar
Web sayfasının yayınlanabilmesi için sayfa içeriğinin hazırlanmasının yanında, temel bileşenlerinde tanımlanması, bir araya getirilmesi gerekmektedir.
Web Sayfası hazırlayabilmek için Web Sitesi, Alan Adı (Domain), Alan Adı Uzantıları, Hosting (Web Sitesi Barındırma), Web Tarayıcısı terimlerini bilmek gerekmektedir.
Web sitesi için belirlenecek isim (alan adı), kullanıcıların kolay hatırlayacağı ve sitenin yayın amacına uygun olacak şekilde belirlenmelidir.
Alan adı alma işlemi için önce güvenilir bir alan adı yetkilisi seçilir. Sonra alan adı sorgulama aracı üzerinden istenen alan adının durumu sorgulanır. Ardından seçim yapılarak kayıt süreci başlatılır. Kayıt sürecinin sonunda ödeme yapılarak işlem tamamlanır. Alınan alan adı onaylanarak işlem tamamlanır.
Web Teknolojileri: İnternet, ARPANET (Advanced Research Project Agency NET-Gelişmiş Araştırma Projeleri Dairesi Ağı) adlı bir araştırma deneyinin sonucunda 1970'lerde Bob Kahn ve Vint Cerf tarafından geliştirilmeye başlanmıştır. Internet ile birlikte web teknolojileri de gelişimini sürdürmektedir. Günümüze kadar Web1.0’dan Web 4.0’a kadar isimlendiren değişimler gerçekleşmiştir.
Web 1.0: İnternetin ilk dönemlerindeki teknolojisine denir. Kullanıcılar bu dönemde interneti sadece bilgi alma amaçlı kullanır.
Web 2.0: İkinci nesil internet hizmetlerini, toplumsal iletişim sitelerini, vikileri, iletişim araçlarını, internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemleri kapsamaktadır.
Web 3.0: Web 3.0 bireyselleştirilmiş web olarak düşünülebilir. Web 3.0′la beraber artık bir dokümanın sadece içerdiği kelimeler değil, aynı zamanda içerdiği “anlam” da anlaşılabilecek duruma gelmiştir. Google üzerinde karşılaşılan bireyselleştirilmiş arama sonuçları bu teknolojinin bir sonucudur.
Web 4.0: Internet hızlarının artması bilgiye erişim hızını da artırmıştır. Fiziksel disklerden uzaklaşıp, tamamen sanal networkler üzerinde kurulu olan teknoloji web 4.0’ın alt yapısını oluşturmuştur ve yapay zekâ ile sorunları tespit edebilir ve çözümler üretebilir hale gelmiştir.
Web Tasarım İlkeleri
Web sayfaları da afiş, broşür, katalog veya mağaza vitrini gibi ürünlerinizi müşterilerinize sunacağınız bir ortamdır. Bütün sanat ve tasarım ürünlerinin oluşum sürecinde ilkelere uyulması gerekmektedir. İyi bir web sitesi tasarımı için de kendine özgü yapısından dolayı farklılıklar gösterse de benzer ilkelere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Bu ilkeleri başlıkları şunlardır: İçerik, Tasarım, Biçimsellik, Tipografi, İçerik - Tasarım İlişkisi, Renk Düzeni ve Okunabilirlik, İşlevsellik ve Kullanılabilirlik, Güncellik, Uygunluk ve Güvenilirlik, Uyumluluk, Tarayıcı Uyumluluğu, Duyarlı (Responsive) Tasarım.
İçerikler hedef kitleye hitap edecek şekilde hazırlanmalı, gereğinden fazla öge kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Web sitesi oluşturulurken kullanılan dil de çok önemlidir. İçerikteki yazılar anlaşılır; net ve doğal bir dil kullanılarak oluşturulmalıdır.
Web sitesindeki tüm bileşenlerin birbiri ile uyum içinde olması ve kaliteli bir tipografiye sahip olması oldukça önemlidir.
Web sitesi hazırlanırken yeni teknolojilerin kullanılması web sitesinin güncel platformlarda hatasız çalışması açısından önemlidir. Kullanılan kodlama teknolojisi ile site güncel ve sağlıklı çalışır hâle getirilebilir.
Web Sayfası Türleri
Web sitelerinin sınıflandırılması, görüntülenme biçimlerine (statik veya dinamik), erişilebilirliklerine (özel veya genel) veya kullandıkları teknolojiye (HTML5, PHP, JavaScript) göre yapılabilse de kullanıcıları asıl ilgilendiren bir web sitesinin işlevidir.
Web sayfası türleri şunlardır: Kurumsal Web Siteleri, Kişisel Web Siteleri, Bilgilendirici Siteler (Wiki), Bloglar, Online Forumlar ve Sosyal Ağlar, Forumlar, Profesyonel Hizmet Sitesi, E -Ticaret Siteleri.