Moda Pazarlaması ve Reklam
Moda Kavramı ve Pazarlama Açısından Önemi
Moda ürünleri sektöründe yer alan üretici ve perakendeci işletmeler içinde bulundukları çevresel faktörleri analiz ederek ve onların tüketici davranışları üzerindeki etkilerini inceleyerek, dikkate almak zorundadırlar. Çünkü moda sektörü hızlı bir değişim içerisindedir ve moda ürünleri ile ilgili tahmin yapmak oldukça zor bir iştir. Değişimleri takip etmek ve yakalamak rekabet ortamında başarılı olabilmek için çok önemlidir.
Moda kavramı, temel olarak bir değişim içermektedir ve kısa dönemli eğilimler dizinidir. Moda, “değişim, yenilik ve pazarlama” olarak üç temel kavram ile yakından ilişkilidir.
Moda ürünleri üretilebilir ve pazarlanabilir değerler olmaları nedeniyle moda pazarlaması kavramı ortaya çıkmakta ve uygulanmaktadır. Moda ürünlerin istenilen yerde ve zamanda tüketicilerle buluşması için moda pazarlaması yapılmaktadır. Moda ürünleri için pazarlama planlaması oluşturulmaktadır.
Moda Sektörü ve Moda Pazarlaması
Moda sektöründe yer alan tüm moda ürünlerine yönelik yenilik ve gelişmeler işletmenin pazarlama stratejileri ile uyumlu ve içinde bulunduğu çevre içerisinde şekillenmektedir.
Moda Sektörü
Moda sektöründe pazarlamaya yönelik iki farklı yaklaşım gözlenmektedir: “Tasarım -Merkezli Görüş ve Pazarlama -Merkezli Görüştür.”
Moda Ürünlerinde Pazarlama Stratejisi
Pazarlama, örgütsel amaçlara ulaşmak için, tüketicilerin istek ve gereksinmelerini karşılayacak ürün ve hizmetlerin yaratılması, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılması süreçlerine ilişkin bir fonksiyondur. Moda pazarlaması, pazarlamanın moda sektörü içinde yapılan boyutudur.
Moda pazarlaması, “herhangi bir moda işletmesinde ürünlerin üretiminden son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar geçen tüm faaliyetlerin bütününe verilen addır.”
Moda pazarlamasını başarılı bir şekilde yürütebilmek için modanın yapısını anlamak gerekmektedir. Modanın yapısını, “Moda, Hazır giyim ve sokak modası” oluşturur.
Moda Ürünlerinde Hedef Pazar Seçimi ve Konumlandırma
İşletme hangi pazara yönelik faaliyet gösterirse göstersin, pazarlama yönetimi pazarlama stratejini oluşturarak “1.Hedef pazarını seçmek, 2.Hedef pazarı için pazarlama karmasının oluşturulmasını sağlamak” görevlerini yerine getirmelidir. Yoğun rekabet ortamında başarılı olmak isteyen işletme, sistemli ve planlı şekilde geleceğe yönelik çalışmalarını yapmalıdır. Yapılması gereken işler sırasıyla; “Pazar Bölümlendirme, Hedefleme ve Konumlandırma”dır.
Moda Sektöründe Pazarlama Karması
Moda pazarlamasının temelini “ürün, fiyat, dağıtım ve tutundurma” faaliyetlerinden oluşan pazarlama karması oluşturur.
Modada Ürün: Moda ürünlerin yaşam dönemleri kısadır ve satılacak miktarların belirlenmesi zordur.
Moda Ürünlerinde Fiyatlandırma: Moda markaları için hedef pazara uygun doğru fiyatlandırma politikaları oldukça önemlidir.
Moda Pazarlamasında Ürün/ Hizmet Dağıtımı: Moda ürünlerinin hedef pazarlarında yer alan tüketicilere doğru zamanda ve doğru yerde ulaşabilmelerini sağlayan yönetim sürecine moda dağıtımı süreci denir.
Moda Pazarlamasında Tutundurma: Moda ürünlerde tutundurma faaliyetleri, hedef kitle ile doğru bir iletişim kurulması, işletmenin satış hacminin artması ve moda markalarının daha geniş kitlelere duyurulması ve yayılması açısından büyük önem taşımaktadır.
Moda Sektöründe İletişim ve Bütünleşik Pazarlama İletişimi
Bütünleşik pazarlama iletişimi, kurumsal bir bütünlük sağlamak için uygulanır. Bütünleşik pazarlama iletişimi, işletmenin yaratılmak istenen veya var olan imajı ve işletmenin tüketicilere sunduğu markaların ve hizmetlerin yararlarını iletmede stratejik bir araç olarak kullanılmaktadır.
Moda Sektöründe Tutundurma Karması
Moda pazarlamasında Pazar ile doğru bir iletişim yapısı oluşturulmasında tutundurma çok önemli bir role sahiptir. Moda pazarlamasında tutundurma; “reklam, satış geliştirme, halkla ilişkiler, kişisel satış ve doğrudan pazarlamadır."
Reklam
Reklam kitle iletişim araçları vasıtasıyla hedef kitleye gönderilen tek yönlü etki sağlayan iletişim mesajlarıdır.
Reklamların temel özellikleri ve işlevleri arasında; “bilgilendirme, hatırlatma, ikna, özendirme, irrite etme, merak uyandırma, markayı destekleme, marka değerini arttırma, imajı benimsetme, akılda kalıcılık, sosyal mesaj, bilinçaltına mesaj gibi” yer almaktadır. Reklamlar, ürünlerin özelliklerine göre ve reklam hedeflerine göre yazılı, görsel veya açık hava reklamı şeklinde gerçekleşebilir.
İşletmelerin kendi reklamlarının yanı sıra moda sektöründe yer alan bayi veya mağaza düzeyindeki aracıların da reklam çabaları çok önemlidir. Bu reklam çabaları ‘mağaza vitrin düzenleme, katalog hazırlama, mağaza içi atmosferinin oluşturulması, raf düzenleme, aydınlatma, yerel reklam oluşturma’ veya başka şekillerde olabilmektedir.
Satış Geliştirme
“Satış geliştirme, tüketici ya da kullanıcıların alımını harekete geçirmeye ve aracıların etkinliğini arttırmaya, özendirmeye yönelik, süreklilik göstermeyen, olağan rutinde olmayan, kısa dönemde satın almayı teşvik edici, kendine özgü tutundurma ve satış çabalarına denir”.
Halkla İlişkiler
Halkla ilişkiler, halkı ilgilendiren bir kurum veya kişinin politika ve prosedürlerini belirleyen ve halkın anlayış ve kabulünü sağlamaya yönelik hareket programlarını uygulayan bir iletişim fonksiyonudur”.
Kişisel Satış
“Kişisel satış, ürün ya da hizmetlerin kısa sürede tanıtılarak, satışın gerçekleştirilmesi için tanıtımını ve satışını yapacak kişi ya da kişilerin, alıcılarla yüz yüze gelerek konuşmaları, görüşmeleri ve satışı gerçekleştirme çabalarıdır”.
Doğrudan Pazarlama
“Doğrudan pazarlama, müşterilerin bir işletmenin mal ve hizmetlerine hiçbir aracı ihtiyacı duymaksızın ulaşabilecekleri bir iletişim kurma biçimidir.”
Moda Reklamcılığı ve Sosyal Medya Kullanımı
Moda işletmeleri, başarılı bir marka imajıyla tüketici zihninde konumlandırma yapabilmek için, müşterileri üzerinde daha fazla ilgi duyulan marka olabilmek için sosyal medyaya yönelik pazarlama bütçelerini sürekli olarak arttırmaktadırlar.