Sunum Teknikleri

Koleksiyonun Üreticilere Sunulması

Hikâye Panosu

Koleksiyon fikrinin ilk çıkış noktası olan “Hikâye Panosu” canlı bir organizmadır ve koleksiyonun ilk fikrinden son noktasına kadar sürekli değişim göstermektedir. Koleksiyonu oluşturan tüm öğeler için ayrı hikâye panoları hazırlamak süreçlerin güçlü hareket etmesi için pek çok tasarımcı açısından tercih edilen bir durumdur.

Portfolio

Portfolyolar, üretilen çalışmaların ya da materyallerin özelliklerini ortaya çıkarmak ve bir araya getirmek amacıyla birçok disiplinde kullanılır. Portfolyolarda ilgili performansın tipik göstergelerini taşıyan örnek çalışmalar bir araya getirilir.

Portfolyoların İçeriği

Portfolyolar, portfolyoyu sunacak bireyin kendini ve becerilerini göstermesi için bir fırsat sunar ve bireyin geçmiş, şimdiki ve gelecekteki çalışmalarının takip edilmesine olanak tanımaktadır.

Portfolyoyu değerlendirenler açısından da bireyin gelişimini izlemeleri ve farklı zaman dilimlerindeki çalışmalarını karşılaştırmaları için anlamlı bir araç olarak kullanılabilir. Ancak, portfolyoların etkililiği, içerik ve yapılarının doğru belirlenmesi ve kullanımına bağlıdır.

Portfolyo Değerlendirmenin Özellikleri

Moda Portfolyosu, tasarımcıların tüm bilgi ve beceri birikimlerini betimleyerek koleksiyonlarını ifade etmelerinde kullandıkları bir yöntemdir. Her portfolyo kendi içinde bir hikâye barındırır. Koleksiyonun hikayesini anlatmada önemli bir sunum aracıdır.

Portfolyo, tasarımcının bilgi birikimleri doğrultusunda koleksiyon hikayesini doğru anlatan birçok örnekle desteklenmektedir.

Koleksiyonun Tüketicilere Sunulması

Koleksiyonun hangi satış kanalları aracılığı ile tüketiciler ile buluşturulacağı pazarlama biriminin sorumluluğundadır. Birim, koleksiyonun tüketicilerin ilgisi çekecek önemli araçları tespit etmek ve araçları doğru ve zamanında harekete geçirecek stratejileri belirlemelidir.

İlgi çekici reklamlar işletmenin kendi web sayfasından başlayarak birçok mecrada tüketicileri ile buluşmaktadır. Firmayı ve koleksiyonun tanıtıldığı kataloglar basılmasının yanında dijital olarak da paylaşılmaktadır. Bu paylaşımlar yine firmanın web sayfasında olabileceği gibi sosyal medya aracılığı ile geniş kitlelere ulaştırılmaktadır.

Tüketicilerin ürün ile ilk sıcak buluştuğu yer olan mağazalar, firmaların görünen yüzleridir. Mağazaların varlığını tüketiciye hissettirmesinde etkisi büyük olan vitrinler her geçen gün değişim göstermektedir. Gelişen teknolojilerin kullanıldığı ve az ürün ile marka imajının üründen önce ifade edildiği vitrin konseptleri günümüzde daha fazla tercih edilmektedir.

Pazarlama ve Reklam

Ürünlerin tüketici ile buluşturulmasında reklamın önemi çok büyüktür. Reklamlar yazılı ve sözlü olmak üzere çeşitlenmektedir. Yayınlandığı yer açısından da reklamlar çeşitlenmektedir. Reklamlar; radyo, televizyon, youtube videosu, açık hava reklam panoları, gerilla reklamları, facebook, instagram, twetter gibi dijital sosyal medyada doğrudan kullanıldığı gibi telefondan televizyona kadar birçok alanda da ürün yerleştirme şeklinde yer almaktadır.

  • Gazete, dergi, broşür, kitap gibi somut nesneler en eski ve en köklü reklamcılık olan basılı reklam çeşitlerindendir.
  • Aşağıda reklamların üreticiler için de tüketiciler için de sağladığı faydalar sıralanmıştır.
  • Satın alınacak ürün ya da hizmet hakkında karar verilmesini kolaylaştırması,
  • Satın alınacak ürün ya da hizmetin çeşitlerini görüp kıyaslama kolaylığı sağlaması,
  • Kaliteli ürünlerin görünür hale getirmesi,
  • Tüketicilerin kaliteli ürün seçme farkındalığını arttırması,
  • Markaların görünürlüğünü arttırarak bilinirliğini sağlaması,
  • Kaliteli reklam hizmeti farkındalığının yaratılmasıdır.

Defile

Çok genel bir tanımlamayla moda gösterisi olarak ifade edilen defile, moda tasarımcıları tarafından moda haftalarında veya özel gösterimlerde giyim, aksesuar gibi tarım ürünlerinin sergilenmesi amacıyla düzenlenen bir etkinliktir.

Bu etkinliklerde ürünün sunulmasına mankenler aracılık etmektedir. Defile, koreografi denilen bir formatta gerçekleştirilir. Koreografide koleksiyonun temasına göre bir hikâye, bir müzik, konuya uygun bir mekân ve sunumu destekleyen ürünler kullanılır.

Defileler özellikle ilkbahar/yaz ve sonbahar/kış dönemlerinde en son moda trendlerini sunmak üzere düzenlenmektedir.

Defilelerde ürünlerin sunulduğu alanlara podyum denir. Defileler geçmişten günümüze zaman içinde tasarımcıların, alıcıların, basının ve genel olarak da tüketicilerin ihtiyaç ve isteklerini karşılamak üzere evrim geçirmiştir.

Önceleri izleyiciler defile sunumlarından çekingen bir zarafet talep ederken, günümüzde heyecan katılmış, sürprizlerle dolu sunumlar talep edilmektedir. Defileler tasarımcıların ürünleriyle birlikte koleksiyonun konseptini hedef kitleye yansıtmaları için önemli bir araçtır.

Günümüzde yeni ve geliştirilmiş defile deneyimlerine yönelik talepler her sezon katlanarak artmaktadır. Tasarımcılar bu talebe ayak uydurabilmek için izleyicilere ulaşmanın alternatif yollarını araştırmakta ve koleksiyonlarını alışılmışın dışında sunmaktadırlar.

Bazı tasarımcılar gösterilerini anında ve küresel olarak erişilebilir kılmak için teknolojileri araştırırken; diğerleri kavramsal sınırları zorlayan medyayı kullanmaktadır. Bazıları ise eski sunum tarzlarını yeniden gözden geçirerek, eski olan her şeyin bir sonraki nesil için yeni olduğu düşüncesinde hareket etmektedirler.

Bu düşünceler ışığında bazı moda tasarımcıları defile podyumunu performans sanatı seviyesine yaklaşabilen tam kapsamlı bir teatral etkinliğine dönüştürmüşlerdir.

Koleksiyonun Geniş Kitlelere Sunulması

Koleksiyonun geniş kitleler ile paylaşılması, koleksiyon hazırlama süreçlerinin farklı aşamalarında devreye girebilmektedir. Koleksiyonun ve markanın bilinirliğine katkı sağlayacak bu faaliyetler sergi ve fuarlar aracılığı ile yapılan tanıtımlardır.

Koleksiyonu oluşturan tasarımlar sadece prototip aşamasında iken sadece üreticilere açık olan ticari fuarlarda tasarım fikirleri üreticilere sunulabilir. Bu fuarlar uzun süreli moda eğilimleri doğrultusunda gelecek sezon tasarımlarını içermektedir.

Tüketicileri de hedefini alan fuarlarda ise yakın zamanda vitrinlerde yer alması muhtemel tasarımlar ve onları oluşturan yardımcı unsurlar da yer almaktadır.

Sergi ve Fuar

Fuarlar ve sergiler insanların ürünleri, hizmetleri ve fikirleri tanıması, inceleyebilmesi ve birbirleriyle iletişim kurması için yapılan etkinliklerdir ve tarih boyunca düzenlenmiştir.