Moda Sunum Teknikleri Hakkında Genel Bilgiler
Moda Kavramı
Moda kavramı, genel olarak birçok insan için bilindik bir terim olmasına rağmen tanımı çok çeşitli anlamlar içermektedir. Soyut bir kavram olarak modanın tanımı, sadece giyimle ifade edilecek kadar sınırlı değildir. Yemek yemek, giyinmek, iletişim kurmak, çalışmak, rahatlamak, dinlenmek, seyahat etmek, gibi birçok faaliyeti içerisinde barındırır .
Moda Tasarımcısı Kimliği
Moda tasarımcısı, bir giysinin nasıl görünmesi gerektiğine dair bir fikir oluşturur, bu fikri tasarıma dönüştürür (eskiz) ve üretim veya imalat ekibine bu tasarımın gerçek bir giysiye nasıl dönüştürüleceği konusunda rehberlik eder.
CV Hazırlanması
Yaratıcılığın, araştırmacı kimliğin, meraklı ve cesaretli olmanın önemli olduğu moda endüstrisinde başarılı olmayı planlayan herkes için geliştirilmesi gereken beceriler vardır. Bir moda tasarımcısının sektörde başarılı olabilmesi için hem teknik hem de yaratıcı yeteneklerini geliştirmesi gerekir. Moda tasarımı, yaratıcılık araştırma, çizim, pazar araştırması, kumaş seçimleri gibi çeşitli becerileri içerir. Mezunların en büyük sorunu acemiliktir. Pek çok mezun okul döneminde derslerine ağırlık verdiği için ya çok az iş tecrübesine sahip olmakta ya da hiç iş tecrübesine sahip olmamaktadır. İşverenler yeni mezunların bu durumunu göz önünde bulundurarak adayın özgeçmişini incelerler. Bu nedenle Cv’de varsa iş tecrübesi ile birlikte olumlu özelliklerin belirtilmesi faydalı olacaktır.
Sunum Teknikleri
Sunum, bir mesajı iletmek amacıyla gerçekleştirilen sözlü ve/veya görsel iletişimdir. Sunum yapmanın eğitimde ve meslek hayatında önemli bir yeri vardır. Araştırma, okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerinin tümünü içerir.
Etkili Sunum Teknikleri
Etkin sunum becerileri, sözel ve görsel ifadelerin, beden dili ve teknolojik araçların desteği ile izleyicileri bilgilendirmek, yönlendirmek veya etkilemek adına çağımızda önem kazanmıştır
PowerPoint Sunum Hazırlanması
Günümüzde yapılan çalışmayı sunmak için kullanılabilecek birçok araç vardır. Bu araçlardan birisi de PowerPoint’tir. Microsoft Office tarafından sağlanan bu yazılım sayesinde, profesyonel sunumlar oluşturulabilir.
Ayrıca daha detaylı bilgisayar programlarının kullanımının bilinmediği (Photoshop, InDesing gibi) durumlarda hikâye panosu, kartvizit, afiş, katalog gibi birçok tasarımın yapımında kullanılabilecek bir programdır.
Moda Sunum Teknikleri
Hazırlanan koleksiyonun sunumu çeşitli yollarla gerçekleştirilebilir. Hikaye panoları (ilham panoları, moodboard), web sayfası, portfolyo, katalog, moda dergisi, defile, sergi, fuar, metaverse, reklam, pazarlama sunum için kullanılabilecek araç ve yöntemlerdir.
Moda Koleksiyonunda Araştırmadan Sunuma
Araştırma, bir projede seçilen konunun tüm unsurlarının ve tasarım sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Sunum; araştırmadan kaynak kavramsallaştırmaya, çoklu tasarım fikirlerinden, özgün tasarımlara, hedef ve ürün geliştirmeden, nihai ürünün/ürünlerin ortaya çıkmasına ve oluşan moda koleksiyonun farklı şekillerde sunumuna kadar devam eden bir süreçtir .
Koleksiyon
Moda tasarımcılarının koleksiyonu, her sezon bir araya getirdikleri ve renk, kesim, kumaş, doku, yüzey süslemeleri ve tasarım öğeleri gibi unsurlarda dahil olmak üzere yaklaşan trendlerin tahminlerini yansıtan giysilerden oluşur.
Moda Koleksiyonunda Bulunması Gereken Özellikler
Moda Tasarımcısı, hedef kitlesini iyi belirlemelidir. Hedef kitlenin ilgi alanları bölgesine, kültürüne, dine dayalıdır. Tasarımcının kendine özgü bir stil anlayış olmalı ve sürekli olarak yeni moda fikirleriyle koleksiyonuna başlamalıdır.
Konsept ve Tema Oluşturma Tasarımcının dünyayı kendi gözlerinden ve müşterilerin gözünden görebilmeleri önemlidir. Tüketici hakkında ne kadar çok şey bilirse tasarımcı o kadar kendinden emin olur. İyi tasarım, kullanıcının net bir şekilde anlaşılmasına dayanır.
Moda Trendleri/Eğilimleri Moda trendi tahminleri geleneksel olarak, gelecekteki trendleri tahmin etmek için sanatsal bakış açılarını, kültürü, toplumun bakış açısını, teknolojiyi ve güncel olayları inceleyen insan odaklı bir süreç aracılığıyla yapılır. Bu süreçte moda tahmincileri, gelecek sezon popüler olacak temalara, tasarım detaylarına, renklere ve desenlere dönüştürmek için ilham kaynaklarını toplar ve analiz ederler. Eğilimler, toplumdaki daha geniş sorunlardan gelişir. İnsanların toplumsal, sosyal ve ekonomik sorunlar hakkında nasıl düşündükleri, yaşam tarzlarını nasıl değiştirdikleri ile ilgilidir. Bu düzeyde eğilimler belirli bir ürüne veya tüketiciye özgü değildir. Trend tahmincileri, İnternet, bloglar, sosyal ağ siteleri, gazeteler ve televizyon, film, tiyatro ve kültürel etkinlikler dahil olmak üzere sayısız kaynaktan bilgi toplarlar.
Koleksiyon Bütünlüğü
Hazırlanan koleksiyonda bütünlük önemlidir. Bütünlük genellikle silüetler, renkler ve kumaşlar, detaylardan oluşur ve vurgu, tasarımcının estetiğine bağlı olarak değişir.
Sezon
Moda dünyasında sezonlar ilkbahar/yaz (SS), ve sonbahar/kış (AW)olmak üzere iki mevsimde birleşir. İlkbahar/yaz ocak ayında başlar ve haziran ayında sona erer. Sonbahar/kış, temmuz ayında başlar ve aralık ayına kadar devam eder. Fakat günümüzde moda dünyasında sezon sayısı dörde çıkmış ve ara koleksiyonlar eklenmiştir. Ara resort/cruise) koleksiyonları ekimden aralığa kadar, sonbahar öncesi (pre -fall) koleksiyonları ise AW koleksiyonları gelmeden önce satışa sunulur.
Hedef Kitle
Moda tasarımcıları her noktada kendilerine kime hizmet ettiklerini veya kime hizmet etmek istediklerini yani hedef kitlelerini sormalıdır. Hedef kitlenin belirlenmesi gerçekten çok önemlidir. Bu noktada tasarımcılar müşteri alanını daraltmalı ya da kimseye hitap edememe riskini göze almalıdırlar.
Hikâye ve Motto
Markanın koleksiyonu ile ilgili hikayesinin olması, tüketici ile bireysel bir giysi parçası arasındaki bağlantıyı kurmanın ilk adımlarıdır. Bir giysinin (veya ürünün) bir yönüyle ortak bir duyguya sahip olunması, tüketiciye daha giysiyi (ürünü) beğenip beğenmeyeceğine karar vermeden önce onunla bir bağlantı kurmasını sağlar.