İllüstrasyon Teknikleri
İllüstrasyon teknikleri kullanılan malzemeye göre tanımlanmaktadır. Bunlar geleneksel resim sanatında kullanılan kuru boya, sulu boya, yağlı boya, mürekkep, guaj, akrilik gibi araç ve gereçlerdir. Bununla birlikte yine resim sanatında kullanılan kolaj uygulamaları, ağaç baskı, metal baskı, taş baskı ve dijital uygulama teknikleri de illüstrasyon alanında kullanılmaktadır. Malzeme ve teknik uygulama sanatçının tasarımına göre değişiklik gösterebilir. Buna bağlı olarak malzeme seçimi ve kullanımı birçok teknikle birleştirilebilir. Bu durum illüstrasyon uygulamalarında malzeme ve teknik seçiminin sadece tasarımı görselleştirmek için değil daha farklı ve yaratıcı sonuçlara ulaşmak için sanatçının da bu yönde tasarımını belirlemesine katkı sunmaktadır.
Resim sanatı evrimleşme ile gelişmiştir ve ilk resimler mağara duvarlarına çizilmiştir. Resmin yapılışı ile ilgili ilk uygulamalar gelişen çağ ile çeşitlilik göstermiş sanatçılar sanatın farklı alanlarında bu teknik uygulamalardan faydalanmışlardır. İllüstrasyon metni açıklayan görselleştirme yöntemidir. Bu yöntemin uygulanması için tıpkı resim sanatında olduğu gibi İllüstrasyon sanatında bu görselleştirme tekniklerinden faydalanılır. Bu teknikler iki sınıfta değerlendirilir.
- Geleneksel Boyama Teknikleri
- Dijital Boyama Teknikleri
Geleneksel Boyama Tekniği
Bu uygulamalar genellikle malzemenin ve yöntemin bilgisine sahip olunarak el emeği gerektiren uygulamalardır. Bunlar ( kömür kalem) kurşun kalem, kuru boya, sulu boya, pastel boya, guvaş boya, akrilik boya, mürekkep boya ve püskürtme boya şeklindedir.
Kara kalem (füzen) tekniği
Yakılarak kömür haline getirilmiş söğüt ya da asma dallardan üretilen çok yönlü bir çizim malzemesidir.
Kurşun kalem tekniği
Kâğıt üzerine yazı veya çizim için kullanılan, yazıcı kısmı çoğunlukla kil ya da grafitten üretilen kalemdir. Genellikle eskiz çizimleri için kullanılır.
Kuru boya tekniği
Kuru boyalar, kalem olarak veya kutularda satılmaktadır. Günümüzde suda eriyebilen türleri de geliştirilmiştir. Bunlar marker, anilin boya ve mürekkeple birlikte kullanılabilir.
Patel boya tekniği
Pasteller, kitre zamkı veya metil selüloz gibi az miktarda su bazlı bir bağlayıcı ile karıştırılmış ince öğütülmüş pigmentlerden yapılmış yumuşak, bükülebilir boya kalemleridir.
Sulu boya tekniği
Su ve boyanın karışımından elde edilir. Günlük yaşamda birçok kişi tarafından kullanılsa da kullanımı teknik bilgi gerektiren zorlayıcı bir boyama türüdür.
Akrilik boya tekniği
Akrilik boya hızlı kuruyabilen akışkan kıvama sahip bir boyadır. Bu yüzden boyanın kullanımında fırça uçlarının çok bekletilmeden yıkanması gerekir.
Guaj boya tekniği
Hem kâğıda hem tuvale kullanılabilen, akışkan ve kuruyabilen bir boyadır. Eskiden bu yana akademide veya güzel sanatlar liselerinde renk bilgisinin temellerinin atılmasında sıkça kullanılmaktadır.
Mürekkep boya (lavi) tekniği
Lavi, sulandırılmış tek rengin tonlarıyla elde edilen resmi boyamadır.
Püskürtme boya tekniği
Püskürtme tekniği illüstrasyon çalışmalarında ve fotoğraf rötuşlamalarında yararlanılan tabanca ve iğne uçlarıyla uygulanan boyama tekniğidir. Kullanımı yoğun dikkat ve titizlik gerektirir.
Dijital Boyama Tekniği
Bu teknik, iki boyutlu yüzeyden üç boyutlu yüzeye taşınabilen, alternatiflerin ve sonuçların hızlıca görülebileği tekniktir. İki şekilde gerçekleştirilir.
Bitmap tabanlı görüntü işleme tekniği: Bilgisayar grafiğinin en temel birimi piksellerdir ve bilgisayardaki görüntü çok sayıda pikselin bir araya gelerek dizilmesinden oluşmaktadır. Bu teknik pixellerden oluşur. Görüntü kaybı yaşanabilir.
Vektör tabanlı görüntü işleme tekniği: İfadelerle oluşturulan ve en önemlisi detay kaybetmeden herhangi bir boyuta yeniden ölçeklendirilebilen grafik türüdür. Çiziminize istediğiniz ölçüde yaklaşın, hiçbir şekilde bozulma ve pixelleşme göremezsiniz.