İllüstrasyon

Kavramsal Çerçeve

İllüstrasyonun Tanımı: İllüstrasyon, bir kavramı, bir düşünceyi ya da bir metni görselleştirirken açıklayan, anlaşılmasını kolaylaştıran bir betimleyicidir. İllüstrasyonun açıklayıcılık ve aydınlatma işlevinin yanında, süsleyici işlevinin de olması, estetik tamamlayıcılık rolüne işaret eder.

İllüstrasyonun Önemi: İllüstrasyon, etkin bir yorumla, görsel betimleme ve iletişim aracıdır. Yaratıcı endüstriler içinde pek çok farklı alanda, farklı disiplinlerle ilişkili olarak kullanılmaktadır.

İllüstrasyonun Kısa Tarihi: İllüstrasyon üzerine çalışan araştırmacıların çoğu illüstrasyonun geçmişini mağara duvarı resimlerine dayandırmaktadır. Tarih boyunca bilgiyi görselleştiren ya da yüzeyleri süsleyen illüstrasyon, bugün bildiğimiz işlevine ancak Endüstri Devrimi ile birlikte ulaşmıştır. Sonraki dönemlerde illüstrasyonun toplum yaşantısına etkileri ve reklam için kullanımı da editoryal kullanımı kadar etkili olmuştur. Günümüzde illüstrasyon, fotoğrafın dile getiremediği yorumsal yaklaşımlar, kavramsal ifade biçimleri, çeşitli bilim alanlarının bilgi görselleştirilmeleri, editoryal alanlar veya kişisel, sanatsal amaçlar için kullanılmaktadır.

Kavramların Görselleştirilmesi

Bu bölümde illüstrasyonda fikir yürütme ve hazırlık süreçleri ile ilgili yöntemler ele alınmıştır.

Zihin Haritası: Zihin haritaları bağlantılara arası hiyerarşi ve organizasyonu tasarlamak için kullanılır. Karmaşık bilgi yığınlarını sınıflandırmak, düşünce süreçlerini yönetmek ve kavramları birbiriyle ilişkilendirme konusunda etkili bir yöntemdir. Pek çok farklı disiplinde de kullanılan zihin haritaları, tasarım disiplinlerinde de düşünce süreçlerini yönetmede işlevseldir.

Duygu Durum Panosu: Bu panolar, ilham içindir. İlham, araştırma ve veri toplamayla ulaşılabilen rasyonel bir süreçtir. Belirli bir kavram ya da çeşitli anahtar kelimeler kullanılarak kaynak ve referans derlemeleri için kullanılır.

Karalama: Bir düşünce akışı kaydı ve betimlemesi olan karalamalar, belirli bir yönergeyle oluşturulan eskizlerden farklıdır. Gelişigüzel görünen karalamalar, aslında algı -düşünce -yaratıcılık süreçlerinin derinleşmesine yardımcı olmaktadır.

Eskiz Defteri: Eskiz, karalamanın aksine belirli bir yön bilgi doğrultusunda yapılan basit ve açık bir çalışma sürecidir. Belirli bir yön bilginin olmadığı zamanlarda "gözlem" en önemli motivasyonu sağlamaktadır.

İllüstrasyon Alanları

Pek çok farklı illüstrasyon alanı olmakla birlikte bu alanlar editoryal ve kavramsal illüstrasyon olmak üzere iki temel kategoride incelenebilir.

Editoryal İllüstrasyon: Editoryal illüstrasyon, daha çok basın -yayın alanlarında kullanılan illüstrasyonları kapsar. Ancak bunların dışında bilginin iletilmesinde kullanılan, b elirli bir yönlendirme ve metin ışığında başka alanlar da editoryal illüstrasyona dahil edilebilir. Dergi, gazete gibi süreli yayınlar kadar bilimsel illüstrasyon ve kitap resimleme de bu alanda değerlendirilebilir

Kavramsal İllüstrasyon: Kavramsal illüstrasyon da yine belirli bir fikirden ya da yön bilgiden yola çıkar ama illüstratörün daha özgür ve kişisel olabildiği bir alandadır. Kent illüstrasyonları, illüstrasyonları, örüntü illüstrasyonları ve video oyunları -film sektörü illüstrasyonları bu başlık altında ele alınabilir.

İllüstrasyon Teknikleri

İllüstrasyon alanındaki teknikler, oldukça farklı ve çeşitlilik sunan bir yelpazeyi ifade etmektedir. Hangi tekniğin kullanılacağına karar vermek, illüstrasyonun konusu veya kullanılacağı mecra kadar, illüstratörün tercihi ve tarzına göre de şekillenebilmektedir.

Geleneksel Teknikler : Bu başlık altında karakalem, tarama, suluboya, ekolin, aquarel, guaj, akrilik, yağlıboya, pastel, renkli kuru boya, grafik baskı, marker teknikleri örneklenmiştir.

Dijital Teknikler: Bu başlık altında vektör tabanlı programlar, piksel tabanlı programlar, üç boyutlu programlar ve dijital kolaj yöntemleri ele alınmıştır.

Deneysel Teknikler: Bu başlık altında deneysel teknikler arasında kolaj, kağıt kesme sanatı, üç boyutlu malzemeler, buluntu nesneler, işleme, nakış ve nakış teknikleri açıklanmıştır.