Moda Çiziminde Renk ve Renklendirme

Renk Bilgisi

Renk, ışığın gözün retinasına ulaşması ile ortaya çıkan bir algıdır. Bu algılama, ışığın maddeler üzerine çarpması ve kısmen soğurulup kısmen yansıması nedeniyle çeşitlilik gösterir ki bunlar renk tonu veya renk olarak adlandırılır. Tüm dalga boyları birden aynı anda göze ulaşırsa beyaz, hiç ışık ulaşmazsa siyah olarak algılanırlar.

Renk Seçimini etkileyen Faktörler

  • Psikolojik Etkiler
  • Şartlanmış Refleksler
  • Kullanıcı Kimliği
  • Dönem Stilleri
  • Yaş ve Cinsiyet
  • Toplumun Değer Yargıları ve İnanç Etkisi
  • Mekanın İşlevine Uygunluk
  • Mekan Boyutları

Moda

Moda Çizimlerinde Kullanılan Malzeme ve Teknikler

Çizimlerde kullanılan fırça; kalem, kağıt ve boyaların nitelikleri önem taşımaktadır ve bunlar uygulanacak tekniğe göre seçilmelidir. Günümüzde illüstrasyonların hazırlanmasında geleneksel çizim ve boyama malzemelerinin yanı sıra, fotoğraf, kolaj ve dijital tekniklerden de yararlanılmaktadır. Kullanılan malzemelerden bazıları şu görseldedir; fırça, kalem, kağıt vb.

Suluboya ve Lavi Tekniği

Suda çözülen bu teknik için kağıt ve fırça çeşitleri önemlidir. Kağıt, boyaları emici özellikte olmalı ve çabuk soyulmamalı, ıslak yapıya dayanıklı olmalıdır. Yumuşak geçişler, kontrast renkler ve doğru tipografi ile poster, ambalaj ve birçok tasarım basamakları için ideal bir boyadır. Geçmişten günümüze illüstrasyon alanında en çok tercih edilen teknik olduğu söylenebilir.

Kömür Kalem Tekniği

Kömür kalem tekniği, siyah-beyaz anlatılarda başvurulan bir tekniktir. Bazen tek bir kıvrak çizgi bile silueti anlaşılır hale getirebilir. Füzen ve kurşun kalemlerden bu teknik altında bahsetmek mümkündür.

Rapido, Pilot Kalem Tekniği

Rapido tekniği, genelde birçok illüstrasyon tekniği ile ortak kullanılır. Dış hatları çizerken kullanılıp renklendirme yapılabilir. Yalnızca rapido ile yapılmış illüstrasyonlar da vardır. Birçok farklı kalınlığı olan bu kalemlerin içerisinde küçük tüplerde mürekkepler vardır ve uzun süre kullanılmadığında kurur. Günümüzde rapido yerine suya dayanıklı olan pilot kalemler de kullanılmaktadır.

Kuru Boya Tekniği

Kömür kalem özelliklerine benzer özellikler gösterir. Çeşitli renk seçenekleri de olduğundan kumaşların dokularını ve renklerini kolaylıkla yansıtmaya olanak tanır.

Guaj ve Akrilik Boya Tekniği

Guaj boya tekniği de suluboya tekniği gibi geçmişten bugüne tercih edilen bir tekniktir. İçeriğindeki maddeler suluboya ile aynıdır. Guaj boyada renk tonu açılmak isteniyorsa beyaz renk kullanılır. Her ikisi de kapatıcı boyalardır.

Pastel Boya Tekniği

Toz pastel ve yağlı pastel olarak iki farklı yapıda incelenebilir. Toz pastel, yapı olarak tebeşir gibi olan fakat yoğun pigmentasyona sahip bir boyadır. Yağlı pastel ise ufalanmayan, daha katı ve yağlı görünümdedir.

Ekolin Boya Tekniği

Ekolin boyalar düşük gramajlı küçük şişelerde satılmaktadır. Kokusuz, kolay temizlenebilen ve su ile inceltilebilen bu boyaların dikkat çeken özellikleri ise tüm renklerin değişik tonlarda yüksek pigmentasyonlu renkler sunuyor olmasıdır.

Marker Kalem Tekniği

Günümüzde oldukça sık karşılaşılan tekniklerden birisi de marker ile renklendirilmiş moda illüstrasyonlarıdır. Marker kalemler ile yarı saydam katmanlar yaratarak çeşitli renk ve doku olanağı sunmasının moda illüstrasyonları için büyük bir avantaj olduğu söylenebilir.

Dijital Teknik

Teknolojinin gelişimi ile yazılımlarda devam eden gelişmeler, diğer tekniklerin yanı sıra moda illüstrasyon tekniğinin de güncellenmesini sağlamıştır. Günümüzde birçok tasarımcı ve illüstratör dijital teknik ve diğer teknikleri çağdaş çizim tarzı oluşturmak için bir arada kullanmaktadır. Rapido tekniği, genelde birçok illüstrasyon tekniği ile ortak kullanılır. Dış hatları çizerken kullanılıp renklendirme yapılabilir. Yalnızca rapido ile yapılmış illüstrasyonlar da vardır. Birçok farklı kalınlığı olan bu kalemlerin içerisinde küçük tüplerde mürekkepler vardır ve uzun süre kullanılmadığında kurur. Günümüzde rapido yerine suya dayanıklı olan pilot kalemler de kullanılmaktadır.

Kolaj ve Karışık Teknik

Fransızca ‘coller’ kelimesinden türemiş olan ve yapıştırma anlamına gelen kolaj, farklı biçimleri bir araya getirerek yeni bir iş ortaya çıkarmayı sağlar. Geleneksel olarak çeşitli kağıtlar, düğmeler, iplikler, dikişler, kumaşlar, fotoğraflar ve birçok değişik nesne kullanılarak elde yapılan kesme ve yapıştırma işleminin yerini bugün dijital yazılımlara bırakmıştır.