İşle İlgili Hastalıklar
MesIek hastalıklarında hastalıkla iş arasında nedensellik ilişkisi varken işle ilgili hastalıklarda temel etken işyeri dışındadır. Çalışanların işe giriş muayeneleri oldukça Önemlidir. 3u durum meslek hastalıklarında kişi işten ayrılsa bile oluşan meslek hastalığı devam edebilir veya oluşmuş hastalık aşikar hale gelebilir.
Bazı hastalıklar vardır ki; çalışma hayatındaki birtakım etkenler bu hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır veya gelişimini hızlandırır.
Meslek hastalığında durum biraz daha farklıdır. Etken olarak meslek veya yapılan iş hastalığın vazgeçilmez nedeni ise bu bir meslek hastalığıdır. Ancak iş ile ilgili hastalıklarda meslek veya yapılan iş hastalığın ana sebebi değildir, sebeplerden bir tanesidir ya da hastalığın ortaya çıkmasını ya da gelişmesini hızlandıran bir faktördür.
Meslek Hastalığı/İşle İlgili Hastalık Tanımı
Meslek hastalıklarında hastalıkla iş arasında nedensellik ilişkisi tek etmenden kaynaklanır, işle ilgili hastalıklarda ise diğer risk faktörlerinin yanı sıra çalışma ortamındaki faktörler, karmaşık etyolojiye sahip olan bu tür hastalıkların oluşmasında rol alır. İşle İlgili hastalıklarda hastalık iş esnasında şiddetlenebilir veya işin durumuna bağlı olarak şiddeti azalabilir.
İşe bağlı hastalıklar meslek hastalıklarından daha sıktır.
İşle İlgili Hastalık
İşle ilgili hastalıklar genel toplamın yaklaşık %16- 18 kadarlık bir kısmını teşkil ederler.
KaIp damar hastalıkları, çalışılan işin niteliğine ve hatta iş ortamına bağlı olarak şiddeti değişebilmektedir. Kalp ve Damar Hastalıkları
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün verilerine göre 2005'te oluşan 58 milyon Ölümün 9630'u Kardiyovasküler Hastalık kaynaklı olduğu tespit edilmiştir.
Psikosomatik hastalıklar, çalışma ortamındaki kişiler, yöneticiler ve hatta vardiya usulü çalışma hastalığın şiddetini ve tabiatını değiştirebilmektedir. Araştırmalar, iş stresinin fizyolojik, endokrinolojik, İmmünolojik ve davranışsal değişiklikler yaparak, beynin temel rol oynadığı homeostatikmekanizmaları etkilediğini göstermektedir.
Uyku bölünmesi otonomik dengeyi ve hipotalamo„ hipofizer --adrenalaks üzerinden sirkadyen kortizol konsantrasyonlarını etkiler. Ayrıca metabolik sendrom, obezite ve insülin rezistansı ile ilişkilidir.
Kas -iskelet sistemi hastalıkları, ergonomi en Önemli faktördür.
Pozİsyon, uzun süre ayakta çalışma, tekrarlanan hareketler, ağır kaldırma zorlayıcı hareketler, tüm vücut vibrasyonu olarak sıralayabiliriz.
'Bel ağrısı en sık; Kamyon şoförleri, hemşireler, malzeme denetleyicileri, ağır iş gücü gerektiren metal ve makine işçileri vs. oldukça sık görülür. Yükün ağırlığı, kaldırma sıklığı, kaldırma pozisyonu ve kişinin sahip olduğu zayıf postüral biyomekanik başlıca nedenlerdir.
Peptik ülser, stres ve vardiya usulü çalışama hastalığın oluşmasına ,oluşmuşsa şiddetinin artmasına neden olabilir.
MaIignensiIer sayılabilir.
MesIek Hastalığı ve İşe Bağlı Hastalık Arasındaki Fark
MesIek hastalığında çalışma ortamındaki riskler "esas, vazgeçilmez" bir etmendir. Bu risk ile doğrudan karşılaşanlarda hastalık oluşur.
İşe bağlı hastalıklar aynı zamanda toplumda da görülür.
İşe bağlı hastalıklar, meslek hastalıklarından daha sıktır.
MesIek Hastalıkların İş Kazalarından Farkı
- HastaIık etkeninin devamlı/tekrarlayan biçimde olması.
- Hastalığın ilerleyici oluşu.
- BaşIangıç tarihinin kesin olarak saptanamaması.
İşle İlgili Hastalıklarda Tanı ve Tedavi
İş ilişkisinin tanımlanması ve kurulmasını takiben farkındalık ve şüpheyle tanı İşlemleri başlar, hasta İş ilişkisi Öyküsü, İşle İlişkili semptomlar ve sonuçta objektif analizlerle tanı konur.
Tanl konan hastalarda risk faktörüne maruziyet engellenir, engellenemeyen durum söz konusu ise maruziyet düzeyi azaltılabilir. spesifik tedavi yapılır ve sonra rehabilitasyonla desteklemek gerekir.