Pazarlama İletişimi ve Medya

Pazarlama İletişiminde Medyanın Yeri

Medya planlama, bütünleştirilmiş pazarlama iletişimi elemanlarının ne ölçüde, hangi hedef gruplara ve hangi zamanlama ile devreye gireceğine yönelik stratejik kararların alınmasıdır. Medya planlama kararları, iletişim karmasının elemanları arasında daha sık reklam uygulamalarının bir parçası olarak kabul edilse de modern bakış karmanın tüm elemanlarının bütünleştirilmesi sürecinin medya planına yansıtılmasını öngörmektedir.

Reklam ve Medya

Reklam, tutundurma elemanları içinde medya ile en çok birlikte anılan elemandır. Reklam için medya planlama, hedeflenen geniş izleyici kitlesine ulaşmada en maliyet etkin yolu bulmaktır. Medya seçimi reklam medya planlamasının önemli kararlarından biridir. Reklamın medya planlamasında ana medyalara yönelik seçim kararlarının ardından spesifik medya araçlarının seçim aşaması gelmektedir. Tüm bu tercihlerin belirlenmesinden sonra zamanlamaya yönelik kararlar üzerinde durulabilir.

Halkla İlişkiler ve Medya

Son dönemde halkla ilişkiler uygulamalarının, medya planında daha önce düşünüldüğünden daha önemle ele alınması gerektiğini düşünen görüşler yaygınlaşmıştır. Mesajları hedef kitlelere ulaştırabilecek yeni kanallar ve ortamlar ortaya çıktıkça medya planlama halkla ilişkilerin stratejik bir konusu hâline gelmiştir. Halkla ilişkilerin medya ile ilişkisi; hem haber ve program medyası hem de medya ortam ve araçları açısından ele alınmalıdır. Halkla ilişkilerde medya planlama açısından hem iç hem de dış çevrelere yönelik farklı medya ortam ve araçlarının kullanılması gerekmektedir.

Satış Geliştirme ve Medya

Satış geliştirmenin pazarlama iletişimi karması içinde artan önemi, çabaların çok daha etkin biçimde ve olabildiği ölçüde sık tekrarlanmasına neden olmaktadır. Satış geliştirme çabaları çoğunlukla uygulamaların hedef kitleye direkt ulaşmasını sağlama şeklinde yapılsa da medya, fiyat esaslı veya fiyat dışı satış geliştirme çabaları için duyurumda kullanılmaktadır.

Kişisel Satış ve Medya

Kişisel satış, diğer tutundurma elemanları olan reklam ve halkla ilişkilerden farklı olarak kısa vadeli satışla sonuçlanması hedeflenen bir çabadır. Kişisel satışın tüketiciyle bire bir iletişim kurulması, satış elemanı veya takımı tarafından gerçekleştirilmesi, satışta ikna kabiliyeti ve bireysel yeteneklerin öne çıkması, sunum materyallerine ihtiyaç duyulması gibi uygulamalar ve bütçeyi ilgilendiren farklılıklar medya planlama kararlarına etki etmektedir.

Doğrudan Pazarlama ve Medya

Doğrudan pazarlama ise kişiler arası iletişimle yakından ilgilidir. İletişim kanallarının temel seviyesi olarak nitelendirilen sıfır seviyesi kanalları aynı zamanda doğrudan pazarlama iletişim kanalları olarak da adlandırılır. Bu kanallar, üreticilerin doğrudan doğruya nihai tüketiciye ulaşarak tanıtım ve satış gerçekleştirebilecekleri internet satışı, kapıdan kapıya satış, ev partileri - buluşmaları, e -posta siparişleri, tele -pazarlama uygulamaları, TV satışları, üretici dükkânları ve diğer metotları kapsayan doğrudan pazarlama aktiviteleri için kullanılır.

Pazarlama İletişiminin Diğer Bileşenleri ve Medya

Trendler, tüketici davranış ve ilgilerinin değişimi, teknolojik gelişmeler gibi her yeni durum, iletişim karmasındaki her eleman için yeni medya olanakları yaratmaktadır. Sponsorluk veya yer bazlı iletişim uygulamaları tüketicilere mesajları ulaştırmada önemli bir noktaya ulaşmıştır. Bununla birlikte dijital medya ortam ve araçları da pazarlama iletişimi planlarına dâhil edilen medya ortam ve araçları arasında sayılmaktadır. Kablolu yayınlar, internet tabanlı bilgi sistemleri, web destekli kişisel dijital asistanlar, makine arayüzleri, akıllı telefon uygulamaları gibi sayısız yeni alan birer medya hâlini almıştır. Bununla birlikte sosyal medya, bir medya ortamı olmanın ötesinde bazı uzmanlar tarafından pazarlama iletişiminin hibrit bir elemanı olarak kabul edilmiştir. Dijital teknolojiler geliştikçe pazarlama iletişimi planlarına yeni medya ortam ve araçlarının dâhil edileceği söylenebilir.