Pazarlama ve Medya Planı

Pazarlama Kavramı

Günümüzde işletmeler açısından anahtar bir role sahip olan pazarlama kavramı ile ilgili yapılmış olan bir çok tanım bulunmaktadır. Bu tanımlardan birkaç tanesine bakmak konunun anlaşılabilirliğine ışık tutması açısından önemlidir. Bir tanıma göre pazarlama, “işletme ile onun müşterileri arasında oluşan birlikteliği yaratan eylemlere verilen isim” olarak tanımlanmaktadır. Yapılmış başka bir tanıma göre pazarlama, “İşletmenin amaçlarını gerçekleştirebilmek, mevcut ve potansiyel müşterilerin istek ve arzularını takip edebilmek için mal ve hizmetleri üreticiden tüketiciye doğru yönlendiren faaliyetlerin tümü” olarak ifade edilmektedir.

Pazarlama Planı: Pazarlama planının bir çok aşaması bulunmaktadır .

Durum Analizi:

İşletmenin amaçları, hedefleri ve stratejilerini temel alarak gerçekleştirilecek olan bir pazarlama planının ilk adımı, durum analizi olarak adlandırılan aşamadır. (Bazı kaynaklar, durum analizini pazarlama planı içinde değil, ayrıca ele alabilmektedirler).Temel olarak bakıldığında “medya planı pazarlama planının bir alt unsurudur ve pazarlama planından bağımsız bir medya planın gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Pazarlama planının durum analizi medya planı açısından oldukça önemlidir…medya planı başlamadan önce pazarlama durum analizinin kesinlikle gözden geçirilmesi gerekmektedir. Ayrıca pazar stratejisi içerisindeki pazarlama karmasında verilen tüm kararlar medya planlama sürecini doğrudan etkilemektedir”. Bu noktada öncelikle işletmenin kendisini mercek altına alması önem taşır. Bu çerçevede öncelikle SWOT analizinin gerçekleştirilmesi gerekir. SWOT analizi, işletmenin içsel olarak güçlü ve zayıf yönleri ile dışsal etkenlerden kaynaklanan söz konusu olan fırsatları ve tehditleri içine almaktadır. SWOT analizinin ardından, mikro ve makro olarak ayrılan pazarlama dış çevresinin incelenmesi önem taşır.

Pazarlama Amaç Ve Hedefleri:

Durum analizi sonrası pazarlama amaç ve hedeflerinin net bir şekilde ortaya konması gerekir. İşletmenin temel amaç ve stratejileri çerçevesinde ortaya konacak olan amaç ve hedeflerin net olmasına önem verilmelidir. Bu arada amaç ve hedeflerin belirlenmesi noktasında iç ve dış çevre değişkenlerinin dikkate alınması gereklilik arz eder.

Pazarlama Stratejisi:

Pazarlama stratejisi, pazarlama planında yer alan bir diğer aşamadır. Pazarlama stratejisi, pazar bölümlendirme, hedef pazar seçimi, konumlandırma ve pazarlama karmasının geliştirilmesi konularını içine alır.

İşletmeler pazarı bölümlendirdikten sonra hedef pazar seçimi çerçevesinde karar verirler.

Hedef pazar seçiminde 3 temel pazar stratejisi olduğu dikkatleri çekmektedir .Bu stratejiler, yoğunlaştırılmış pazarlama, farklılaştırılmış pazarlama ve farklılaştırılmamış pazarlama şeklinde sıralanabilir .Hedef pazarın seçiminin ardından konumlandırma ile ilgili kararların alınması gerekmektedir .

Pazarlama karmasının oluşturulması pazarlama stratejisi açısından değerlendirildiğinde oldukça önemli bir karar alanıdır .

Mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma olarak Türkçeleştirilen 4 pazarlama karması elemanı bulunmaktadır .Mallar, kolayda mallar, beğenmeli mallar ve özellikli mallar olmak üzere üçe ayrılır .Kolayda mallar, satın almak için tüketicinin çok fazla zaman ve emek harcamadığı mallardır, beğenmeli mallar, tüketicinin kalite, fiyat vb. noktalar çerçevesinde karşılaştırma sürecine girdiği mallardır son olarak özelliği olan mallar ise, birim fiyatı yüksek olan her yerde satılmayan ve tüketicinin yaşamı boyunca çok sık satın almadığı mallardır .

Pazarlama karmasında yer alan önemli ögelerden biri de fiyattır .Fiyat tüketicilerin satın alma davranışlarını etkileyen önemli bir unsurdur . Fiyat, pazarlama karması elemanları içerisinde en kolay değiştirilebilecek olan ve gelir getiren tek ögedir .Fiyatlamayı etkileyen farklı etkenler bulunmaktadır .Bu etkenler arasında, arz ve talep dengesi, rekabet, dağıtım sistemi, yasal faktörler, tüketici davranışları ve malın nitelikleri yer almaktadır .

Dağıtım, pazarlama karmasında yer alan bir diğer ögedir .Üçtür dağıtım politikası bulunmaktadır .Bunlar, yoğun dağıtım, seçici dağıtım ve özel dağıtım olmak üzere 3'eayrılmaktadır .

Pazarlama karması elemanlarından sonuncusu olan tutundurma “işletme tarafından hedef pazara gönderilen ve alıcılarla iletişim kurmak, mal ve hizmetle ilgili bilgi vererek, işletme yararına gerekli diğer değişiklikleri sağlamaya yönelik mesajların iletilmesine ilişkin pazarlama çabaları" olarak tanımlanmaktadır .

Pazarlama programı ve uygulama :

Pazarlama stratejisi çerçevesindeki kararların alınmasının ardından pazarlama programının uygulanması aşamasına geçilir .

Sonuçlar ve Değerlendirme :

Son aşama ise, sonuçların değerlendirilmesidir .