Broşür Tasarımı ve Hazırlama
Broşür Tasarımı
Dikkat çekici tasarımlara sahip olan ürün, hizmet, proje, araştırma, firma, etkinlik veya uygulama, sanatsal veya kültürel olayların tanıtımını yapmak için kullanılan basılı materyale broşür denilmektedir. Broşürler az sayfadan oluşan basılı veya elektronik olarak sunulan, dikkat çekici, akılda kalıcı, açıklayıcı, tanıcı ve bilgilendirici özelliklere sahip materyallerdir.
Broşür Özellikleri
Broşür bir şeyi tanıtan ve onun hakkında açıklamalara yer veren küçük kitapçık ya da belirli boyuttaki kağıtların katlanmasıyla düzenlenen materyal olarak tanımlanabilir. Broşürler herhangi bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla da kullanılmaktadır. Broşürler genelde küçük boyutlu olmaları ile kolaylıkla taşınmaktadırlar. Herhangi özel bir konu hakkında geniş kitlelere kısaca bilgi vermek ya da açıklama yapmak amacıyla tasarlanıp kullanıma sunulmaktadır. Broşürlerde temel amaç konuyu hedef kitleye az ve öz kelimelerle ve etkileyici mesajlarla iletmektir.
Broşür Tasarım Bileşenleri
Broşürler, yaygın bir şekilde A4 (21cm x 29.7cm) kağıt boyutu tek veya iki katlamalı olarak hazırlanmaktadır. Bunun nedeni ise bu boyutun taşınması, dağıtılması ve okunması için en uygun boyutlardan birisi olmasıdır. A4 boyutunda yaygın kullanımlarının yanı sıra farklı boyut ve sayfa sayılarında da tasarlanmaktadırlar. Broşürler 4, 6, 8 ve 12 sayfalı küçük kitapçık şeklinde, katlamalı ve zımbalı formatlarda hazırlanabilir.
Microsoft Publisher ile Broşür Hazırlama
Broşür tasarlamaya yönelik piyasada birçok program mevcuttur. Bu programlardan birisi de Microsoft Office programlarından Microsoft Publisher 2016 programıdır. Microsoft Publisher 2016 programı iletişim, yayın, tanıtım ve pazarlamaya yönelik broşür, bülten, etiket, kartpostal, kartvizit, takvim veya tebrik kartları gibi malzemeleri kolayca hazırlamanıza olanak sağlamaktadır. Bu malzemelere yönelik programdaki mevcut şablonları kullanarak kendinize göre tasarlamanızı ve paylaşmanızı sağlamaktadır. Bu program ile grafik tasarım tecrübeniz olmasına gerek kalmadan kolay bir şekilde daha az zaman ve emek harcayarak materyaller oluşturabilirsiniz.
Microsoft Publisher 2016 programı’nın çalışma ortamında; Hızlı Erişim Araç Çubuğu, Başlık Çubuğu, Dosya Sekmesi, Şerit, Sayfa Gezintisi, Cetvel, Yayın Paneli, Durum Çubuğu ve Görünüm Çubuğu bölümleri bulunmaktadır.
Microsoft Publisher 2016 Programı Şerit Yapısı
Microsoft Publisher 2016 Programı Şerit bölümünde Giriş, Ekle, Sayfa Tasarımı, Postalar, Gözden Geçir ve Görünüm olmak üzere altı tane sekme yer almaktadır. Şeritte yer alan sekmeler aşağıda detaylıca açıklanmaktadır. Bu sekmelerin dışında yayına nesne eklendiğinde nesnenin özelliklerini düzenlemeye yönelik sekmeler görüntülenmektedir.
Broşür Yayını Oluşturmak
Microsoft Publisher 2016 programı ile broşür yayını oluşturma işlemleri için programı açtığımızda ilk olarak karşımıza şablon sayfası çıkmaktadır. Bu ekranda kullanılabilir şablonlar yer almaktadır. “Broşürler” düğmesini tıklayarak Şablonlara ulaşabilir ve yüklü şablonlardan tasarımı size uygun olanı veya beğendiğinizi seçebilirsiniz. Broşürü kaydetmek için “Dosya” sekmesi tıklandığında açılan ekranda “Kaydet” butonuna tıklayabilirsiniz. Broşür dosyamızı kaydettikten sonra broşür tasarlama işlemlerine geçiş yapabiliriz. Broşürün tüm tasarım işlemleri bittikten sonra yayında var olan hataları tespit etmek ve düzenlemek için “Tasarım Kontrolcüsü” seçeneği kullanılmaktadır. Broşürdeki hatalar giderildikten sonra yazdırma işlemine geçebilirsiniz.
Broşür Uygulaması
Broşür tasarlamaya başlamadan önce işi planlamak gerekir. Plan yaparken hangi aşamaların olacağına karar verilmeli ve bu aşamalarda hangi adımların gerçekleştirileceği netleştirilmelidir.
1. Aşama: Bilgileri edinme: Tasarıma başlamadan önce broşürünü hazırlayacağınız ürün, hizmet, proje, araştırma, firma, etkinlik veya uygulama, sanatsal veya kültürel olaylara yönelik bilgileri edininiz.
2. Aşama: Tasarım öğelerini belirleme: Bu aşamada ise broşürde yer alacak tasarım öğeleri belirlenmektedir.
3. Aşama: Tasarım işlemlerini gerçekleştirme: Bu aşamada ise önceki aşamadaki tüm durumlar netleştirildikten sonra tasarım işlemleri gerçekleştirilir.