Kelime İşlem Yazılımları ile Metin Tasarımı

Masaüstü yayıncılığın çok büyük bir kısmını oluşturan metinler halen günümüzde temel bilgi aktarım aracı olarak kullanılmaktadır. Bu kadar geniş kullanım alanı bulan metinsel unsurlar zaman içerisinde bilgisayar teknolojilerinin yardımıyla da çok farklı türlerde ve farklı özelliklerde gelişimler göstermiştir .Okuduğumuz birçok kitap, gazete, dergi, broşür gibi metinsel unsurların olduğu yayınların her birinde farklı metinsel özelliklerin kullanıldığını görebiliriz .Bunlara yazı tipi kategorisi, yazı tipi, boyutu, rengi, satır aralığı, sayfa yerleşimi, metin hizalama, büyük küçük harf kullanımı, vurgulama ve metin zemin renk ilişkisi gibi özellikleri örnek olarak verebiliriz. Tüm bu özelliklerin temelinde metinlerin okunabilirliği ve dolayısıyla anlaşılabilirliği yatmaktadır .Yazıtipi kategorilerinden harflerin kenarlarında tırnaklar bulunan Serif yazı tipleri en iyi okunabilirliğe sahip yazı tipi olarak bilinir .

Okunabilirliği etkileyen metinsel özelliklerden biri demetin ve zemin renginin uygun seçilmesidir .Yayının tasarım özelliklerine göre farklı renk ve dokuda zeminler kullanmak gerekebilir .Bu durumda kullanılan zemin rengi ve dokusuna uygun metin rengi seçilmelidir .Genellikle zıt renk kombinasyonları ayırt ediciliği artırdığı için bu uyumu sağlayabilir .Örneğin açık renkli zeminlerde koyu renkli metinlerin kullanımı okunabilirliği ve algılamayı kolaylaştırabilir. Metinsel unsurlarda kullanılması önerilen metin zemin renk kombinasyonlarına şu örnekler verilebilir .Sarı zemin üstüne siyah renk metin kullanmak, beyaz zemin üzerine, yeşil, mavi, kırmızı veya siyah renkli metinler kullanmak, mavi zemin üzerine beyaz renk metin kullanmak uygundur .Koyu kırmızı veya mor zemin üzerine siyah renk kullanımından ise kaçınılmalıdır .

Benzer şekilde metinlerin okunabilirliğini artıran diğer unsurlar ;uygun yazı tipi boyutunun seçilmesi, metinlerin sola hizalanması, metinlerin satır aralığının ve uzunluğunun uygun seçilmesi, uzun metinlerin sürekli büyük harfler yerine küçük harflerle yazılmasıdır .

Dokümanlarda metinsel unsurları desteklemek için kullanılan bileşenler vardır. Bu bileşenlerden bazıları resimler, grafikler, şekiller ve SmartArt grafikleridir. Resimler aracı hazırlanan dokümanlara bilgisayarda bulunan bir resim dosyasını eklemeye imkân verir. Kullanılan resimler dokümanınıza görsellik katacağı gibi daha etkin ve etkileyici olmasına da yardımcı olabilir .Grafikler, farklı veriler arasında ilişkilerin daha kolay gösterilmesini ve anlaşılmasını sağlamak amacıyla kullanılan görsel bileşenlerdir .Word 2013'te sütun, çizgi, pasta, çubuk, alan, radar gibi birçok grafik örneği vardır .Word 2013 ile dokümanınıza çizgiler, basit geometrik şekiller, oklar, denklem şekilleri, akış çizelgeleri, yıldızlar, bayraklar ve açıklama balonları gibi çeşitli şekiller ekleyebilir veya birden fazla şekli birleştirerek bir çizim veya daha karmaşık bir şekil elde edebilirsiniz. Son olarak dokümanlarınıza ekleyeceğiniz SmartArt grafikler metinlerin etkili şekilde sunulmasına yardımcı olur.