Yayıma Hazırlık ve Planlama Süreci
Masaüstü yayımcılık resim yazı ve diğer elemanların bilgisayar destekli biçimde bir tasarlanması ve basılı ya da dijital olarak yayımlanmasıdır. Yani bu süreç, görsel bileşenlerin bir düzen içerisinde bir araya getirilmesinin yanı sıra baskısı, yayımı ve değerlendirmesiyle kapsamlı bir üretim sürecidir.
Masaüstü yayımcılık süreci, Sistem Geliştirme Yaklaşımı ile yakından ilişkilidir. Sistem Geliştirme Yaklaşımı genel olarak bir sistemin geliştirilmesi için ön analiz ve planlamanın yapılması, tasarımların ortaya çıkarılması, bu tasarımlara göre geliştirilmesi ve sistemin işleyişin takip edilip düzeltilmesini tanımlar. Bu yaklaşımın en çok öne çıktığı alanlardan biri yazılım geliştirme süreci olduğu için masaüstü yayımcılık geliştirme süreci aşamaları da sistem geliştirme yaklaşımının aşamaları ile paraleldir.
Masaüstü yayımcılık geliştirme sürecinin Sistem Geliştirme Yaklaşımı çerçevesinde analiz, tasarım uygulama, geliştirme ve değerlendirme aşamalarından oluştuğu söylenebilir.
Analiz aşaması; masaüstü yayımcılıkta geliştirilmesi planlanan yayıma yönelik ihtiyaçların ve beklentilerin belirlendiği aşamadır. Bu aşamada hedef kitle analizi, amaçların belirlenmesi, kaynaklar ve sınırlılıkların belirlenmesi gibi tüm yayım sürecini etkileyebilecek kritik işlemler yapılmaktadır.
Tasarım aşaması; üretim süreci ve ürünün özelliklerine ilişkin taslakların, hikâye panolarının, şablonların ve tasarım prensiplerinin belirlendiği aşamadır Tasarım aşaması, özellikle e -kitap ya da dergi gibi etraflı bir tanıtım materyali hazırlama çalışmaları için oldukça kritik bir aşamadır. Çünkü analiz sonuçlarına göre özgün fikirler bu aşamada ortaya çıkar. Ekibin yoğun beyin fırtınası yapması gerekir. İyi bir tasarım, üretim aşamasını hızlandırır ve kolaylaştırır. Tasarım aşamasında adeta yayımın mühendisliği yapılır. Bu nedenle bu aşama ön fikirlerin ortaya çıktığı ve birbirleriyle yarıştığı, özgün bir takım yayımlarının taslaklarının oluşturulduğu çoğunlukla esnek bir aşamadır. Yani beklenmedik fikirler gelişebilir. Tasarım adımları, süresi ve bu adımların önemi oluşturulacak yayımın özelliğine göre değişkenlik gösterebilir. Yine de belirli bir sistematiği olan yani belli adımları olan bir sürecin izlenmesi gerekir. Bu aşamada taslak olarak yayımın yapısının belirlenmesi, renk seçimi, yazı tip tercihleri ve resim kullanımına yönelik tercihlerin belirlenmesi gibi geliştirme aşamasını yönlendirecek işlemler yürütülmektedir.
Geliştirme aşaması; tasarım aşamasında yapılan planlar doğrultusunda ürünün ortaya konulması için gereken işlemlerin yapıldığı aşamadır. Bu aşama, belgenin oluşturulması, metinlerin ve resimlerin oluşturulması, dosyalama işlemlerinin yapılması, baskı ve sonlandırma işlemlerinden oluşmaktadır.
Uygulama aşaması; geliştirilen ürünün belirlenen hedef kitleye sunulduğu aşamadır. Bu aşamada hedef kitlenin ürünü kullanma deneyimleri bir süre takip edilir. Ürünün kullanışlılığı, içerik ve yapısal özellikleri, ürün kullanımından sonra elde edilen kazanımlar gözlemlenir. Asıl amaç değerlendirme aşamasında yapılması gereken düzenlemelerin ve genel olarak hedef kitlenin ihtiyaçlarının ne ölçüde karşılandığının belirlenmesi için bir alt yapı oluşturmaktır.
Değerlendirme aşaması; süreç ve ürün değerlendirme olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Süreç değerlendirmesi ürünün niteliğini artırmak amacıyla dağıtımdan önce yapılır. Sonuç değerlendirmesi ise ortaya konulan ürünün beklenen etkiyi ne ölçüde gerçekleştirildiğini tespit etmek amacıyla ürün dağıtıldıktan sonra yapılır.