Masaüstü Yayıncılıkta Temel Kavramlar
1450’li yıllarda Gutenberg tarafından baskı makinesinin icat edilmesi yaşamın her alanında yaşanan gelişmelere öncülük etmesinin yanı sıra günümüzdeki masaüstü yayıncılığın da temelleri atılmıştır .
Bilgisayar teknolojisinin gündelik hayata girmesiyle birlikte birçok alanda yeni bir değişim ve dönüşüm başlamıştır .Masaüstü yayıncılık alanında ise bu değişimin izlerini daha derinden görmek mümkündür .
Masaüstü yayıncılık ilkel yöntemlerle karşılaştırıldığında çok daha kısa sürede yayınlanacak belgelerin hazırlanması ve daha kısa sürede baskı evresine getirilmesine yardımcı olmaktadır .Ayrıca geleneksel yöntemlerin aksine, masaüstü yayıncılık yüksek grafik kalitesiyle daha etkileyici dokümanların ortaya çıkartılabilmesi demektir .
Teknolojik gelişmelere paralel olarak özellikle baskı teknolojileri alanında ciddi değişimler meydana gelmiştir .Matbaanın kullanıma girmesinden günümüz dijital teknolojilerine kadar birçok evrede yaşanan gelişmeler masaüstü yayıncılığın gelişimine de çok şey katmıştır .
Baskı işlemine başlamadan önce baskısı yapılacak işin tasarımı yani mizanpajı yapılır .
Masaüstü yayıncılık da içerik üretiminin öne çıkması, üretilen içeriklerin de belirli bir kalite olma zorunluluğunu getirmiştir .Bu nedenle üretilen içeriklerde renk, pixel, mizanpaj, çizgi, yüzey gibi kavramların önemi giderek artmıştır .
Yaşadığımız modern çağda Tipo (Yüksek), Serigrafi (Elek), Ofset, Flekso, Tifdruk (Çukur) ve Dijital baskı olmak üzere 6ana baskı türü kullanılarak gazete, dergi, broşür gibi yazılı kaynaklar zaman ve maliyetten büyük bir tasarruf sağlayarak çoğaltılmaktadır .
Metin yazılımlarının yardımıyla masaüstü yayıncılıkta baskıya hazır olan metinlerin yazı tipleri, fontlar, renkler, eğilimler, boyutlar, incelik ve kalınlıklar basit bir şekilde uygulanabilmektedir
Günümüzde masaüstü yayıncılık çalışmaları sadece metin yada grafik tasarımı ile sınırlı kalmayıp, ses, video ve animasyon tasarımları da önemini giderek artırmaktadır .Bu nedenle masaüstü yayıncılık da metin tasarım, grafik tasarım, ses tasarım, video tasarım ve animasyon tasarım programları yaygın olarak kullanılmaktadır .
Bu programlar sadece masasüstü yayıncılık alanında çalışan profesyonel kişilerin değil, amatör kişilerin de kendi içeriklerini üretimine olanak tanımaktadır .
Günümüzde masaüstü yayıncılık çalışmaları sadece metin yada grafik tasarımı ile sınırlı kalmayıp, ses, video ve animasyon tasarımları da önemini giderek artırmaktadır .Bu nedenle masaüstü yayıncılık da metin tasarım, grafik tasarım, ses tasarım, video tasarım ve animasyon tasarım programları yaygın olarak kullanılmaktadır .
Metin tasarımı alanında en fazla World, Wordpad, Notepad veWrite programları, video tasarım alanında en çok Avid, Adobe Premiere, Apple Final Cut, Canopus Edius, Sony Vegas vePinnacle Studio programları, grafik tasarımı alanında enfazla Adobe Photoshop, Fractal Design Painter, Fractal Design Color Studio, Aldus SuperPaint, Aldus Freehand, Typestyler, Fontographer programları ve animasyon tasarımı alanında ise ençok 3DSMax, Maya, Cinema 4D,ZBrush, Blender veXSI programları kullanılmaktadır .
Video tasarım yazılımları aynı zamanda After Effects gibi çok bilinen çeşitli görsel efekt programlarını da içine almaktadır .
Ses tasarımı alanında en çok bilinen ses dosyası uzantıları; wav, wma, mp3, aiff ve aac’dır.
Masaüstü yayıncılıkta kullanılan dijital göstergeler ve grafik görüntüleri pixel adı verilen renk kutularından meydana gelmektedir. Pixellerin bir araya gelmesiyle ise dijital fotoğraflar, video görüntüleri ve grafikler oluşmaktadır.
Bu programlar sadece masasüstü yayıncılık alanında çalışan profesyonel kişilerin değil, amatör kişilerin de içerik üretimine olanak sağlar.